Tadej Pogačar pred kronometrom v Stirlingu

Tadej Pogačar pred kronometrom v Stirlingu
10.08.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Svetovno prvenstvo. Jutri bo na sporedu tudi članska preizkušnja v vožnji na čas. Dirka je Stirlingu. Edini slovenski predstavnik pa Tadej Pogačar. Kaj je povedal pred dirko?

Tadej Pogačar je lani v Wollongongu v Avstraliji v vožnji na čas zasedel šesto mesto. Letošnja dirka je precej daljša. Kolesarji bodo morali prevoziti kar 47,8 km. Trasa je pisana na kožo specialistom za vožnjo na čas. Torej, bi morali v ospredju biti kolesarji, kot so Remco Evenepoel, Filippo Ganna, Wout Van Aert, Stefan Kung … Prav vsi so lahko več časa posvečali tej disciplini in predtem niso imeli tako napornega programa dirk, saj se je Pogačar na dirki po Franciji boril za skupni seštevek in ni mogel načrtno posvečati toliko pozornosti vožnji na čas. Vseeno bo na startu. Dan po velikem podvigu na cestni dirki je celo šel v vetrovnik v Silverstone. Zdaj pa ga čaka klasična vožnaj na čas, predvsem zelo dolga. Kaj pa je Tadej Povedal po ogledu trase v sredo? Takrat je odpeljal dva kroga in s selektorjem Urošem Murnom sta si natančno ogledala progo.

O utrujenosti po nedeljski dirki: Po nedeljski dirki smo bili vsi kar utrujeni, se mi zdi. Zdaj so priprave v polnem teku za kronometer. Danes smo opravili uradni ogled proge in jutri še tisti zadnji dan počitka pred dirko.

O tem, kako bo preživel zadnji dan pred kronometrom: Majhna aktivacija zagotovo na kolesu. Načeloma pa bolj umirjen dan okrog hotela.

O trasi dirke: Je kar zahtevna proga, saj je zelo dolga. Asfalt je zelo počasen, pa še veliko vetra je na progi. Ni lahka. Bo zelo zahtevno. Kronometer bo dolg skoraj eno uro. Tega se ne vozi kar na vsaki dirki. Šlo bo na moč.

O treningu na zaprti progi: Včeraj sem prvič pogledal progo. Danes pa je bila proga zaprta, tako da smo lahko pogledali ovinke. Naredili smo še kakšen interval vmes, ker je bilo vse zaprto.

O zaključnem vzponu po tlakovcih: Na vzponu v zadnjem kilometru lahko izgubiš par sekund, pridobiti pa prav veliko ne moreš.

O obisku vetrovnika: Pozicija na kronometer kolesu ni samo to, da si najnižje. Biti moraš efektiven tudi na kolesu. To pa ugotoviš z veliko preizkušnjami in preiskavami. V vetrovnik bi moral že pred Tourom. Že aprila po Liege-Bastogne-Liege, a sem imel zlomljeno roko. Zato se je pojavila zdaj ta možnost. Šli smo po cestni dirki. Tako nanese. To ni usmerjeno za v petek, ampak za prihodnost.

O spremembah pozicije na kolesu: Pozicijo lahko popravljaš in izboljšuješ celo življenje. Ni tako enostavno. Vsako leto se najde kaj novega. Treba se je prilagajat, preizkušat in trenirati.

O ciljih in možnostih: Odvisno bo od samega dneva. Če bodo dobre noge, lahko upam na visoka mesta. Ampak, morajo biti za kaj takega zelo dobre noge in zelo dober dan.

O tem, kako odpelje ogled proge: Naštudirati samo progo. Kje se da kaj pridobiti, kje se lahko kaj izgubi. eč glav več ve. S selektorjem sva bila veliko na vezi in bomo naredili še analizo tega treninga, potem pa bomo videli, kako se bo vse odpeljalo.

O tem, če mu je trasa všeč: Ni mi najbolj všeč, če priznam. Nimaš pa kaj. Za vse je isto in nikomur ni posebno všeč, saj je kar 48 kilometrov po teh cestah. Za vse je isto. Sploh ne razmišljam o tem.Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ