Tadej Pogačar: Neustavljiv tretjič zapored

Tadej Pogačar: Neustavljiv tretjič zapored
16.02.2023 AVTOR: DZ, foto: UAE Team Emirates

Trije starti in tri zmage v letošnji sezoni. Neverjeten izkupiček Tadeja Pogačarja! Zdaj je dobil še drugo etapo na dirki po Andaluziji.

Diezma je gostila start, Alcala la Real pa cilj 156 kilometrov dolge druge etape na dirki po Andaluziji. Tadej Pogačar je po izvrstni predstavi v prvi etapi branil rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku. Kolesarji so morali premagati tri kategorizirane vzpone in za konec še kratek, manj kot kilometer dolg klanec z 11,5-odstotnim povprečnim naklonom.

Etapa je bila predvsem zelo hitra od začetka, saj so mnogi kolesarji želeli iskati priložnost v pobegu. Na vzponih je Pogačar namreč premočan in tudi ciljni vzpon mu je zelo ustrezal. V pobegu dneva je bil Matej Mohorič, ki je napadel kmalu po startu. Manjša skupina je nadaljevala s hitrim ritmom, na predzadnjem vzponu manj kot 30 kilometrov pred ciljem je iz skupine z najboljšimi napadel Mikel Landa.

A Pogačar je imel pripravljen odgovor in do vrha vzpona Puerto de la Hoya de Charrilla je celo ujel ubežnike. Na poti proti cilju - sledil je najprej spust, potem pa razgiban del - se je v ospredju izoblikovala manjša skupina z najboljšimi. Pogačar je ostal sam, saj Rafal Majka ni uspel več ujeti priključka. Bahrain Victorious pa je imel tri kolesarje. Kapetanoma Buitragu in Landi se je namreč pridružil Mohorič.

Sledili so nekateri napadi, a je Pogačar tudi sam večkrat odgovoril na ta pospeševanja, saj je tako ostajal v igri tudi za etapno zmago. Potem pa zaključni vzpon po tlakovcih. Enric Mas je uprizoril najresnejši napad, Pogačar pa mu je sledil. Vsak je na svoji strani cestišča iskal idealno linijo, ostali pa so zaostali. Tik pred ciljem je na najstrmejšem delu Pogačar še pospešil in kmalu zatem se je veselil zmage. Mas je bil z zaostankom štirih sekund drugi. V istem času so na cilj prišli še Santiago Buitrago, Mikel Landa in Carlos Rodriguez. Matej Mohorič je bil 23., Domen Novak pa 114.

"Od starta je šlo na polno, saj so želeli vsi sodelovati v pobegu. Na predzadnjem klancu je Bahrain Victorious napadel, sam pa sem poskušal slediti, tako da sem odgovoril na napade. Na koncu sem odpeljal popoln zaključek. Jutri bomo poskušali dirkati kar se da mirno, tako da ne bi porabljali preveč energije. A ne bo lahko, saj želijo vse ekipe dirkati na polno," je dejal Pogačar.

Agarve
Na dirki po Algarvu na Portugalskem so se kolesarji v drugi etapi iz Sagresa podali na pot na Alto da Foia. Etapa je bila dolga 186 kilometrov, za konec pa so morali kolesarji premagati še 7,7 km dolg vzpon z 8,1-odstotnim povprečnim naklonom. Predtem so morali prevoziti še tri kategorizirane klanec

Najprej dva tretje in tik pred že omenjenim zaključnim klanec še vzpon druge kategorije. Kljub zahtevni etapi do večjih razlik med glavnimi favoriti ni prišlo. Na cilju se je za zmago udarila skupina skoraj 20 kolesarjev. Po dobrih petih urah in sedmih minutah je napet sprint dobil Magnus Cort. Drugi je bil Ilan Van Wilder, tretji pa Rui Costa. Cort je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ