Tadej Pogačar: Ponosen in vesel, da sem bil med temi velikani

Tadej Pogačar: Ponosen in vesel, da sem bil med temi velikani
07.08.2023 AVTOR: DZ, foto: Sportida / Kolesarska zveza Slovenije

Tadej Pogačar je spet prikazal izjemno predstavo. Tokrat je na cestni dirki na SP osvojil bronasto medaljo. Po cilju pa je najprej stopil pred mikrofon RTV Slovenija.

Tadej Pogačar je ponovil uspeh Andreja Hauptmana iz leta 2001 in na svetovnem članskem prvenstvu je v cestni vožnji prišel do tretjega mesta. Izjemna vožnja, izjemen podvig. Še posebej potem, ko se je v zaključku znašel z zares največjimi mojstri za enodnevne dirke. Pogačar je spet dokazal, da je najbolj vsestranski kolesar v karavani. Na koncu ni skrival utrujenosti. Najprej je stopil pred mikrofon RTV Slovenija, kasneje pa je spregovoril še za Kolesarsko zvezo Slovenije.

O tem, kako je stati na odru:
Težko, sploh ko si tako zmatran. Fenomenalen občutek je stati na odru. Res sem vesel za tale bron. Res je bila neverjetno težka dirka. Odkar smo vstopili v krog je bil kriterij, tako kot so napovedali. Res ni bila lahka dirka in utrujenost se pozna in se bo še poznala še nekaj dni.

O pokrivanju napadov:
Velikokrat sem moral zraven, ampak tako je. Počutil sem se v redu. Nisem si smel dovoliti dobrih kombinacij v ospredju, ker bi potem bil hendikep. Poskušal sem sicer prihraniti čim več moči, ampak tudi čimbolj nadzirati dirko. Na koncu smo ostali tisti kot vedno. Ampak sta bila dva veliko boljša kot jaz.

O napadu Van der Poela:
Mathieu je vedel, da mora napasti takrat, ko jaz narekujem tempo. Ampak, v vsakem primeru bi si zaslužil zmago, saj se je videlo, da je bil najboljši. Imel je najboljše noge. Vse se mu je poklopilo, tudi če je padel. Šel je noro dobro, zmago si je zaslužil in na koncu mavrično majico.

O sprintu za tretje mesto proti Madsu Pedersenu:
Vedel sem, da bo na koncu sprint mrtvakov. Želel bi si iti na srebrno v zadnjih kilometrih, ampak je Mads odkril luknjo oziroma je spustil na zadnjih ovinkih. Takrat sem si mislil, da je mogoče tudi Mads tako mrtev kot sem bil jaz. Poskusil sem z dolgim sprintom in na koncu mi je uspelo odsprintati enega izmed najboljših sprinterjev na svetu.

O zahtevnosti dirke: Ta spada kar v vrh, bila je ena izmed težjih dirk, kar sem jih kdajkoli odvozil. Ne bomo skrivali, kako težka je bila dirka. Res noro.

O utrujenosti: Trenutno sem res tako zmatran, da bi se samo ulegel. Mislim, da bom par dni potreboval, da bom dojel, kaj smo danes osvojili. Da smo spet osvojili medaljo. Končno po toliko letih. Smo res lahko zadovoljni s tem nastopom danes. Celotna reprezentanca.

O dosežku in o poteku dirke:
Vsi smo pričakovali, da je šlo kot je šlo in jaz sem lahko ponosen in vesel, da sem bil med temi velikani, med temi velikimi imeni. Na koncu sem si želel zmagati svetovno prvenstvo, ampak danes je bil Mathieu Van der Poel izjemno dober. Boljši od vseh. Zadovoljil sem se s tretjim mestom. V sprintu vemo, kako hitra sta Van Aert in Pedersen, tako da sem imel zelo malo možnosti. Nisem obupal do črte in tretje mesto je lepa nagrada, tako da sem zelo zadovoljen.

O zaključnih metrih in sprintu:
Čez zadnji klanček dober kilometer do cilja smo šli na polno. Jaz sem bil na Madsovem kolesu, on je bil na Van Aertovem. Čez dva ovinka se nama je Wout odpeljal. Sam nisem reagiral, ker sem vedel, da če potrošim metek takrat za Wouta, potem sem lahko res brez problema četrti. Tako sem raje malo počakal, videlo se je, da je tudi Mads že utrujen. Že par krogov prej se je videlo, da trpi, ampak še vedno je eden izmed najhitrejših na svetu. Tristo metrov do cilja sem ga forsiral, da sva sprint začela malo prej. Mogoče je tudi on naredil napako, da je začel prehitro. Šel sem lahko na njegovo feltno in v zadnjih sto metrih mimo.

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ