Tadej Pogačar ima bron s svetovnega prvenstva!

Tadej Pogačar ima bron s svetovnega prvenstva!
06.08.2023 AVTOR: N. Gr., foto: Sirotti

Vrhunec na svetovnem prvenstvu je minil s še eno nepozabno predstavo Tadeja Pogačarja in mavrično majico za Mathieuja van der Poela.

Končno smo jo dočakali! 22 let je Slovenija lovila novo medaljo na cestni dirki na SP, Andrej Hauptman pa je naslednika dobil kar v svojem "učencu". Tadej Pogačar je v Glasgowu v šprintu iztržil tretje mesto in bronasto odličje.

Dirka se je zapletla že 190 kilometrov pred ciljem, ne zaradi kolesarjev, temveč zaradi protestnikov, ki so se prilepili na cestišče, organizatorji pa so za kar eno uro prekinili dirko. Kolesarji so čakali sredi ceste, da jih je policija vendarle odstranila, nato se je spet začelo zares. Belgijci in Danci so že ob vstopu na kroge navili tako močan ritem, da je bilo v glavnini vsem težko, že več kot 110 kilometrov do cilja je bilo v ospredju le še 40 kolesarjev, ob Tadeju Pogačarju še Matevž Govekar, ki se je izkazal z borbeno predstavo.

Kmalu je tudi Govekarja "odneslo", favoriti pa so začeli s prvim krogom napadom, tudi Pogačar 90 kilometrov pred ciljem. Večkrat so se v ospredje odpeljale nevarne skupinice, Pogačar je moral pokrivati vse pobege: "Mogoče več, kot bi si želel, a nisem imel izbire, če bi se mi odpeljala nevarna kombinacija, bi bil hendikepiran." Vendarle je dirkal sam, preostali favoriti so imeli ob sebi vsaj še kakšnega pomočnika.

Slovita četvorka, na koncu pa solo pobeg

Ko se je že zdelo, da se bo skupina s Pogačarjem, van der Poelom in Woutom van Aertom odpeljala, je Benoit Cosnefroy s silovitim tempom na čelu glavnine izničil njihovo akcijo in dirka se je začela znova. "Počilo" je 40 kilometrov do cilja, ko je spet napadel van der Poel, takrat pa so ob njem ostali le še Pogačar, Van Aert in Mads Pedersen.

Četvorki ni bil kos nihče več, 20 kilometrov kasneje pa je s silovitim napadom Van der Poel pokazal, da je razred zase na dirki. Bil je tako dober, da ga niso ustavili niti padec, odrgnine, raztrgan dres in zlomljena zaponka na čevlju. Drvel je proti cilju in si privozil skoraj dve minuti naskoka za zaslužen naslov svetovnega prvaka.

Za njim je v cilj prišel van Aert, ki se je otresel Pedersena in Pogačarja v zadnjem krogu, slednja pa sta šprintala za bron. Pedersen je šprint začel prezgodaj in tako ponudil možnost Pogačarju, ta pa jo je z odprtimi rokami sprejel in se z zadnjimi močmi veselil bronastega odličja. Izjemen dan za slovensko kolesarstvo, kapo dol Tadeju in ekipi!

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ