Tadej Pogačar izvrstno začel branjenje zmage

Tadej Pogačar izvrstno začel branjenje zmage
07.03.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Letošnja dirka Tirreno-Adriatico se je začela z vožnjo na čas v kraju Lido di Camaiore. Tadej Pogačar je postavil tretji čas, tako da si je privozil izvrsten izhodiščni položaj pred nadaljevanjem.

Lido di Camaiore redno gosti začetek dirke Tirreno-Adriatico. A ponavadi je se ta etapna preizkušnja začne z običajno etapo in konča z vožnjo na čas. Letos je drugače. Danes so morali kolesarji prav v tem obmorskem mestecu opraviti s krajšo vožnjo na čas.

Govorimo o ravninski trasi, ki jo je začinil veter. Proga pa je bila dolga 13,9 km. Na startu sta bila dva Slovenca. Poleg Tadeja Pogačarja še Jan Tratnik. Po pričakovanjih je do zmage prišel Filippo Ganna. Svetovni prvak je bil najhitrejši že na vmesnem času in progo je premagal v 15 minutah in 17 sekundah. Povprečna hitrost pa kar 54,569 km/h.

Najbolj se mu je približal Remco Evenepoel, ki je zaostal za 11 sekund. Tretji pa je bil Tadej Pogačar. V primerjavi z Ganno si je večji del zaostanka privozil v prvem delu dirke, ko je pihal nasprotni veter. Po obratu pa je bil zelo hiter in progo je premagal s povprečno hitrostjo 53,519 km/h. Sledili so Asgreen, Dowsett, Arensman, Ludvigsson, Van Emden, Bjerg …

Kar 79 kolesarjev je progo premagalo s povprečno hitrostjo višjo od 50 km/h. Tudi državni prvak Jan Tratnik, ki je bil zaostankom 51 sekund 34. Mnogi potencialni kandidati za visoka mesta v skupnem seštevku so zaostali za več kot minuto. Tudi Padun, Kelderman, Fuglsang, Uran, Hindley, Mas ... Jutri je pred kolesarji 219 kilometrov dolga etapa, ki pa ni ekstremno zahtevna.

2. etapa, 8.3.2022: Camaiore - Sovicille, 219 km **
219 kilometrov in 2150 metrov nadmorske višine. Nadvse dolga etapa, ki je predvsem v prvem delu ravninska. Sledi nekoliko bolj razgiban del in vstop v razgibane kroge. Omembe vredni vzponi so La Pineta, Chiusdino in Colonna di Montarrenti. A do cilja je več kot 15 kilometrov ravnine, tako da do večjih razlik ne bi smelo priti. Zadnji ovinek je tri kilometre pred ciljem. Sledi dolg sprint.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ