Svetovni prvak: Odpovedal Flandrijo in vse stavi na Ardene

Svetovni prvak: Odpovedal Flandrijo in vse stavi na Ardene
01.11.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Julian Alaphilippe. Sicer so njegovi cilji za naslednjo sezono bolj ali manj jasni, a zdaj je potrdil, da bo naslednje leto izpustil dirko po Flandriji.

Letos je Julian Alaphilippe nastopil tako na dirki po Flandriji kot na dirki Dwars door Vlaanderen. Še prej pa na klasiki Milano-Sanremo. Potem pa je bil med najboljšimi tudi na ardenskih dirkah. Dvakratni svetovni prvak pa bo za naslednjo sezono program dirk nekoliko spremenil. Če želi biti v formi, ko si to najbolj želi, potem je pač primoran v izbiro. Posledično se bo moral kakšni izmed dirk tudi odpovedati.

"Letos sem poskušal nastopati v Flandriji in Ardenih. Spoznal sem, da je to sicer izvedljivo, a si težko stoodstotno pripravljen na vseh dirkah," je Alaphilippe dejal za radio RMC. "V prvem delu sezone se bo spremenilo to, da bom vseskozi osredotočen samo na ardenske klasike. To so dirke, ki mi najbolj ustrezajo. Čeprav sem z veseljem odkrival skrivnosti dirke po Flandriji, je to dirka, na katero se bom vrnil, ko se ji bom pripravljen povsem posvetiti in vse staviti na to, da jo dobim."

Glavna cilja torej Valonska puščica in Liege-Bastogne-Liege: "Če vse staviš na ti dve dirki in se želiš boriti za zmago še na dirki po Flandriji, je to nekoliko težko. Naslednje leto se bom osredotočil na ardenske dirke. Sledil bo nastop na dirki po Franciji, potem pa bomo še videli." Sicer pa Alaphilippe na dirko po Flandriji nima ravno lepih spominov. Prvič je tam nastopil lani, ko so dirko zaradi pandemije prestavili na oktober.

Sledil je napadu kasnejšega zmagovalca Mathieuja Van der Poela in Wouta Van Aerta. Trojica je bila prepričljivo najmočnejša, a se je Alaphilippe zaletel v motorista, padel, si poškodoval roko, odstopil in tudi končal sezono. Letos je bil 42., potem ko sicer sledil najboljšim, a je kasneje popustil. Dirko je dobil njegov klubski kolega pri Deceuninck Quick Stepu Kasper Asgreen.

Kaj pa Ardeni? Alaphilippe je bil že trikrat najboljši na Valonski puščici. Letos je v zadnjih metrih premagal Primoža Rogliča. Dirko Liege-Bastogne-Liege je dvakrat končal na drugem mestu. Tudi letos, potem ko ga je premagal Tadej Pogačar. Lani se je že veselil zmage, ko ga je tik pred ciljno črto prehitel Roglič. Potem pa so mu zaradi nevarne poteze v sprintu odvzeli tudi drugo mesto.

Po seriji dirk v aprilu bodo sledile priprave na Tour. Do zdaj je na tej preizkušnji rumeno majico nosil že 14 dni. Leta 2019 je dirko končal na petem mestu. Francoska javnost si sicer želi, da bi se Alaphilippe boril za visoka mesta v skupnem seštevku, sam pa tega ne pričakuje:

"V prvem tednu se lahko zgodi ogromno stvari. Težko karkoli napoveš in to mi je zelo všeč. Ampak, o skupnem seštevku ne razmišljam. Razmišljam bolj o dokazovanju na posameznih etapah. Veliko stvari se bo zgodilo in to bo naredilo Tour še zanimiv. Najprej si bom ogledal nekatere etape, potem pa si bom postavil cilje." Seveda bo na vseh teh dirkah vozil v mavrični majici. Majico svetovnega prvaka bo nosil drugo leto zapored.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ