Tadej Pogačar spet z najboljšimi na še zahtevnejši etapi

Tadej Pogačar spet z najboljšimi na še zahtevnejši etapi
12.04.2019 AVTOR: DZ, vir: dirka po Baskiji

Tadej Pogačar nadaljuje z izjemnimi predstavami na dirki po Baskiji. Peti v peti etapi in 10. v skupnem seštevku. Vodi Emanuel Buchmann.

Na dirki po Baskiji je za kolesarji peta etapa. Vsekakor zelo zahtevna. Dolga je bila 150 kilometrov. Na poti od Arrigorriaga do Arrateja so morali kolesarji premagati pet vzponov tretje kategorije in dva prve. Vodstvo v skupnem seštevku je branil Maximilian Schachmann. Danes pa smo dobili dokaz, da je Bora Hansgrohe na dirko prišla z zares močnimi posamezniki, pa čeprav so svojo moč, tako kot že celotno sezono razkazovali tudi kolesarji Astane.

Bora Hansgrohe je sicer branila rumeno majico, a branila jo je z napadom. V ubežni skupini je bil tudi Gregor Muhlberger. Ko je šlo zares, je v ospredju izmed ubežnikov vseeno ostal samo še Luis Leon Sanchez. Sam je nadaljeval proti vrhu prvega izmed dveh vzponov prve kategorije. V ozadju pa je ritem narekovala prav njegova Astana, ki je skrbela, da je bil vodilni Maximilian Schachmann vseskozi na meji.

A vendarle se je znal vedno vrniti in po premaganem vzponu Izua – do cilja je bilo še manj kot 40 kilometrov – je ujel priključek s skupino z vsemi najboljšimi. Seveda je prišlo do novih napadov. Sancheza so ujeli in tako se je prelevil v pomočnika. V ospredju pa je po novih napadih ostal sam Emanuel Buchmann. Kolesar Bore Hansgrohe je nadaljeval s samostojnim pobegom in kljub trudi Astaninih kolesarjev je vseskozi povečeval prednost.

Privozil si je že več kot dve minuti prednosti. Sledil je še zaključni klanec na Arrate. Govorimo o 5,9 km dolgem klancu s 7,4-odstotnim povprečnim naklonom. Bora Hansgrohe je imela nekaj časa v virtualnem skupnem seštevku kolesarje na prvih treh mestih - Buchmann, Konrad in Schachmann. Kmalu je postalo jasno, da Buchmanna kljub trudu nihče več ne bo ujel.

Schachmann je tudi popustil in tako je bilo tudi jasno, da bo Buchmann prevzel celo vodstvo v skupnem seštevku. Nemec je res dobil etapo, medtem ko je boj skupine treh kolesarjev za drugo mesto dobil Ion Izagirre, ki se je prebil na drugo mesto v skupnem seštevku. Ta skupina je zaostala za 1:08. Tretji je bil Adam Yates, četrti Jakob Fuglsang.

Potem pa sta z 1:24 na cilj prišla še Tadej Pogačar na petem in njegov klubski kolega Dan Martin na šestem mestu. Sledili so Landa, Hamilton, Schachmann in Konrad. Zadnji trije so zaostali za 2:04. Dan pred koncem je vodstvo prevzel Buchmann, ki ima kar 54 sekund prednosti pred Izagirrejem in 1:04 pred do danes vodilnim Schachmannom.

Četrti je z 1:32 zaostanka Dan Martin. Sledijo Fuglsang, Konrad, Yates, Martinez, Landa in na desetem mestu Tadej Pogačar. Zaostaja za 2:25. Od tega je minuto izgubil v tretji etapi, ko je bil vpleten v padec. V nasprotnem primeru bi zdaj bil četrti. Pred kolesarji je ravno tako zahtevna etapa, ki bi lahko še marsikaj spremenila. Pred kolesarji je še zadnja, ravno tako nadvse zahtevna etapa.

Značke: Cestno
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ