Tadej Pogačar: Mislim, da sem blizu najboljše forme

Tadej Pogačar: Mislim, da sem blizu najboljše forme
10.07.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Prost dan na dirki po Franciji je čas tudi za novinarske konference. Na vprašanja novinarjev je odgovarjal tudi Tadej Pogačar, ki je deloval zelo samozavestno.

O tem, da je trenutno v naletu v primerjavi z Jonasom Vingegaardom: Vsekakor čutim, da sem v naletu, ampak ne vem, če v primerjavi z Jonasom. Počutim se dobro. Vsak dan. Danes je za mano dober prost dan in pripravljen sem na jutrišnje dirkanje. Res sem zadovoljen s tem Tourom in iz dneva v dan se bolje počutim.

O ugibanjih, da zaradi poškodbe nima dovolj “baze” in bi lahko trpel v zadnjem tednu: Ne skrbi me. Mislim, da bi moral biti zame zadnji teden celo boljši kot prvi. Imel sem to bazo, saj sem spomladi dirkal zares dobro. Osnova bi morala biti dobra. Morda so mi manjkale dirke pred Tourom. To sta dve različni zadevi. Upam, da bom v tretjem tednu dober. Seveda se lahko zgodi, da bom slabši, a ne verjamem.

O tem, da Vingegaard pravi, da mu bolj ustrezajo vzponi v Alpah: Mislim, da bomo to videli v Alpah. Rad imam tiste etape, opravil sem nekaj ogledov. Na nekaterih sem tudi že dirkal. Mislim, da sem iz leta v leto boljši tudi na dolgih vzponih in v vročini. Morali počakati in videti, kdo bo imel alpske vzpone raje.

O tem, če je zaradi poškodbe presenečen nad pripravljenost: Ne, nisem presenečen. Bolj sem bil presenečen nad izgubo časa na Col de la Marie Blanque. Ob prihodu na Tour sem vedel, da sem dober. Nad svojimi predstavami ne morem biti presenečen, saj se poznam.

O rivalstvu z Vingegaardom: Mislim, da je to res lepo rivalstvo. Že lani je bil eden izmed najboljših Tourov, letos pa se je veliko zgodilo že v prvem tednu. Mislim, da je to lepo obdobje. Eden na drugega sva odvrgla že nekaj “bomb”. V etapah se izmenjujeva v ospredju in menim, da je to res dobro rivalstvo.

O tem, da na Touru letos ne napada tako kot na preostalih dirkah: Za mano so tri dirke po Franciji in vsaka ti da nekaj novih izkušenj. Je najpomembnejša dirka leta. Lepo je dobiti dirko po 50 kilometrih samostojnega pobega, vendar pa se moraš na Touru zavedati, da gre za tritedensko dirko in vsak dan lahko plačaš davek za napore prejšnjega dne. Na tritedenski dirki moraš res dirkati z glavo in ne smeš v določenih etapah kar ponoreti.

O tem, da je pred dvema letoma zablestel z dolgim pobegom do Grand Bornanda: Ja. Očitno se staram. To je tudi moje zadnje leto v beli majici, tako da sem na meji. (smeh)

O tem, kaj pomeni, da je tudi Adam Yates visoko v skupnem seštevku: To je lahko velika prednost. Je odlično pripravljen in menim, da tudi on postaja vse boljši. V prihajajočih etapah lahko dobro sodelujeva. Je odličen klubski kolega. Ker je tako blizu v skupnem seštevku, sem lahko še nekoliko bolj sproščen.

O tem, da je na Tour prišel z mislijo, da nima kaj izgubiti in o tem, če to še vedno drži: Zdaj, ko smo že tako daleč v dirki, ni več tako. Osredotočeni smo na dirko. Zagotovo pa je pritisk manjši, kot če braniš zmago. To je velika razlika.

O tem, da so pri Jumbo Vismi dejali, da je v 35 minutah na Puy de Dome prikazal najboljšo predstavo v karieri na vzponu: Ne vem. Ne poznajo mojih treningov. Nimajo mojih podatkov. Ne vedo, koliko tehtam. O meni ne vedo prav veliko. Lahko sicer špekulirajo, a lahko vam povem, da je to bila ena izmed boljših predstav, vendar bi lahko bilo še boljše.

O zdravstvenem stanju Urške Žigart: Je precej bolje. Danes je šla na kolo. Ni še povsem OK in potrebuje še nekaj dni, da si opomore po tem padcu. Ko pri tako veliki hitrosti “izgubiš” balanco je to eden izmed hujših padcev. Mislim, da je skorajda vsak v karavani v karieri že izkusil kakšen tak padec. Ni lepo. Ampak, stanje se izboljšuje. Seveda vpliva tudi name. Ko na spustih razmišljaš. Na primer včeraj pri 90 kilometrih na uro na spustu pred vzponom razmišljaš, zdaj se lahko marsikaj zgodi. Ampak, to je naša služba. Poskušamo se obnašati spoštljivo, a včasih je kaotično in včasih se vprašaš, če je vredno.

O tem, kdaj opravlja “malo potrebo” na med dirko: Ponavadi se, potem ko se izoblikuje ubežna skupina, rumena majica ustavi in takrat se ustavimo. Potem se pač vrneš. Nekateri morajo to večkat opraviti. Nekateri kar na kolesu med kolesarjenjem. Sam to opravim enkrat, največ dvakrat na etapo. Vedno pa takrat, ko veš, da se boš lahko hitro vrnil v glavnino. Vedno, ko se jih več ustavi. Nikoli ne smeš biti sam. To je vse. Če pa moraš na veliko potrebo, potem si v “riti”. To ni dobro, saj imaš prazne noge in se je težko vrniti.

O taktiki Jumbo Visme: Mislim, da bodo spet vse stavili na eno etapo in me poskušali spet zlomiti. Videli bomo. Gremo iz dneva v dan. Sem motiviran in pripravljen na vse. Poskušal bom biti pripravljen na vse, kar bodo naredili.

O tem, da bo naslednje leto morda nastopil na Giru, Joao Almeida pa na Touru: To bomo še videli. Almeida je na letošnjem Giru pokazal, da je zares odličen kolesar. Mislim, da si že dolgo želi nastopiti na Touru, vendar pa menim, da lahko greva tudi skupaj na Touru in bo podobno, kot sva zdaj tukaj z Adamom. Dobro sodelujeva. Tudi z Almeido imava dober odnos. Nekaj dirk, čeprav ne veliko, sva tudi že odpeljala skupaj. Ampak, to je tema, o kateri bomo govorili čez osem mesecev ali kaj takega.

O tem, da ga je prišla obiskati tudi družina: Lepo je, še posebej, ker se tudi skozi celo leto ne vidimo veliko, saj smo vseskozi na poti. Tistih nekaj trenutkov, ko smo skupaj na Touru ali pa jih samo vidiš na cesti, ko navijajo za vse nas, je zelo prijetnih. To mi nariše velik nasmeh na obraz.

O tem, če je bila predstava na Puy de Dome ena izmed boljših v karieri: Lahko bi rekel, da je bila ena izmed boljših. Etapa ni bila tako zelo zakomplicirana. Vsi smo pričakovali, da bo na zadnjem vzponu full gas, na polno. Dirk s takim profilom prav veliko nisem vozil, ko sem bil v top formi. Zagotovo so bile številke dobre, ampak se v mojem trainingpeaksu najde še kakšen file z boljšimi številkami.

O “stanju” sicer poškodovanega zapestja: Tetiva, mišice so še vedno oslabljene. Ni popolno. Kosti se celijo, a niso še zaceljene. Najbolj mi pomaga, če med etapo naredim nekaj krožnih gibov z zapestjem in sprostim, niti ne bolečino, ampak neko napetost.

O tem, da na letošnji dirki po Franciji najbolj uživa: Zagotovo uživam veliko bolj kot na prejšnjih dveh Tourih. Na prvem Touru je bilo zame vse novo, vse WAW. Ampak je tudi Covid nekako vse skupaj uničil. Moram reči, da letos res uživam. Vedno manj je ukrepov glede Covida. Manj se moramo paziti in vedno bolj vse to postaja pravi Tour de France. Pritisk je manjši kot na primer lani. Tu je super ekipa in nismo imeli nobenih težav. Res užvam.

O tem, če je že v najboljši formi: Mislim, da sem blizu najboljše forme. Mislim da prihaja ne samo moč, ampak ta konstantnost iz dneva v dan. Da ne bo več nihanje, kot so bila v prvih nekaj dneh, ko v nogah še nisem imel dovolj dirkanja.

O etapi, v kateri je izgubil čas proti Vingegaardu: Mislim, da je bila tista etapa posledica vsega skupaj. Zaradi pobega smo bili v slabi situaciji. Potem nastane nekaj živčnosti. Etapa je bila res težka in od ardenskih klasik v nogah nisem imel takega dneva. Vse po malo je vplivalo. Številke niso bile slabe, a niso bile tako dobre kot včeraj. Mislim, da je po tistem dnevu mašina zalaufala, zrasla je tudi motivacija. Po dveh tako dobrih dnevih je tu še samozavest in upam, da se tako nadaljuje.

O prihodnjih treh etapah: Jutri bo prišlo do pobega. V sredo bi lahko prišlo do sprinta, lahko pa tudi do pobega. Morda bo tam Mohorič. Tretja od teh pa spet pobeg. Mislim, da tudi za nas, ki se borimo za skupni seštevek, to ne bodo ravno prosti dnevi. Še vedno bo treba pritiskati na pedale in se truditi. Pozorni bomo morali biti na vse. Mislim, da bodo zanimivi trije dnevi. Potem se pa začne zares.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ