Tadej Pogačar o poškodbi, formi, Baskiji, rumeni majici ...

Tadej Pogačar o poškodbi, formi, Baskiji, rumeni majici ...
01.07.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

"Iz Baskije imamo veliko osebja. Šest jih je okrog nas. Ni težko pobrati nekaj besed. Bi se pa težko naučil celoten jezik, saj je zagotovo eden izmed bolj kompliciranih." Pravi Tadej Pogačar.

S temi besedami je Tadej Pogačar za RTV Slovenija pojasnil ozadje pozdravnega kratkega govora na predstavitvi ekip pred začetkom dirke po Franciji. “Po državnem prvenstvu sem imel nekaj obveznosti. Potem pa je že sledilo potovanje. Potem smo opravili oglede prve in druge etape. Je kar bizi,” pa je na četrtkovi novinarski konferenci opisal dvakartni zmagovalec Toura.

Še predtem, ko je bil na voljo tujim novinarjem, pa je govoril o morebitnem idealne scenariju in o tem, kdaj bi bilo najbolje obleči rumeno majico: “Najboljše bi bilo da bi jo dobil v 20. etapi, tako kot pred tremi leti. Tako čutiš najmanj pritiska. Ampak, ko se ti ponudi priložnost, jo moraš izkoristiti. Včasih se moraš zadrževati, a menim, da bomo letos v zahtevnem prvem tednu videli veliko dobrega dirkanja. Zagotovo ponujata prvi dve etapi lepi priložnosti za prevzem rumene majice, a potem je še dolga pot pri branjenju majice.”

Prav nad profiloma prvih dveh etap je bil takoj navdušen. Že na predstavitvi je vedel, kaj lahko prinese gostovanje dirke v Baskiji, pa čeprav že v prvih dneh dirke: “Ko sem na predstavitvi Toura prvič videl traso, sem bil za prvi teden res vzhičen. Prvi dve etapi sta mi pisani na kožo. Po poškodbi sem nekoliko odmislil teh prvih par dni, prvi teden. Bližje kot smo, boljše se počutim. Sanje bi bile obleči rumeno majico sploh tu v Baskiji, kjer imamo veliko osebja v ekipi. Mnogi so tu doma in bilo bi fantastično zmagati. Take cilje je težko doseči, tako da bomo videli, kaj se bo zgodilo. Vseeno moramo razmišljati, da je Tour dolg.”

Ni pa na novinarski konferenci povsem zavrnil možnosti o tem, da bi hitro prišel do rumene majice: “Rumene majice se jaz nikoli ne branim. Jo bo pa zelo težko vzeti v prvih dveh dneh. Samo eden jo bo nosil. So pa sanje obleči to majico že tukaj.” Seveda pod pogojem, da je odlično pripravljen. Z nastopom na državnem prvenstvu je to že dokazal, za RTV Slovenija pa je dva dni pred začetkom priznal:

“Počutim se kar v redu, občutki so dobri. V ekipi se imamo fajn. Prišli smo dirkati svojo dirko. Številke so bolj ali manj čez celo sezono vedno dobre. Na srečo sem imel poškodovano samo roko, tako da sem lahko dobro treniral. Videli bomo. Ta dirkaški ritem je težko natrenirati, ampak bomo videli že v prvi etapi, če je vse v redu.” Sicer pa je pred tujimi mediji dejal, da zapestje vseeno še ni povsem zaceljeno. Dve od treh kosti sta, ena kost pa še ne.

A očitno ga to ne ovira tako zelo. Obenem pri UAE prelagajo odgovornost in vlogo favorita na Jumbo Vismo in Jonasa Vingegaarda, ki bo branil zmago: “Lani sem bil pod pritiskom, saj se branil naslov. Letos zaradi poškodbe nisem toliko dirkal. Ciljamo na zmago, ampak je ne branimo, tako da je malo drugače. Ta sproščenost. Napredek poškodbe v zadnjih tednih mi je dal veliko energije in motivacije. Nisem bil preveč zaseden z mislimi na druge kolesarje in dirke. Bolj sem se osredotočil nase, na treninge.”

Zdaj pa je pred vrati prva etapa. Bilbao bo gostil start in cilj. Po petih kategoriziranih vzponih - zadnji je dolg dva kilometra, a je več kot deset odstoten - se bodo kolesarji po lepem spustu spustili v mesto, zaključni kilometer pa bo spet potekal v vzpon. Prav zato mnogi pripisujejo možnosti za zmago mojstrom za ardenske klasike.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ