Tadej Pogačar do izjemnega uspeha

Tadej Pogačar do izjemnega uspeha
25.02.2019 AVTOR: DZ, vir: UAE Team Emirates

Algarve. Tadej Pogačar je dobil prestižno dirko ekstra kategorije. V zadnji etapi je znal odgovoriti na številne napade in ohraniti dovolj prednosti.

Zahtevna etapa za konec
Na dirki po Algarveju je bila na sporedu še zadnja, peta etapa. Ta je bila nadvse zahtevna, v rumeni majici pa jo je začel 20-letni Tadej Pogačar. Ob sebi je imel sicer močno ekipo, a vseeno je kar nekaj konkurentov še menilo, da lahko dirko obrnejo sebi v prid. Kolesarji so morali premagati tri vzpone tretje kategorije in dva prve, vključno z zaključnim klancem na Alto do Malhao. Ta je bil dolg 2,8 km, povprečni naklon pa našal kar 8,8 %.

13 ubežnikov
Pogačar je imel pred etapo 29 sekund prednosti pred Andersenom in 30 pred Poelsom. V prvem delu 173 kilometrov dolge etape se je v ospredju izoblikovala skupina 13 kolesarjev. A hitrost glavnine je bila zelo velika, tako da so si ubežniki šele po dolgem trudu privozili štiri minute prednosti. 40 kilometrov pred ciljem se je ta razlika prepolovila. Na predzadnjem vzponu dobrih 20 kilometrov pred ciljem pa je šlo zares.

Pogačar že zaostajal
Napadel je David De la Cruz, peti v skupnem seštevku. Kmalu so se mu pridružili še Zdenek Štybar, Steven Cummings in tokrat Pogačarjev največji nasprotnik Soren Kragh Andersen. Deset kilometrov pred ciljem so bili preostali ubežniki ujeti, napadalci pa so imeli že minuto prednosti pred skupino s Pogačarjem. Ob vznožju zaključnega klanca je imel Andersen že 1.20 prednosti pred Pogačarjem in zdelo se je, da bo Pogačar izgubil majico.

Pogačar dovolj močan za končno zmago
Iz te skupine pa sta napadla Antunes in Mas. Sledilo je tudi Pogačarjevo pospeševanje in tako je pričel zmanjševati zaostanek za vodilnimi. Razlika se je po Poelsovem napadu hitro zmanjšala. Štybar se je vseeno veselil zmage pred Andersenom, ki je zaostal za tri sekunde, tretji je bil Poels. Sledila sta še Mas in Cummings, potem pa že izjemni Pogačar. Zaostal je za 18 sekund, kar je pomenilo, da je ubranil rumeno majico in je tako dobil prestižno dirko po Algarveju.

Izpolnjene sanje
"Vedel sem, da bo to težek dan. Etapa je bila zelo hitra, nasprotniki pa so me napadali," je dejal Pogačar in dodal: “Kolegi so me podpirali, delali na čelu glavnine. Ko so se pričeli napadi, sem videl, da so pomočniki še sveži, kar mi je dalo še dodatno samozavest." Pogačar je priznal, da je izpolnil sanje: "Težko verjamem, da sem že tako hitro dobil etapno dirko. Sem nisem prišel z mislijo po končni zmagi."

Po Primožu Rogliču
Pogačar je z 20 leti najmlajši kolesar, ki je to dirko dobil. Obenem je drugi Slovenec, ki je tu slavil končno zmago. Leta 2017 je bil tu najboljši Primož Roglič. Tu pa so že zmagovali Michal Kwiatkowski, Geraint Thomas, Tony Martin, Alberto Contador, Stijn Devolder, drugi Slovenec, ki je dobil to dirko. Simon Špilak jo je letos končal na 10. mestu.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ