Tadej Pogačar: "Lepo bi bilo obleči zeleno majico"

Tadej Pogačar: "Lepo bi bilo obleči zeleno majico"
18.04.2019 AVTOR: DZ

"Dve beli majici že imam. Zelo lepo bi bilo nositi ali pa osvojiti zeleno. Bom dal vse od sebe," je med drugim o dirki po Sloveniji dejal Tadej Pogačar, ki bo slovenski adut za zmago.

Tadej Pogačar je že pred dvema letoma - takrat je šele prestopil iz mladincev - na dirki po Sloveniji osvojil peto mesto in oblekel belo majico najboljšega mladega kolesarja. Lani je bil četrti - za tretjim mestom je zaostal za vsega dve sekundi - obenem pa je spet osvojil belo majico. Pred letošnjo sezono je iz moštva, ki se letos imenuje Ljubljana Gusto Santic prestopil v UAE Team Emirates.

In po lanski izjemni zmagi na dirki Tour de l'Avenir tudi letos že blesti. Dobil je dirko po Algarvu. Zdaj je bil v ospredju še na dirki po Baskiji. Čakajo ga ardenske klasike, potem pa dirka po Kaliforniji, na kateri bo lovil novo vrhunsko uvrstitev v skupnem seštevku. Potem pa bo spet nastopil na dirki po Sloveniji. Sodeloval je tudi pri predstavitvi trase 26. dirke. Tu je krajši pogovor z njim.

Na dirki po Sloveniji ste že dvakrat osvojili belo majico. Zdaj boste glavni adut za prestižnejšo zeleno.
Da. Dve beli že imam. Zelo lepo bi bilo nositi ali pa osvojiti zeleno. Bom dal vse od sebe.

Kakšna se vam zdi trasa letošnje dirke po Sloveniji?
Celotna dirka je težka. Ni kronometra, vendar pa so štiri etape, na katerih se lahko zgodi marsikaj. Mislim, da se bo potrebno boriti za bonifikcaijskega sekunde tudi na letečih ciljih in potem bo treba pokazati kakšen sprint tudi v manjših skupinah.

Zelo razgibani sta tretja in četrta etapa. Že leta 2002 smo videli, da lahko pride na vzponu na Predmejo do velikih razlik. Kakšna se vam zdi ta etapa?
Etapa do Idrije bo vsekakor že zelo težka, tako da se že tam prav lahko naredi velika selekcija. Je pa tudi mogoče, da bo tam v sprint prišla manjša skupina kolesarjev. Naslednji dan pa bo celotna etapa precej težja. Na Predmeji bi lahko prišlo do večje selekcije, pa čeprav bi prav lahko tudi tam na cilj prišla manjša skupina kolesarjev skupaj.

Komaj 20 let imate. Šele tretje leto ste med člani in o vas že govorimo kot o favoritu za končno zmago. Kako težko je prenašati ta pritisk?
Sam si ne nalagam dodatnega pritiska nase. Bolj se pripravljam na dirko po Kaliforniji. Za dirko po Sloveniji pa bom videl, kakšne bodo še noge po vsem tem dirkanju.

Bo torej po odpeljani dirki po Kaliforniji dovolj časa za pripravo na dirko po Sloveniji?
Po Kaliforniji je še vedno kar nekaj časa. Zagotovo bom imel več časa, kot tisti, ki bodo prišli z Gira. Pred Slovenijo imam v programu še enodnevno dirko v Luganu. Mislim, da bom, če ne bom zbolel zagotovo dobro pripravljen.

Kaj si želite na dirki po Sloveniji?
Če bom podobno pripravljen kot na dirki po Baskiji, potem lahko upam vsaj na stopničke.

Lani ste za tretjim mestom zaostali za vsega dve sekundi. Še kaj pomislite na to?
Ne. Pred in po tisti dirki je bilo še veliko dirk, na katerih sem veliko pokazal. Pač, ne moreš biti na vsaki dirki najboljši.

Značke: Dirka po Sloveniji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ