Švicarji pripravljajo zahteven boj za mavrične majice

Švicarji pripravljajo zahteven boj za mavrične majice
13.11.2023 AVTOR: DZ

Če smo letos na svetovnem prvenstvu v Glasgowu na cestnih dirkah spremljali tehnično zahteven krog, pa bo naslednje leto v Švici povsem drugačna trasa. Tud po meri Slovencev!

Švicarji bodo gostili naslednje svetovno prvenstvo, ki bo na sporedu od 21. do 29. septembra 2024. Zurich bo uradni gostitelj in tako cestne dirke kot tudi vožnje na čas se bodo končale na Sechseläutenplatzu v samem središču mesta.

Preizkušnje se bodo začenjale tako v Zurichu, kot tudi v krajih Gossau, Uster ali Winterthur. Kakšne bodo trase? Vsekakor nadvse zahtevne. To so Švicarji dolgo napovedovali, zdaj pa so razkrili vse profile. Moška članska dirka bo dolga kar 273,9 km, kolesarji pa bodo morali premagati 4470 metrov nadmorske višine. Najprej bo dirka potekala v liniji, potem pa bo sledilo še sedem krogov po 27 kilometrov v okolici Zuricha.

V vsakem krogu bo 501 meter nadmorske višine. V tem krogu bodo morali kolesarji premagati tri vzpone. Najprej vzpon na Kyburg, ki je dolg 1,2 km, povprečni naklon pa je 12-odstoten. Najstrmejši del je 16-odstoten. Sledil bo še Zürichbergstrasse. Dolg je 1,1 km, povprečni naklon pa je 8-odstoten. Najstrmejši del je 15-odstoten. Potem je tu še Witikon. Dolg je 2,3 km, povprečni naklon pa je 5,7-odstoten. Najstrmejši del je 9-odstoten.

Članice bodo dirko začele v Usterju, dolga pa bo 154,1 km. Premagati bodo morale 2488 metrov nadmorske višine. Na koncu bodo sledili štirje krogi, ki smo jih že opisali pri moških. Še pred prihodom na kroge pa bo kolesarke pričakal vzpona Binz, ki je dolg 4,6 km, povprečni naklon pa je 4,5-odstoten. Posamična vožnja na čas za člane se bo začela na velodromu.

Dolga bo 46,1 km, kolesarji pa se bodo soočili s 413 metri nadmorske višine. Članice bodo v 30 km premagale 327 metrov nadmorske višine. Pri moških lahko vsekakor govorimo o eni izmed zahtevnejših tras v zadnjih letih in Tadej Pogačar je že večkrat izpostavil, da se želi boriti za mavrično majico. To je vsekakor trasa, ki bi mu lahko zelo ustrezala.

Program svetovnega prvenstva
Nedelja, 22. september:
Člani, posamična vožnja na čas
Članice, posamična vožnja na čas

Ponedeljek, 23. september:
Mladinci, posamična vožnja na čas
Mlajši člani, posamična vožnja na čas

Torek, 24. september:
Mladinke, posamična vožnja na čas

Sreda, 25. september:
Mešana štafeta, vožnja na čas

Četrtek, 26. september:
Mladinke, cestna dirka
Mladinci, cestna dirka

Petek, 27. september:
Mlajši člani, cestna dirka

Sobota 28. september:
Članice, cestna dirka

Nedelja, 29. september:
Člani, cestna dirka

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ