Tadej Pogačar: Malce drugačen pristop do treninga

Tadej Pogačar: Malce drugačen pristop do treninga
02.03.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Bliža se. Makadamska dirka Strade Bianche in obenem začetek sezone za Tadeja Pogačarja. Dan prej je stopil pred medije in spregovoril o ciljih, počutju, spremembah ...

“Zame se končno začne sezona, čeprav se je prava sezona že začela z UAE Tourom in uvodnim vikendom. Gremo,” je slovenskim medijem dejal Tadej Pogačar. Jutrišnja dirka Strade Bianche bo zanj tudi prva dirke v letošnji sezoni. Od prestopa med elito še nikoli ni začel sezone šele marca. A, nič čudnega.

"Morda je malenkost več intervalov. Malo več je intenzivnosti in variacij na treningu. Od zdaj so moji treningi malenkost manj monotoni."

Pred njim je zelo naporno leto z dvema tritedenskima preizkušnjama. “Ne bi rekel, da je sezona zame zelo pozno. Zunaj je še vedno mraz, še vedno je zima. Če pogledamo proti ostalim dirkam, če bi lahko prej začel, potem bi začel dva tedna prej, tako da ni neke velike razlike. Imel sem nekaj več časa doma, nekaj več časa zase in za načrtovanje sezone. Sem pa vesel, da začnem jutri,” je še pojasnil Pogačar:

“Ko pridem na dirko, želim dirkati na polno. Pomembno pa je, kako si opomorem po vsaki dirki. Mislim, da je program dirk dober. Dirka se na polno, a na manjšem številu dirk. To mi omogoča, da imam vmes dobre sklope treningov in počitka.” Pred dvema letoma je dirko Strade Bianche dobil, potem ko je prikazal izjemno vožnjo v zadnjih 50 kilometrih, saj je napadel na spustu na makadamskem odseku in sam nadaljeval proti cilju.

Letos bo dirka za dobrih 30 kilometrov daljša, več bo tudi makadamskih odsekov, saj bo teh v skupni dolžini dobrih 70 kilometrov. Traso so tako podaljšali v samem zaključku. Z dvema krogoma. Zdaj bo odsek, na katerem je pred dvema letoma Pogačar napadel, na sporedu že 80 kilometrov pred ciljem. To bo seveda spremenilo pristop do dirke. Vsaj za tiste, ki se želijo boriti za zmago. Kaj pa meni Pogačar?

“Tako da ne pride v poštev ponovitev iz leta 2022. Malo drugačen pristop bo. Dirka bo zaradi tistega dodatnega kroga v finalu malenkost drugačna. Dobrih 30 kilometrov daljša in v finalu bodo zagotovo bolj utrujene noge,” je še dejal Pogačar slovenskim novinarjem, ostalim pa potrdil, da mu daljša proga sicer ustreza, a vendar bi ohranil zaključek iz preteklih izvedb:

“Daljša in težja proga. Rad imam traso. Zame bo še boljše, ker bo težja. Ampak, menim da bi bilo več čara, če bi kilometre dodali pred začetkom tradicionalnega zaključka. Mislim, da je bilo zadnjih 60 kilometrov dobrih. Videli bomo, kako bo vse skupaj vplivalo na način dirkanja.” V petek je v Sieni in okolici močno deževalo. Makadamski odseki so krepko razmočeni, a sobota naj bi bila lepša, tako da se Pogačar s tem niti ne obremenjuje:

“Danes je dež, jutri ga ne bo, tako da to ne vpliva nič na jutrišnjo dirko, tako da ni prav prijetno biti tu na dežju na predstavitvi en dan prej.” Čeprav za sabo nima niti ene dirke, na kateri bi preveril, kako dobro je pripravljen, očitno cilja visoko. Na startu je tudi lanski zmagovalec Tom Pidcock. Tekmeci so močni, čeprav ni mojstrov za take preizkušnje Van der Poela in Van Aerta. Na startu bodo poleg Pogačarja tudi Matej Mohorič, Matevž Govekar in Domen Novak.

Pred sezono se je Tadej odločil za določene spremembe. Med drugim ima tudi drugega trenerja. “Ima malo drugačen pristop do treninga. Mislim, da je po kvaliteti in kvantiteti približno enako kot prej. Treniramo kar na polno in počutim se dobro. Morda je malenkost več intervalov. Malo več je intenzivnosti in variacij na treningu. Od zdaj so moji treningi malenkost manj monotoni.”

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ