Tadej Pogačar: O zmagi, Lombardiji in Touru

Tadej Pogačar: O zmagi, Lombardiji in Touru
04.10.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

"Moram priznati, da nisem v najboljši formi, a današnja zmaga mi daje dodatno samozavest in upanje za soboto," je za tuttobiciweb.it po zmagi dejal Tadej Pogačar.

"Zares sem vesel. Po lanskem tretjem mestu sem se želel vrniti in zmagati. To je pomemben uspeh, saj pomeni, da sem na pravi poti za dirko po Lombardiji." To je za tuttobiciweb.it najprej povedal zmagovalec dirke Tre Valli Varesine Tadej Pogačar. Spet je imel na razpolago močno ekipo, ki mu je vseskozi pomagala:

"Danes je bila ekipa spet odlična. Vsi fantje so opravili odlično delo. V prvem delu je bil zraven George Bennett, v zaključku pa je Diego Ulissi z napadi poskrbel, da so mnogi popustili. Krepko je zmanjšal skupino. Z Movistarjem smo poskušali ohraniti dirko zaprto. Seveda smo tvegali, saj je bilo treba za to porabiti ogromno energije. A brez takega napora ne bi nikoli prišli do sprinta." Prišlo pa je do sprinta skupine najmočnejših kolesarjev.

V tej skupini pa so bili tudi zelo hitri kolesarji za take zaključke, kot so Valverde, Higuita, Cosnefroy … Pa tudi Pogačar: "Vedel sem, da so v skupini še mnogi nevarni kolesarji. Tristo metrov pred ciljem je prvi začel sprint Alejandro Valverde, sam pa sem še za njim. Potem pa nisem naredil nič drugega, kot dal vse od sebe vse do ciljne črte. Zmagal sem in zato sem vesel." Seveda so zdaj vse moči usmerjene v dirko po Lombardiji, ki bo na sporedu v soboto.

Gre za zadnjo enodnevno klasiko, ki spada med največjih pet. Lani jo je dobil prav Pogačar, potem ko je uprizoril izjemen napad daleč pred ciljem. Zmago je slavil v Bergamu, kjer se bo letos dirka začela, končala pa se bo v Comu: "Moram priznati, da nisem v najboljši formi, a današnja zmaga mi daje dodatno samozavest in upanje za soboto. Tu sem se lahko pomeril s številnimi šampioni in noge so se zares dobro obračale. V primerjavi z lanskim letom je trasa dirke po Lombardiji drugačna, a vendar zelo zahtevna. Še posebej v zaključku si vzponi hitro sledijo."

Pogačar je še dejal, da bo pripravljen na kakršnokoli vreme. Obenem je seveda moral odgovoriti tudi na vprašanje o prihodnosti. Nenazadnje mu je pokal predal direktor dirke po Franciji Christian Prudhomme: "Programa dirk za naslednjo sezono še nismo določili, a 90-odstoten sem, da bom nastopil na dirki po Franciji. Po drugem mestu za Vingegaardom čutim, da imam še nekaj odprtih računov. Italijo imam v srcu in nekoč želim nastopiti na Giru, a če želiš na Touru doseči najboljšo formo, potem težko nastopiš na Giru. A, kdo ve. V prihodnosti bi se lahko potegoval tako za rožnato kot za rdečo majico."

A najprej zaključek te sezone. Poskušal bo ponoviti lansko zmago: "Do danes nisem mogel reči, da sem v najboljši možni formi, a postopoma se ta na poti proti Lombardiji izboljšuje in upam, da jo bom dosegel na dirki po Lombardiji." Z dirko po Lombardiji bo tudi zaključil tekmovalno sezono, vsaj kar se dirk svetovne serije tiče. Tudi letos je bil nadvse uspešen, a kot je dejal, sezona je bila zares dolga in naporna in tudi počitek bo prišel še kako prav.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ