Tadej Pogačar: Motivacija je, a po dirki bom potreboval počitek

Tadej Pogačar: Motivacija je, a po dirki bom potreboval počitek
22.04.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

"Dirko bomo morali nadzirati, če bomo lahko, pa jo bomo poskušali narediti težko," je na novinarski konferenci angleško govorečim novinarjem dejal Tadej Pogačar.

V nedeljo bo na sporedu najstarejša izmed enodnevnih klasik. Pravijo ji “Stara dama” in na njej bodo nastopili tudi trije Slovenci. Matej Mohorič, Jan Tratnik, ki se vrača s priprav in Tadej Pogačar, ki je ob Remcu Evenepoulu prvi favorit za zmago. Pogačar je v petek tudi stopil pred medije in bil na voljo na novinarski konferenci. Med drugim je moral odgovarjati tudi na vprašanja o Remcu Evenepoulu.

"Zagotovo je eden izmed glavnih favoritov, pomemben tekmec. A še vedno imajo tudi ostale ekipe različne adute v igri. Dirka je zelo dolga, vzponov je ogromno in lahko bi videli tudi napade koga drugega. Ne bom gledal samo na Remca, ampak tudi na ostale ekipe. Sem pridejo ekipe, ki imajo vsaj po enega kolesarja, ki lahko dobi dirko. Vse moraš imeti v mislih. Je pa lepo, da je tudi Remco tukaj."

Govorimo o kolesarjih, ki sta na Liege-Bastogne-Liege zmagal v zadnjih dveh letih. Tadej Pogačar predlani, Remco Evenepoel pa prihaja braniti zmago. Mnogi pričakujejo velik obračun med njima. Evenepoel je lansko dirko dobil z napadom od daleč in potem s samostojno vožnjo do cilja. Ekipi je takrat "rešil" spomladanski del sezone, letos je Soudal Quick Step tudi slabo nastopal na zanje pomembnih dirkah. Zdaj se bo Remco soočil s Tadejem. Morda celo v sprintu?

"Mislim, da je v sprintu zelo hiter, kar smo videli že letos in lani. Ima močan pospešek. Odkrito, proti njemu nisem nikoli sprintal in ne vem, kako hiter je, a mislim, da v tem nikoli ni bil slab. Je pa vedno prišel na cilj ali sam ali pa je prej moral opraviti veliko dela, tako da se mi zdi, da prav veliko na dirkah ni sprintal, verjamem pa, da je hiter," je še dejal Pogačar. Seveda se bosta udarila kolesarja, ki prihajata na dirko z različnima popotnicama.

Evenepoel prihaja z višinskih priprav, Pogačar pa po seriji izjemnih uspehov na enodnevnih dirkah: "V karieri skorajda nisem dirkal proti njemu. Vsekakor prihaja v Liege spočit in razmišlja o Giru, medtem ko jaz razmišljam o počitku. Torej sva v drugačnih obdobjih sezone." Za Pogačarja bo to zadnja dirka v tem delu sezone. Sledil bo počitek in priprave na dirko po Franciji.

"Motiviran sem. Liege je ena izmed največjih dirk in sem jo tudi že dobil. Že v prvi sezoni sem tu spoznal, da bi lahko bil zelo dober kolesar. Na papirju mi bolj ustreza kot dirka po Flandriji, pa čeprav sem Flandrijo odpeljal dvakrat in imam tam boljše dosežke. Sta pa obe dirki zahtevni, dolgi, težki. Na koncu gre za igro prehrane in kako dolgo lahko poganjaš na meji zmogljivosti. Motivacija je tu, a po dirki bom potreboval počitek. Izklopiti se bom moral."

Za Pogačarjem je izjemen prvi del sezone. Nanizal je 12 zmag. Na zadnjih treh enodnevnih dirkah je zmagal. V tem primeru gre za velike enodnevne klasike - dirka po Flandriji, Amstel Gold Race in Valonska puščica. "Amstel sem dobil, pa si nikoli ne bi mislil, da mi bo uspelo. Še prej dirko po Flandrijo. Celotna pomlad je bila izjemna. Potem, ko sem bil v odlični formi na Pariz-Nica sem spremenil fokus na enodnevne dirke in forma za take dirke se je po Sanremu izboljšala. Ostaja podobna."

Zaveda pa se, da je pred njim in moštovm UAE velik izziv, saj bodo vsi dirkali proti njim: "Vse oči bodo uprte v UAE. Nadzirati bomo morali pobeg. Mislim, da bomo to z močno ekipo lahko naredili, podobno kot nam je to uspelo na Amstlu in Valonski. V zaključku pa začnejo vsi dirkati. Že pod vzponi bo hud boj." Sanjska pomlad je tako za njim in zato so ga novinarji spraševali, če bo v prihodnosti imel še tak program dirk:

"Podoben program da, podobne rezultate pa težko. Za prihodnost verjamem, da bom imel podoben program. Ne vsako leto, a take dirke imam rad in se tega že veselim." Na vprašanje, kakšno lastnost bi “ukradel” Remcu Evenepoelu, če bi imel to možnost pa je odgovoril: “Najbrž, da bi bil hiter na ravninskih odsekih. Je zelo aerodinamičen. Res hiter fant."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ