Tadej Pogačar za cyclingnews: O družini, Touru, pritisku ...

Tadej Pogačar za cyclingnews: O družini, Touru, pritisku ...
23.10.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Tadej Pogačar je v intervjuju za cyclingnews.com povedal marsikaj zanimive o pretekli sezoni, začetkih, pa tudi o tem, kje bo po naslednjem Touru.

“Mislim, da nisem najboljši med vsemi, trudim pa se po najboljših močeh in poskušam biti najboljša verzija samega sebe. Sezona 2021 je bila zame najboljša do zdaj, a to ne pomeni, da sem boljši od vseh ostalih,” je priznal Tadej Pogačar. Z moštvom UAE Team Emirates se trenutno mudi na prvih pripravah za sezono 2022. Seveda v Združenih arabskih emiratih. Gre bolj za druženje z investitorji. Tam so tudi nove okrepitve ekipe, kot sta na primer Joao Almeida in George Bennett.

Tu so še Brandon McNulty, Davide Formolo, Jan Polanc, Rafal Majka … Ekipa postaja zelo močna. “Iz leta v leto rastemo in se izboljšujemo in z vesel sem, ko vidim, da postajamo ena izmed najboljših ekip na svetu. Menim, da se lahko še veliko naučimo in izboljšamo mnoge stvari. Vesel sem, da imamo odlične kolesarje za sezono 2022. Smo na pravi poti. Dvakrat smo dobili dirko po Franciji. To je dokaz, česa smo sposobni in menim, da smo zelo blizu tega, da postanemo ena izmed najboljših ekip. Sezona 2021 se je šele končala, a se že veselim tega, kar bo prinesla naslednja.”

Pravzaprav je v intervjuju praktično že potrdil, da bo tudi naslednje leto glavni cilj Tour de France. Napadal bo tretjo zaporedno zmago. Pravi, da zaradi tega ne čuti večjega pritiska: “Ni vedno lahko, vendar nočem preveč razmišljati in se poskušam osredotočiti nase. Vedno je nekaj pritiska, a ga poskušam pretvoriti v nekaj pozitivnega. Sam nase tudi izvajam pritisk, a menim, da je to nekaj dobrega. Izrabim ga za ohranjanje motivacije.” Tudi spomini so primerni za kaj takega.

Letos je pokazal izvrstne predstave, sam pa je najbolj navdušen nad predstavo v deževni etapi, v kateri je naredil največjo razliko do konkurentov na Touru. V etapi do Le Grand Bornanda, ko je napadel na prelaz Romme in potem nadaljeval čez Colombiere. “Te etape ne bom nikoli pozabil. To je bila moja najboljša predstava do zdaj in bil sem navdušen. Seveda so bili tudi ostali dnevi pomembni, ko je ekipa skrbela, da nismo izgubili majice. Zato ne morem pozabiti na delo, ki ga je ekipa opravila.”
V Parizu je proslavljal drugo zmago zapored. Dvakrat v rumenem v glavnem mestu Francije, a do dveh zmag je prišel na dva povsem različna načina: “Težko izberem. Obakrat je bilo težko zmagati. Tako kot katerokoli drugo dirko. Lani je to bil moj prvi Tour in dobil sem ga predzadnji dan. Vse do konca sem dirkal in poskušal pridobiti vsako sekundo. To je bilo presenečenje in kar naenkrat sem bil v rumenem. Letos je bilo povsem drugače. V rumeni majici sem dirkal dva tedna, tako da sem do zmage prišel s pomočjo ekipe, ki je morala braniti majico. Neverjetno je bilo vsak dan dirkati v rumeni majici. Povsem drugače, kot če jo osvojiš predzadnji dan dirke, pa čeprav so čustva podobna.”

V intervjuju je odgovarjal tudi na vprašanja o družini, o otroštvu: “Srečen sem, da imam ob sebi dobro družino in lahko sem ji hvaležen. Po njihovi zaslugi sem tak, kot sem. Zdaj me v Sloveniji ni prav veliko, a ko pridem, preživimo prijetne trenutke skupaj. Z mano ravnajo kot s sinom in bratom in ne kot z zmagovalcem dirke po Franciji.” V pogovoru je še priznal, da je obdržal nekaj iz otroštva:

“Ko sem bil mlajši, nisem razmišljal o tem, da bi pisal zgodovino ali dosegal vrhunske rezultate. Želel sem zgolj kolesariti s prijatelji in kolesariti na vso moč na vzpone, sprintati z ostalimi. Še zdaj živim na tak način.” In tudi dirka napadalno. Tako kot mnogi zvezdniki v sodobnem kolesarstvu. Kar spremljamo v zadnjih letih je zares nekaj posebnega:

“Očitno je “napadalni” gen preskočil nekaj generacij. Letos so bile dirke še posebej zelo odprte in kapetani so napadali daleč pred ciljem. To je odlično, kajne? Ko sediš doma na kavču in vklopiš televizijo je prav to tisto, kar želiš videti. Fante, ki z napadi začnejo sto kilometrov pred ciljem. Nočeš gledati kolesarjev, ki čakajo na zadnjih deset kilometrov in potem poskušajo z akcijo. Menim, da profesionalno kolesarstvo še ni bilo tako zabavno in tega moramo biti veseli.” Sicer se sam na kolesu očitno zelo zabava in uživa, a vendar je samo človek in tudi on ima slabe dneve:

“Včasih se zbudiš slabe volje in brez težav bi lahko izgubil nadzor nad sabo in rekel kaj neumnega. Vendar pa se resnično trudim, da tega ne storim. Resnično se trudim razumeti ljudi okrog mene. Na dirkah je še posebej pomembno, da se ti ne zmeša. Ostati moraš zbran in narediti tisto, kar moraš. Če dobiš defekt ali padeš si lahko jezen, vendar ti to v tistem trenutku ne bo pomagalo. Čim hitreje poskušaš popraviti stvar in potem iti na kolo. Jeza ni nikoli najhitrejša pot do rešitve problema." Zdaj ga čaka najprej počitek, potem pa nova sezona in spet Tour de France. Ima pa tudi že načrt, kaj bo po vsej verjetnosti počel po Touru:

“Po vsej verjetnosti z avtodomom spremljal ženski Tour. To bo zgodovinski trenutek za kolesarstvo. To bo velik dogodek. Urška je zadovoljna v BikeExchangeu, vendar pa sem sam zelo vesel, da bo imel UAE Team Emirates tudi žensko ekipo. To je velik korak naprej, saj je žensko kolesarstvo zanimivo. Vesel sem, če lahko pomagam ženskemu kolesarstvu. Fantje imamo veliko televizijsko pokritost, dobre plače in večje denarne nagrade, ženske pa vsega tega še nimajo. Urška pride večkrat na moje dirke, zato grem z veseljem na dirke, na katerih ona nastopa. Morda me boste videli, kako delim bidone na naslednjem ženskem Touru.”

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ