Tadej Pogačar po poti največjih

Tadej Pogačar po poti največjih
03.04.2018 AVTOR: D. Z.
Tadej Pogačar je bil spet odličen v Italiji. Tokrat drugi na prestižni dirki Palio del Recioto.

Kolesarji moštva Ljubljana Gusto Xaurum so v teh dneh nastopili na treh pomembnih enodnevnih dirkah v Italiji. Prav vse tri so namenjene mlajšim članom.

Na zadnjih dveh so se jim pridružili še člani KK Kranj. O dirkah Col San Martino in Giro del Belvedere smo že pisali. Zdaj je za mladimi kolesarji še tista najtežja – GP Palio del Recioto. Dirka je bila dolga 156 kilometrov. Start in cilj je bil v Negrarju. Najprej so organizatorji izpeljali že tradicionalnih šest krogov z vzponom na Colle Masua.

Po šestem prečkanju tega klanca in spustu pa je po skoraj 120 kilometrih dirkanja sledil še vzpon na Prun na skoraj osemstro metrov nadmorske višine. Po spustu je sledil še kratek vzpon do cilja. Kljub nekaterim pobegom je do odločitve po pričakovanjih prišlo na zadnjem vzponu. 20 kilometrov pred ciljem je napadel Stefan de Bod. Južnoafričanu sprva nihče ni odgovoril, potem pa se je za njim izoblikovala skupina treh zasledovalcev.

Sestavljali so jo Tadej Pogačar, Andrea Bagioli in Gino Mader. Pogačar je bil za preostala dva premočan in je lov za Južnoafričanom nadaljeval sam. Sicer se je De Bodu približal, a ujeti ga vse do cilja ni mogel. De Bod je tako slavil prestižno zmago, Pogačar pa je za kolesarjem moštva Dimension Data zaostal za vsega sedem sekund. Boj za tretje mesto je pripadel Andrei Baggioliju. Četrti je bil Švicar Gino Mader. Zaostala sta za 1:25. Večja skupina je izgubila 1:41.

Sprint za peto mesto pa je pripadel Mattu Sobreru.

Kako prestižna je ta dirka?

To povedo imena kolesarjev, ki so tu že bili na stopničkah. Fabian Cancellara, Jack Haig, Gianni Moscon, Caleb Ewan, Davide Formolo, Enrico Battaglin, Domenico Pozzovivo, Ivan Basso, Davide Rebellin, Gilberto Simoni …

Tudi Slovenci so že bili povsem na oziroma pri vrhu. Leta 1988 je zmagal Jure Pavlič, leta 2004 pa sta prvi dve mesti zasedla Tomaž Nose in Jani Brajkovič. Blaž Furdi je zmagal leta 2010, tri leta kasneje je bil tretji Luka Pibernik. Zdaj lahko dodamo še drugo mesto Tadeja Pogačarja.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ