Švica: Simon Špilak spet z najboljšimi

Švica: Simon Špilak spet z najboljšimi
13.06.2017 AVTOR: D. Z.
Odlična predstava Simona Špilaka v prvi gorski etapi na dirki po Švici. Četrto mesto v etapi in četrto v skupnem seštevku. Larry Warbasse je dobil etapo, Damiano Caruso prevzel vodstvo.

Na dirki po Švici so se kolesarji soočili s prvimi resnejšimi vzponi. Bern je gostil start četrte etape, cilj pa Villars sur Ollon. Etapa je bila dolga 143 kilometrov.

Večinoma je bila ravninska, po stotih kilometrih pa so se kolesarji pričeli vzpenjati na 1445 metrov visoki Col des Mosses. Na vrh so prišli po 109 kilometrih. Sledil je spust do Aigla, kjer ima svoje prostore Mednarodna kolesarska zveza. Potem pa še zaključni vzpon, ki se je začel po 130 kilometrih dirkanja. Cilj je bil na 1327 metrih nadmorske višine. V majici vodilnega v skupnem seštevku je etapo začel Michael Matthews, vendar pa je bilo jasno, da se bo moral avstralski sprinter posloviti od te majice.

Zaključek je bil namreč zanj prezahteven. Ritem je bil vse od začetka nadvse hiter. Vse dokler se v ospredju ni sestavila skupina 15 kolesarjev. A tudi ta skupina je hitro razpadla in v ospredju so ostali samo še štirje kolesarji: Warbasse, Van der Lijk, Boom in Duchesne. Ravninski del so ubežniki izkoristili in si v naslednjih 30 kilometrih priborili že več kot devet minut prednosti. Potem pa so ritem v glavnini pričeli narekovati kolesarji moštev Sunweb in Ag2r La Mondiale. Kmalu po začetku prvega vzpona je razlika znašala dobrih šest minut.

Ubežniki so še lahko upali na uspeh. Na vrh vzpona je prvi prikolesaril Van der Lijke, medtem ko je v ospredju ostala še trojica, saj je popustil Boom. Ubežniki so imeli še pet minut prednosti pred glavnino, v kateri je že prihajalo do selekcije, predvsem pa smo lahko opazili precej utrujenih obrazov. Tudi pri kolesarjih, pri katerih tega morda ne bi pričakovali. Na spustu so v glavnini ritem narekovali člani Trek Segafreda in FDJ. Razlka se je ob vnožju zadnjega vzpona zmanjšala na manj kot štiri minute.

Warbasse je v ospredju kmalu pospešil in osem kilometrov pred ciljem ostal tudi sam, tako da je v samostojnem pobegu nadaljeval proti cilju. V vse manjši glavnini so za dodatno selekcijo z ostrim ritmom poskrbeli člani moštva BMC in popustila sta tako prej omenjeni Matthews, kot tudi zmagovalec dirke po Italiji Tom Dumoulin. Šest kilometrov pred ciljem je napadel Caruso in hitro so stik na presenečenje mnogih izgubili še Izagirre, Lopez, Costa, Pantano … To sta z napadi izkoristila tudi Steven Kruijswijk in Simon Špilak, ki je pokazal odlično pripravljenost.

Po pospeševanih Domenica Pozzoviva se je izoblikovala skupina najmočnejših, ki so jo sestavljali Špilak, Caruso, Frank, Kruijwsijk in Soler. Ta skupina je tri kilometre pred ciljem ujela še Pozzoviva. Vse to pa se je dogajalo dobro minuto za preživelim ubežnikom Warbassejem. Američan je imel več kot dovolj časa za mirno proslavljanje zmage. Za njim je napadel Mathias Frank, a ga Špilak z druščino prav daleč in pustil. Sledil je boj za drugo mesto. S 40 sekundami zaostanka ga je dobil Damiano Caruso, ki je premagal Stevena Kruijswijka in Simona Špilaka.

Vsi so imeli isti čas. Sledili so Pozzovivo, Frank in Soler. Ostali so zaostali za več kot minuto. Tudi lanski zmagovalec Lopez, Nieve, Costa, Bilbao, Conti, Geoghegan Hart, Mamikin, Konrad … Povsem so pogoreliIzagirre, Betancur, Dumoulin, Van Garderen … Vodstvo je prevzel Caruso, ki ima zdaj 15 sekund prednosti pred Kruijswijkom in 24 pred Pozzovivom in Špilakom. Sledijo Soler, Frank, Nieve, Costa, Conti in Lopez. Matej Mohorič je 133., Marko Kump pa 154.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ