Tadej Pogačar za medije: Kaj pogreša, kako je bilo in kaj pričakuje ...

Tadej Pogačar za medije: Kaj pogreša, kako je bilo in kaj pričakuje ...
05.07.2021 AVTOR: DZ, foto: sirotti

Tadej Pogačar. Vodilni na dirki po Franciji. Številni novinarji so mu želeli postaviti vprašanja prek Zoom konference. Tu pa so njegovi odgovori na večino izmed vprašanj.

Bi lahko rekli, da je vaša forma na ravni, ki ste jo pričakovali, nekateri vaši tekmeci pa so slabši od pričakovanj?
Zadovoljen sem s formo. Pričakoval sem nekaj takega. Take številke. Ampak, ja. Ta Tour je bil od začetka zelo zahteven. Veliko je bilo padcev, zaradi katerih so imeli mnogi težave. To jih je verjetno stalo veliko energije. Sam sem iz vsega tega izšel skorajda brez težav. Samo enkrat sem padel, pa še to ni bilo nič resnega.

Kdaj ste se počutili najmočnejši. Najbrž v etapi do Le Grand Bornanda?
Prav v osmi etapi sem se najbolje počutil. Vreme mi je zelo ustrezalo. Ni bilo preveč mraz, kot včeraj. Ampak včerajšnji dan je bil najbrž eden izmed najtežjih za vse.

Pred vami je Mont Ventoux. Koliko veste o znamenitih zgodbah, kot je na primer tragična smrt Toma Simpsona leta 1967? Je za vas pomembno, da na teh znamenitih vzponih pustite svoj pečat?
To je zares poseben vzpon. Poznam nekaj zgodovine, a ne vse. Resnično lep klanec, ogledal sem si ga tudi že. Seveda želim biti dober na Mont Ventoux, ne želim pa za vsako ceno tam puščati pečata.

Lani smo spoznali, da imate ekstremno dobro regeneracijo. Je to nekaj, kar veste že dlje časa. Je to nekaj, kar so vam znanstevniki povedali ali pa vam je to povedalo telo? Da imate poseben dar, da si hitro opomorete?
Sam nisem takoj vedel. Že pred mladinci. Imel sem kar nekaj trenerjev in spoznali smo, da grem vsak dan podobno dobro, nisem pa verjel, do mladincev. Kasneje sem se bolje spoznal in pričel sem uživati v etapnih dirkah. V starejših kategorijah imaš več etapnih dirk in tam sem se najbolje počutil.

Lani ste vse presenetili s preobratom na zadnjem kronometru. Ste na letošnji Tour prišli tudi z mislijo, da ljudem pokažete, da lanski podvig ni bilo naključje?
Pravzaprav mi je to predstavljajo veliko motivacijo. Da pokažem, da nisem dobil Toura zgolj po zaslugi enega kronometra. Želel sem biti spet dober. Na vsaki dirki se želim dokazati in svetu pokazati, kaj lahko naredim. Vsakič grem na dirko z namenom, da naredim kar le lahko.

Ljudje menijo, da vaša ekipa ni na taki ravni, kot je bila lani Jumbo Visma, predtem pa Ineos, in da ste zato morda ranljivi?
Naša ekipa je zelo močna, ena izmed najmočnejših na tem Touru. Ekipa je izjemna. Vsi vozijo na vso moč in me podpirajo. Lani smo imeli nekaj nesreče. Letos je do zdaj vse v redu. Hirschi si je poškodval ramo, imeli smo tudi nekaj padcev. Ampak, še vedno se počutimo zelo dobri. Motivirani smo in menim, da smo dovolj močni, da se vozimo spredaj in ubranimo rumeno majico.

Kaj vas žene ob napadih, kot ste ga pokazali v sobot, in ko branite svojo ekipo. Gre za nekakšen ponos?
Ekipa je že v petek vozila odlično. V soboto smo bili zelo motivirani, da dokažemo, da smo močni in lahko nadziramo dirko. Vsi so opravili odlično delo. Sam pa sem se potem potrudil. Ponosen sem bil na vse.

Kako ste preživeli ta prost dan?
Zjutraj smo morali narediti PCR test, potem smo šli na kolo. Eno uro na lahko. Dobro kosilo in zdaj smo že tukaj.

Kako se soočate z večjim pritiskom, ki ga prinaša rumena majica?
Več pritiska je, več je medijev in vsega. Ampak, to pride zraven. Jaz sem samo zadovoljen in srečen, da sem lahko v rumenem ob prvem dnevu počitka na Touru, kar je nekaj neverjetnega.

Mnogi govorijo, da se lahko borijo samo še za drugo mesto. Kako vi gledate na to?
Še zdaleč ni konec. Devet dni je za nami. Tour jih ima 21. Nismo niti na polovici. Tu je šele prvi prosti dan. Še enega imamo in lahko se že do naslednjega počitka vse spremeni. Ampak, ja. Zaenkrat je vse dobro, ampak lahko se zgodi marsikaj. Lahko imam en slab dan in se obrne vse na glavo. Grem iz dneva v dan in bomo videli, kako bo. Pomembno je, da imamo rumeno majico.

Tu je veliko slovenskih navijačev, tudi v hotelu, kjer prebivate. Vas vse to veseljačenje okrog vas moti?
Ful sem vesel, ko vidim toliko navijačev. Že v zadnjih dveh dneh ob progi je bilo noro. Kar je bilo na dirki po Sloveniji, je tukaj še huje. Res je neverjetno nastopati na dirki po Franciji, kjer vidiš v bistvu same slovenske zastave. Tukaj v hotelu je veliko tudi slovenskih navijačev. Me razveseljuje, ampak mi je nekako tudi težko, ker imamo te Covid protokole in si tako ne moreš vzeti časa za navijače. Podpise, fotografije. Smo pač na žalost še vedno v taki situaciji.

Dejali ste, da ste včeraj trpeli. Ali to pomeni, da je tudi za vas kdaj premraz na kolesu?
Tudi. Ampak, mislim, da že od celega tedna. Od prvega dne dirkamo res na polno. Pa še take vremenske razlike so. V petek je bilo vroče, potem mraz in dež. Telo se izmuči. Včeraj smo videli, da so bile od prvega do zadnje druge prestave, kot prejšnje dni. Tako da smo si vsi zaželeli ta prost dan.

Obeta se drugačen Tour. Greste v nižine. Obeta se vročina. Vam to ustreza ali ne?
Bo malce bolj luštno voziti v vročini. Ampak, če je prevroče, potem telo spet trpi. Glava, noge. Vse. Meni vročina ne odgovarja najbolje. Na kolesu sem najboljši, kot je hladno ali dež. Ampak, pripravljeni smo bili na Tour, na vročino. Prvi teden je bil kar ugoden. Naslednja dva tedna pa po pričakovanjih.

Prvi teden je bil res ekstremno zahteven. Kakšno nadaljevanje pričakujete? Zdaj ko ste v rumenem je nekih dodatnih obveznosti kar precej?
Prvi teden je bil res ekstremno težek. Vremenske spremembe, padci, kratki in dolgi vzponi. Vse je bilo že v prvem tednu. Res je bilo zahtevno. Danes zbistrimo glave in jutri gremo dalje na ravninsko etapo, tako da bomo spet videli, kako se bodo obračale noge. Potem se začne spet tisto pravo, klančerske etape. Mislim, da bo še kar pestro.

Kako ostajate osredotočeni?
Iz dneva v dan ostajamo zbrani, da branimo majico, da ostajamo v rumeni majici, ki je res lepa. Smo brez nekih pritiskov, saj smo vsi dobri. Moramo ostati osredotočeni, da ne pademo, da se ne poškodujemo. Da kje ne zaserjemo preveč taktično. Da šparamo z močmi, in da smo močni skozi celo etapo in v naslednjih dneh.

Je kaj, kar pogrešate, je kaj, kar bi rekli, da bi še imeli?
Ne bi se branil Urške tukaj ob sebi. Ampak, ne, zaenkrat je super, tako kot je.

Do Pariza je še dolga pot. Kako razmišljate pred nadaljevanjem?
Previdnost. Vroče bo, veter bo. V etapi do Nimesa bi lahko bil veter. Potem bi lahko bila huda vročina v Pirenejih. Videli bomo. Mi smo se pripravljeni boriti. Zaenkrat nam kaže dobro in smo namotivriani. Upamo, da se nam izide.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ