Tadej Pogačar: Bilo bi škoda, če bi ostal doma in dirko gledal po televiziji

Tadej Pogačar: Bilo bi škoda, če bi ostal doma in dirko gledal po televiziji
31.03.2023 AVTOR: DZ, vir: UAE Team Emirates

Kamorkoli pride spada med favorite in prav tako bo na nedeljski dirki po Flandriji. Pogačar spada med “velike” tri kolesarje, ki imajo največ možnosti za zmago.

"Nič nenavadnega. Tudi onadva še nista dobila tritedenske dirke, na kateri smo startali vsi trije."

Lani je sprintal za prvo mesto, a je na dirki po Flandriji na koncu osvojil četrto in razočaranja, obenem tudi jeze ni skrival, saj je med samo dirko pokazal, da je na vzponih brez dvoma najmočnejši. S težavo mu je uspel slediti samo Mathieu Van der Poel. Po taktiziranju v zaključku, pa sta ju ujela še Madouas in Van Baarle. Pogačar je osvojil četrto mesto, a je dokazal, da se lahko tudi na tej dirki bori za zmago.

Po prikazanem prejšnji teden na dirki E3 - tudi tam so morali kolesarji premagati nekater izmed vzponov, ki jih bodo morali premagati tudi v nedeljo - je samo še potrdil vlogo enega izmed najresnejših kandidatov za vrh. Na dirki E3 je napadal na Kwaremontu in Paterbergu, na koncu pa je izgubil sprint proti Woutu Van Aertu in Mathieuju Van der Poelu. Zato je danes na novinarski konferenci priznal:

"Zame bo ključna stvar, da bom na cilj prišel sam. Tako lahko zmagam. A to vse skupaj še oteži."

"Po dolgi dirki moram imeti najboljše noge. Zame bo ključna stvar, da bom na cilj prišel sam. Tako lahko zmagam. A to vse skupaj še oteži." Prav na prej omenjeni dirki E3 je na vzponu poskrbel, da se je v težavah znašel Van Aert, ki pa je potem Pogačarja in Van der Poela uspel ujeti tudi zato, ker se je kmalu zatem na trasi prevrnil motorist okoli katerega sta morala zaviti Pogačar in Van der Poel.

Glede na prikazano lahko pričakujemo najresnejši Pogačarjev napad na že omenjenih vzponih - Oude Kwaremont in Paterberg. Gre za zadnja dva klanca na več kot 270 kilometrov dolgi dirki. "Dirka je zares zelo, zelo dolga in veliko stvari se lahko zgodi še pred samim zaključkom. Prihraniti moram veliko moči in izbrati pravi trenutek za napad. Zaenkrat nimam še ničesar v mislih. V nedeljo bomo videli, kako se bo dirka razvijala in kakšne bom imel noge."

Pogačar je praktično edini kolesar, ki se lahko na tritedenskih dirkah bori za zmago in je obenem konkurenčen tudi na tlakovanih klasikah, kjer ponavadi prevladujejo nekoliko težji kolesarji. A Pogačar je preprosto poseben: "Zdaj imam nekaj več kilogramov, kot jih bom imel na Touru. Pred dvema dnevoma sem jih imel 67. Zato nisem tako zelo lažji od ostalih. V vsakem primeru potrebuješ moč. Na ravninskih delih vsekakor čutiš to razliko. Na vzponih, pa naj gre za vsega dve minuti klanca, potrebuješ pravo moč. Če si močan, potem se lahko odpelješ."

"Zdaj imam nekaj več kilogramov, kot jih bom imel na Touru. Pred dvema dnevoma sem jih imel 67. Zato nisem tako zelo lažji od ostalih."

Čeprav ni razkril taktike, je priznal, da mu zadnji vzpon na Paterberg - tam mu je lani Van der Poel lahko sledil s skrajnimi močmi - ne ustreza preveč: "Je zares lep vzpon, a morda je nekoliko prekratek za moj način vožnje." Vsekakor pa mu ustreza dolžina. Obeta se nadvse dolg, razgiban dan. Precej daljši kot je bil na dirki E3: "V nedeljo bo precej daljša dirka in veliko več bo utrujenih nog. To pomeni, da bo zaključek nekoliko manj stresen. Glede na izkušnje, je bilo lani pri pozicioniranju veliko težje na dirki Dwars door Vlaanderen kot potem na dirki po Flandriji. Tudi letošnji E3 je bil s tega vidika zapleten."

In še zanimiva pripomba, na katero je imel Pogačar odličen odgovor. Ko sta bila ob njem na startu enodnevne dirke tudi Mathieu Van der Poel in Wout Van Aert Pogačar nikoli ni zmagal: "Nič nenavadnega. Tudi onadva še nista dobila tritedenske dirke, na kateri smo startali vsi trije." O trenutno najmočnejši in letos še nepremagani ekipi na tlakovanih enodnevnih dirkah Jumbo Vismi pa: “Imajo močno ekipo, zato menim, da bodo ubrali podobno taktiko kot na vseh klasikah do zdaj."

Kaj pa Van der Poel? "Po vsej verjetnosti bo napadel na enem izmed naključno izbranih klancev." Pogačar ima za sabo izjemen uvod v sezono. Začel je z zmago na enodnevni dirki v Jaenu, potem je dobil dirko po Andaluziji, nadaljeval je z zmagovitimi predstavami na dirki Pariz-Nica. Zdaj se posveča enodnevnim dirkah. Na dirki Milano-Sanremo je bil četrti, prejšnji teden pa je na dirki E3 zasedel tretje mesto.

Zdaj ga čaka nov izziv. Po mnenju mnogih največja enodnevna klasika v sezoni. Vsekakor pa ena izmed petih največjih: "Rad dirkam. Tako zelo preprosto je to. Dobro se počutim. Forma je dobra. Bilo bi škoda, če bi ostal doma in dirko gledal po televiziji." Gledali bomo mi, v upanju, da ga vidimo v akciji v zaključnih kilometrih. Zaenkrat prav Pogačar drži najboljšo slovensko uvrstitev na tej dirki. Lani je bil četrti. Predtem je bil Simon Špilak deveti. Na dirki bosta nastopila tudi Matej Mohorič in Luka Mezgec.

UAE Team Emirates za dirko po Flandriji: Tadej Pogačar, Tim Wellens, Matteo Trentin, Vegard Stake Laengen, Mikkel Bjerg, Sjoerd Bax in Rui Oliveira.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ