Tadej Pogačar: Od cimra, ki smrči, do odlične ekipe

Tadej Pogačar: Od cimra, ki smrči, do odlične ekipe
25.06.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

"Ekipa res veliko pomeni, sploh ker smo skoraj štiri tedne skupaj. Če ni dobrega vzdušja, tudi ni dobrih rezultatov," pred dirko po Franciji poudarja Tadej Pogačar.

Tadej Pogačar je na predstavitev kolesarjev in ekip pred začetkom dirke po Franciji v Brestu prišel kot zadnji, saj je to čast dobil kot aktualni zmagovalec te preizkušnje. Že dopoldne pred predstavitvijo in ostalim obveznostmi pa je bil na voljo tudi medijem. Tu so njegovi odgovori.





O tem, kaj bi odgovoril nekomu, če bi vam pred lansko dirko dejali, da boste zmagali:
Da se heca. Da je nor in se heca. Nikoli ne bi tega pričakoval.

O počutju pred branjenjem lanske zmage:
Resnično dobro je. Po državnem prvenstvu in dirki po Sloveniji se počutim dobro. Pripravljen sem in samozavesten.

O dirkanju na dirki po Sloveniji:
Dirko po Sloveniji je bilo letos res lepo dirkati. Med toliko navijači, po domačih cestah. Jaz sem res užival in sem se kar dobro pripravil z dirko po Sloveniji.

O poteku priprav na Tour po zmagi na klasiki Liege-Bastogne-Liege:
Po Liegeu sem si vzel krajši enotedenski premor. Opravil sem nekaj lažjih voženj z Urško in užival doma. Potem sem imel nekaj medijskih in sponzorskih obveznosti. Kmalu pa smo odšli na oglede tras in v Sestriere ter takoj nato na dirko po Sloveniji, kjer smo preizkusili formo. Po dirki sem odšel v višinsko sobo. Vse sem kombiniral z državnima prvenstvoma. Zdaj sem tukaj.

O poznavanju trase letošnjega Toura:
Letos sem si pogledal kar veliko etap. Mislim, da vsega skupaj osem ali devet. Prvi teden bo zagotovo kar nervozen in tehničen. Ko bomo enkrat v gorah, v Alpah in Pirenejih bo trasa kar zahtevna.

O tem, da bo dirkal tudi proti Chrisu Froomu:
Vesel sem, da bo tukaj na dirki. Res je velik šampion, saj je večkrat dobil Tour. Po hudem padcu in veliki vrnitvi upam, da bo odpeljal dober Tour.

O cimru na letošnji dirki po Franciji:
V sobi sem z Mikkelom Bjergom, trikratnim svetovnim prvakom v U23. Res super fant. Istih let sva. Razumeva se dobro. Edino, kar je, da malo smrči ponoči, a se zelo dobro razumeva, tako da ni panike.

O ekipi:
Ekipa res veliko pomeni, sploh ker smo skoraj štiri tedne skupaj. Če ni dobrega vzdušja, tudi ni dobrih rezultatov. Mislim, da imamo res super ekipo vsako leto, na vsaki dirki. Se zelo dobro počutim, ker imamo odlično atmosfero.

O vlogi v ekipi:
Sploh se ne počutim kot nek lider, da bi ukazoval, kaj mora kdo delati, ker ima veliko fantov več izkušenj kot jaz. Rafal Majka ima po mojem največ izkušenj. Pa Rui Costa in Vegard. Mislim, da bo road captain eden od njih. Zame je pomembno, da sem dober v GC in ne, da jim ukazujem.

O konkurenci:
Bolj gledam nase, na svojo ekipo. Kako bomo mi dirkali in se na ostale ne oziramo preveč. Na koncu bomo videli na cesti in na klancih, kdo bo najmočnejši in kako se bo dirkalo. Mi gremo iz dneva v dan. Poskusimo narediti našo najboljšo dirko, in da kje ne zaserjemo.

O pozitivnih in negativnih spremembah UCI pravil:
Lepo je, da imamo več zelenih con. Če vse ostanke hraniš v žepih, postane vse umazano. Ni lepo imeti vseh ostankov hrane na prstih. Lepo, da so te zelene cone, saj ni prav, da odpadke odvržeš kar kjerkoli. Z bidoni pa, če bi jih lahko odvrgli navijačem, bi bilo lepo. Ko sem sam bil na dirki po Sloveniji kot gledalec, sem vedno želel dobiti bidon, in ko mi ga ni uspelo, sem bil razočaran. Spomnim se, kako smo šli na Giro v Trst. Luka Mezgec je tam kot prvi Slovenec dobil etapo, mi pa smo šli do avtobuov ekip in tam sem dobil morda 15 bidonov. To je bilo res lepo.

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ