Tadej Pogačar: Flandrija v planu že od lani

Tadej Pogačar: Flandrija v planu že od lani
03.04.2023 AVTOR: DZ; foto: Sirotti

"Lahko se upokojim v tem trenutku, pa bi bil ponosen na svojo kariero." to je bila prva reakcija Tadeja Pogačarja, ko je po zmagi na dirki po Flandriji stopil pred medije. Kaj pa je še povedal?

"Dirka je izpolnila vsa pričakovanja. Bilo je izjemno. Ekipa je bila odlična. To je dan, ki ga ne bom nikoli pozabil," je priznal Tadej Pogačar. Dvakratni zmagovalec dirke po Franciji je pokazal novo izjemno predstavo. Tokrat na prestižni dirki po Flandriji. Spadal je med favorite, na koncu pa je zlomil tudi največjega tekmeca Mathieuja Van der Poela.

"Bilo je neverjetno. Že od začetka je bila hitra in zelo težka dirka, kar mi je zelo ustrezalo. Najboljša dirka do zdaj. Načrt je bil, da bi imeli v ospredju Mattea, kar nam je uspelo. S tem smo pritisnili na Wouta in Van der Poela. Ob drugem prečkanju Kwaremonta smo sprožili oster napad. Potem pa se je dirkalo na to, kdo je imel najboljše noge."

Najboljše in najmočnejše je še enkrat več imel prav Pogačar. Od 55 kilometrov pred ciljem pa vse do konca je to vseskozi dokazoval: "V zadnjih 50 kilometrih je bilo res malo sodelovanja z Van der Poelom in Van Aertom. Nihče ni hotel preveč delati. Potem se je Van der Poel odločil za napad. To je bil ključni trenutek. Na Kwaremont me je Trentin v ospredju pripeljal in moral sem na vse ali nič do vrha."

Seveda je moral najprej premagati Van der Poela, obenem pa še ujeti zadnjega ubežnika Pedersena: "Ob zadnjem prihodu na Kwaremont sem še na polno, saj sem želel ujeti Madsa Pedersena v ospredju. Ključno je bilo, da sem šel čez vzpon sam. Uspelo mi je in ne bi mogel biti srečnejši." Zaključni kilometri so bili izjemni. Pogačar je imel manjšo prednost pred Van der Poelom, a na ravnini proti cilju je pihal nasprotni veter:

"Vedel sem, da moram biti sam in napraviti razliko ob zadnjem prečkanju Oude Kwaremonta. Dal sem vse od sebe in se skoraj zlomil na Paterbergu. Vedel sem, da bo težko, a to je bil edini način, da pridem do zmage. Vseskozi je bilo tistih 20-25 sekund. V zadnjih petih kilometrih me je že zmanjkovalo in sem bil res že proti koncu z močmi, ampak, bil je veter v glavo in sem se parkrat preklel vmes, ampak se je izšlo." Pogačar je kljub že tako neverjetni karieri dosegel enega največjih uspehov.

Obenem je dobil že tri od petih največjih enodnevnih klasik. Dvakrat je slavil zmago na dirki po Lombardiji, po enkrat pa na Liege-Bastogne-Liege in dirki po Flandriji. Izmed največjih mu zmagi manjkata samo še na Pariz-Roubaix in Milano-Sanremo: "Tour je tisti veliki cilj v letošnji sezoni, ampak tole Flandrijo sem imel v planu že od lani in letos se je res vse poklopilo, tako da lahko grem sproščeno na naslednje dirke." Glede na program bo naslednja Amstel Gold Race.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ