Svetovno prvenstvo v gorsko kolesarskem maratonu Sellaronda HERO 2015

Svetovno prvenstvo v gorsko kolesarskem maratonu Sellaronda HERO 2015
28.06.2015 AVTOR: BOSTJAN SVETE
Minuli teden je področje Sellaronda v italijanskih Dolomitih bilo v znamenju gorskega kolesarstva, saj je cel teden potekal festival Sellaronda HERO
Festival se je začel prejšnji vikend s krosom, končal pa to soboto s svetovnim prvenstvom v gorskem kolesarskem maratonu (XCM), na katerem so se najboljši gorski kolesarji borili za naslov.

Ženske so morale premagati 60 km progo s 3400 višinskimi metri, preko znamenitih prelazov passo Gardena, passo Campologno, passo Pordoi ter passo Sella, ampak ne po asfaltiranih cestah, ampak kolovozih in enoslednicah ob njih. Za moško traso pa je bila dodana še čudovita dolina Duron s prelazom Duron na koncu nje, zato je daljša trasa imela 87 km in kar 4700 višincev - čeprav jih je navigacija pokazala kar nekaj manj.

Svetovna prvakinja v maratonu je postala legendarna 42-letna Gunn-Rita Dahle Flesja, ki je s progo opravila v 3 urah in 34 minutah, 3 minute za njo je prišla v cilj Annika Langvad, na tretje mesto pa še druga legenda gorskega kolesarstva Sabine Spitz.

Pri moških je svetovni prvak postal Alban Lakata, ki je 87 km premagal v neverjetnih 4 urah in 24 minutah. Drugi je bil Christoph Sauser, tretji pa Hector Leonardo Paez. Naš najboljši predstavnik je bil tudi tokrat Lenart Noč, ki je s časom 5:21 zasedel 81. mesto.

Omembe vredna je tudi zmaga Milana Urbančiča na v kategoriji Masters 4 na krajši trasi. Ostale rezultate Slovencev pa najdete na Datasportu.

Tokratna daljša trase je bila speljana precej bolj tekoče kot prejšnja leta, a glavni vzponi niso nič manj strmi in krajši. Organizacija je bila, kot že vsa leta poprej, tudi tokrat odlična. Edina kritika je morda le pomanjkanje energijskih prehrambenih dodatkov na okrepčevalnicah, oziroma pomanjkanje osebja, ki bi jih delila brez ustavljanja - za tiste željne tekmovanja, ki pa si ne morejo privoščiti ekipe ob progi.

Čestitke vsem Herojem in Herojkam, ki so uspešno končali maraton.

Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ