Tadej Pogačar do sedmega mesta, Švicarji s Hirschijem izjemni

Tadej Pogačar do sedmega mesta, Švicarji s Hirschijem izjemni
28.09.2018 AVTOR: DZ, foto sirotti

Tadej Pogačar je na cestni dirki mlajših članov na svetovnem prvenstvu osvojil sedmo mesto. Njegov veliki tekmec Marc Hirschi do naslova prvaka.

Mlajši člani so se na svetovnem prvenstvu v cestni dirki soočili s 174 kilometrov dolgo preizkušnjo. Startali so v Kufsteinu in se potem dokončno udarili za zmago na olimpijskih krogih v Innsbrucku. Na startu je bilo tudi šest Slovencev. Izidor Penko, Žiga Jerman, Nik Čemažar, Jaka Primožič, Žiga Horvat in Tadej Pogačar, ki je veljal za enega izmed resnejših kandidatov za medalje. A tudi konkurenca se je tega zavedala. Predvsem Švicarji pa so kmalu pokazali, kako zelo močni so tudi kot ekipa.

Najprej pa so se v beg podali Izidor Penko, Poljak Szymon Tracz in Kanadčan Nickolas Zukowsky. Privozili so si dve minuti prednosti, potem pa je Kanadčan v ospredju ostal sam. Po premaganem prvem vzponu in ob vstopu v zaključne kroge pa ga je glavnina po zaslugi Slovencev in Ircev tudi ujela. Potem so pobudo prevzeli Danci in kmalu je dvakrat napadel svetovni prvak v vožnji na čas Mikkel Bjerg. Na vzponu ni prišlo do razlik, zato pa je do tega prišlo na spustu. Dobrih 50 kilometrov pred ciljem so skupinsko napadli Švicarji.

Hirschi, Müller, Mäder in Ruegg so pospešili, sledili pa so jim lahko samo še Danec Mikkel Honore, Američan Neilson Powless in Ukrajinec Mark Padun. Složno so sodelovali, tako da so si privozili že skoraj minuto prednosti, pa čeprav so v glavnini oster ritem narekovali predvsem Italijani. Pogačar pa je hitro ostal sam, brez pomočnikov. Hitro pa je popustil tudi Kolumbijec Ivan Sosa. Ob tretjem vzpenjanju na tradicionalen vzpon je v ospredju napadel Padun in sodelovanja je bilo tudi med ubežniki konec. Ko je v glavnini prvič napadel Lambrecht, sta mu odgovorila tudi Pogačar in Dunbar.

Na vrhu klanca so se skupine tudi polovile, mnogi pa so popustili. Le Padun in Muller sta imela 15 sekund prednosti. Potem je vseskozi prihajalo do sprememb, napadov … Ob vstopu v zadnji krog pa sta imela Padun in Muller deset sekund prednosti pre Dunbarjem in Maderjem. Večja skupina s Pogačarjem je zaostajala za dobre pol minute. Vse je bilo še odprto. Sledil je še zadnji vzpon. Lambrecht – še nedavno je nastopal na dirki po Španiji – je bil nadvse aktiven, sledila pa sta mu lahko še Hirschi in Finec Hanninen.

Ko se je že zdelo, da se bo trojica v sprintu udarila za zmago, pa je na spustu okrog deset kilometrov pred ciljem napadel Hirschi, preostala pa mu nista mogla odgovoriti. Hirschi se je po naslovu evropskega prvaka lahko razveselil še mavrične majice. Drugo mesto v napetem sprintu osvojil Lambrecht, tretji pa je bil Jaakko Hanninen. V ozadju se je odvijal boj za preostala mesta. Pogačar je bil še kako aktiven, a manjšo prednost so si privozili še trije. Mader je bil četrti, Padun peti in Zapater šesti. S 47 sekundami zaostanka je na cilj prišla skupina šestih kolesarjev. Boj za sedmo mesto pa je v sprintu dobil prav Pogačar. Jaka Primožič je bil 39. Ostala četverica je odstopila.

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ