Tadej Pogačar: Ni vse samo dirkati na zmago, ampak uživati

Tadej Pogačar: Ni vse samo dirkati na zmago, ampak uživati
18.03.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

"Mislim, da nisem samo jaz tisti, ki bo poskušal z napadom. Mislim, da bo zelo zanimiva dirka z vseh strani in iz vseh klubov." Besede Tadeja Pogačarja v petek, dan pred dirko Milano-Sanremo.

"Mislim, da lahko malenkost bolj uživam po takem startu sezone. Ni vse samo dirkati na zmago, ampak uživati, pomagati ekipi, če je treba in iti z dirke na dirko z nasmeškom."

Kolesarji se bodo danes soočili s prvo izmed petih velikih enodnevnih klasik. Po tradiciji je prva izmed njih Milano-Sanremo, ki je obenem z 294 kilometri tudi najdaljša. Večji del dirke je ponavadi zelo nezanimiv, ključno dogajanje pa se preseli v sam zaključek. Na zadnja dva vzpona (Cipressa in Poggio) in nato na zadnji spust pred prihodom na cilj, ki ga gosti ulica Roma. Tadej Pogačar bo na tej dirki nastopil tretjič.

Lani je bil eden izmed protagonistov, saj je napadal na Poggio, na koncu pa je osvojil peto mesto. Tudi letos spada med favorite, še posebej po nadvse uspešnem začetku sezone. A to bo drugačna preizkušnja, zato se je na vprašanje o tem, da je veliki favorit odzval takole: "Ne, ne. Na tej dirki zagotovo ne. Tu se lahko zgodi marsikaj. Ampak, ja. Po Pariz-Nici je forma dobra. Ekipa je zelo super. Upamo na čim boljši zaključek za nas in na zmago. Ampak, lahko se zgodi karkoli."



Seveda ga je izpostavil tudi Matej Mohorič, ki sicer brani lansko zmago, saj je dejal, da je bolj ali manj samo vprašanje, če bodo ostali lahko sledili Pogačarjevemu napadu na Poggiu: "Moho se rad šali. Pustimo njegove stran pri strani. Mislim, da bo veliko poskusov že na Cipresso in potem na Poggio, tako da mislim, da nisem samo jaz tisti, ki bo poskušal z napadom. Mislim, da bo zelo zanimiva dirka z vseh strani in iz vseh klubov."

Se pa tudi Pogačar strinja s trditvijo, ki so jo mnogi izpostavili. Da gre v primeru dirke Milano-Sanremo za preizkušnjo, ki jo je kljub ekstremni dolžini najlažje končati, a obenem najtežje dobiti: "Trditev je povsem resnična. Je ena najlažjih dirk za jo končati, ampak ena izmed najtežjih za zmagati." Seveda se je odzval tudi na to, da se ga v karavani omenja kot kolesarja, ki bi v prihodnosti lahko slavil zmage na vseh petih največjih klasikah.



Zaenkrat je dobil Liege-Bastogne-Liege in dirko po Lombardiji. Nadvse blizu pa je bil tudi zmagi na dirki po Flandriji: "Dobiti vseh pet monumentov je izjemno zakomplicirano. Ampak, z malo sreče se da zmagati na vseh." A najprej je tu Milano-Sanremo. Traso dobro pozna, saj Monako, kjer živi ni tako zelo oddaljen od Sanrema in poznavanje zaključnih kilometrov veliko šteje:

"Zagotovo veliko. To je ena izmed dirk, ki jih moraš zelo dobro poznati. Sploh ta zakjučni del se ti mora vse poklopiti. Vse mora iti več kot stoprocentno pravilno. Imeti moraš dober dan." Ob sebi bo imel močno ekipo. To bodo Domen Novak, Matteo Trentin, Alessandro Covi, Felix Grossschartner, Diego Ulissi in Tim Wellens: "Nismo še točno opredelili taktike. Imamo res zelo dobro ekipo. Včeraj je v ekipo vskočil še Tim Wellens, ki je zelo dobro orožje. Mislim, da lahko naredimo več planov in se lahko poskušamo prilagoditi še med dirko. Upamo na najboljše."

Vsekakor pa je za Pogačarjem izvrsten uvod v sezono, zato je lahko tudi neobremenjen, pa čeprav gre za nadvse pomembno preizkušnjo: "Mislim, da lahko malenkost bolj uživam po takem startu sezone. Ni vse samo dirkati na zmago, ampak uživati, pomagati ekipi, če je treba in iti z dirke na dirko z nasmeškom."

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ