Tadej Pogačar po hudem boju do izjemne zmage!

Tadej Pogačar po hudem boju do izjemne zmage!
26.08.2018 AVTOR: DZ, vir: Tour de l'Avenir

Pa ga imamo! Tadej Pogačar je dobil prestižno, 10-dnevno dirko Tour de l'Avenir. Po zadnji etapi - zaradi slabega vremena so jo skrajšali - je obdržal rumeno majico in se veselil končne zmage.

Tadej Pogačar je po prvi gorski etapi pred štirimi dnevi prevzel rumeno majico vodilnega na dirki Tour de l'Avenir. Potem je skupaj s pomočniki - pred zadnjo etapo so na dirki ostali še Žiga Horvat, Jaka Primožič in Nik Čemažar - uspešno branil vodstvo vse do zadnje etape. V predzadnji etapi si je privozil večjo prednost. V kraljevski deseti etapi je tako branil dobro minuto prednosti pred najbližjimi konkurenti. A pred kolesarji so bili še dolgi in naporni kilometri. Premagati bi jih morali 150, a so organizatorji zaradi slabega vremena izpustili prvi vzpon.

Govorimo o 2764 metrov visokem prelazu Iseran. Etapa je bila tako dolga 114 kilometrov. Najtežji vzpon na letošnji dirki je bil Col du Chaussy. Gre za 13,1 km dolg vzpon ekstra kategorije s 7,9-odstotnim povprečnim naklonom. Po spustu v La Chambre so se kolesarji povzpeli še na Sant Colomban des Villards. Gre za prvi del vzpona na znameniti Glandon. Ta del je dolg 10,8 km, povprečni naklon pa znaša 5,9 %. Na najtežjem vzponu dneva pa je prišlo do selekcije in le redki so ostali v ospredju. Tudi Tadej Pogačar. Potem pa je Pogačar imel težave na spustu.

Levega ovinka ni uspel izpeljati po idealni liniji in tako je zapeljal na travnik. V ospredju je ostala četverica, pred kolesarji pa še zadnji vzponu. Najnevarnejši v skupnem seštevku je bil Gino Mader, ki je za Pogačarjem na petem mestu zaostajal z 1:35. Zraven je bil pred samo dirko tudi prvi favorit za končno zmago Ivan Sosa, pa šesti v skupnem seštevku Vlasov. Pogačar je deloval zelo prepričljivo in na zadnjem vzponu se je odločil, da se preseli med ubežnike. Četverica, ki so jo sestavljali Mader, Vlasov, Sosa in Dunbar je v ospredju sicer hitro napredovala, a Pogačar je bil tudi zelo dober.

Ko je njegova skupina z najboljšimi zaostajala za dobro minuto se je odločil za napad. Pridružil se mu je Francoz Champoussin. Začel se je boj na daljavo. Pogačar je narekoval oster ritem in je v zgolj nekaj kilometrih zmanjšal zaostanek na vsega dobrih 20 sekund. A tudi skupina z najbližjimi zasledovalci ni bila daleč. Zaosatajala je za dodatnih 20 sekund. Pogačar ubežnikov na vzponu ni uspel ujeti. Sledil je krajši spust in še zaključni, krajši vzpon. Pogačar je vseskozi narekoval ritem v tem lovu, Francoz Champoussin pa mu je predvsem sledil. Pogačar je poskrbel, da sta ubežno četverico ujela ravno v trenutku, ko se je začel ciljni sprint.

Prvi ga je začel Dunbar, a Mader je bil za nekaj centimetrov hitrejši in se je veselil zmage. Že druge na letošnji dirki. Drugi je bil Dunbar. Pogačar je zasedel šesto mesto, a se je veselil končne zmage. Izjemen uspeh, kot ga v kategoriji do 23 let Slovenci še niso dosegli. Dirko so v preteklosti dobili zvezdniki, kot so Felice Gimondi, Joop Zoetemelk, Greg LeMond, Miguel Indurain, Nairo Quintana, Esteban Chaves, Warren Barguil, Miguel Angel Lopez, Egan Bernal ... Zdaj je na vrhu Tadej Pogačar. Tokrat kot član slovenske reprezentance, sicer pa član moštva Ljubljana Gusto Xaurum.

Slovenija je tako zmagala tudi v Pokalu narodov, kar je dodatna potrditev, da imamo spet izjemno nadarjeno generacijo kolesarjev. Na drugem mestu je dirko z zaostankom 1:28 končal Nizozemec Thymen Arensman. Tretji je bil Gino Mader, ki je zaostal za 1:35. Sledili so Aleksander Vlasov, Clement Champoussin, Joao Almeida, Ivan Ramiro Sosa, Edward Dunbar, Tobias Foss in Mark Donovan.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ