Taco Van der Hoorn poskrbel za debitantsko zmago Intermarcheja

Taco Van der Hoorn poskrbel za debitantsko zmago Intermarcheja
10.05.2021 AVTOR: N. Gr., foto: Giro

Nizozemski kolesar Taco Van der Hoorn je ekipi Intermarche Wanty Gobert prinesel največji uspeh doslej - etapno zmago na Giru, ki jo je dosegel kot zadnji »preživeli« iz ubežne skupine. Glavnina je bila štiri sekunde prekratka.

V tretji etapi Gira od Bielle do Canaleja (190 km) je kolesarje v prvi polovici pral dež, tempo v glavnini so nadzorovali kolesarji Bore Hansgrohe, ki so želeli pripraviti teren za etapno zmago za Petra Sagana na terenu, ki mu je bil pisan na kožo.

Etapa je na videz potekala povsem po načrtu največjih ekip v glavnini - v pobegu sta največ dela opravila Samuele Rivi in Vincenzo Albanese, nosilec modre majice najboljšega na gorskih ciljih, ki je danes uspešno zbiral točke na treh gorskih ciljih in se še utrdil v modri majici.

Zadnjih 70 kilometrov etape je bilo zelo razgibanih, trije vzponi niso bili preveč strmi, a so si sledili eden za drugim, kar je nekoliko otežilo delo šprinterjem. V težave je zašel Caleb Ewan, ki očitno ni imel najboljšega dne, Petru Saganu pa v glavnini ni bilo pretežko.

Nevaren je bil napad Giulia Cicconeja in Tonya Gallopina na zadnjem vzponu, privozila sta si okrog pol minute prednosti pred glavnino, a je bil njun poizkus bolj kratke sape in kmalu sta bila izkušeni Francoz in perspektivni Italijan nazaj v glavnini.V ospredju pa je kot zadnji med ubežniki še vztrajal Taco Van der Hoorn, ki se je otresel Simona Pellauda in sam dirkal proti cilju. V zaključku je bila cesta polna ovinkov, šikan in rondojev, ki so nekoliko oteževali narekovanje ritma ekipam v glavnini, na čelu so bili ob Bori tudi kolesarji Cofidisa.

Ob vstopu v zadnji kilometer je imel Van der Hoorn še vedno 10 sekund naskoka in 500 metrov kasneje je bilo jasno, da bo Nizozemec dosegel prvo zmago sezone za ekipo Intermarche Wanty Gobert, ki ji po vstopu v elitno konkurenco na začetku sezone ni šlo najbolje. Van der Hoorn je dvignil roki v zrak in kar ni mogel verjeti, da so se v glavnini ušteli pri računanju lova nanj, drugo mesto v šprintu glavnine je osvojil Davide Cimolai, Peter Sagan je bil tretji.

V skupnem seštevku Filippo Ganna ni imel težav pri branjenju rožnate majice, v vodstvu bo začel tudi jutrišnjo ravninsko etapo, ki bo znova namenjena šprinterjem.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ