Tadej Pogačar: Telo potrebuje počitek

Tadej Pogačar: Telo potrebuje počitek
11.08.2023 AVTOR: DZ, foto: Kolesarska zveza Slovenije

Tadej Pogačar je kronometer na SP končal na 21. mestu. Po cilju pred mikrofonom RTV Slovenija ni skrival razočaranja. Tu pa je njegovo razmišljanje po zagotov zahtevni sezoni.

Remco Evenepoel je po pričakovanjih in napovedih postal svetovni prvak. Bil je najboljši, le Filippo Ganna se mu je uspel približati, a se je moral zadovoljiti s srebrno medaljo. Potem je tu mladi, komaj 19-letni Joshua Tarling, ki je zasedel tretje mesto in je še edini izmed kolesarjev zabeležil povprečno hitrosti višjo ot 51 km/h. Trojica je krepko odstopala, medtem ko je Tadej Pogačar zasedel 21. mesto Zaostal je za več kot tri minute, v zadnjem delu zares dolgega kronometra (47,8 km) ga je Ganna celo prhitel. Kljub vsemu je Pogačar s prvenstvo zadovoljen, saj je na cestni dirki osvojil 3. mesto. Kaj pa je za RTV Slovenija in potem še za Kolesarsko zvezo Slovenije povedal prvi kolesar sveta? V nadaljevanju.

V prenosu za RTV Slovenija
O dosežku:
Sem kar razočaran, a menim, da po taki sezoni telo rabi počitek. Danes sem to videl. Prejšnjo nedeljo sem dal res še vse, kar je bilo v meni. Izgleda, da je to to za letos. Mislim, da si moram malce oddahniti, saj si letos sploh še nisem. Tako je. Do avgusta je neslo.

O utrujenosti: Res, v nedeljo sem imel res cilj za medaljo. Proga je bila res težka, težka dirka. Dal sem res lahko vse od sebe. Bil sem med takimi kolesarji, ki so bili specialisti za tisto traso. Današnja trasa mi ni bila pisana na kožo. Če pa bi bil dan dober, potem bi zagotovo lahko bil med najboljšimi petimi. Ampak, izgleda je bilo to to. Treba je glavo spočiti in dati na off.

O tem, kako je odpeljal kronometer: Startal sem kar dobro, potem pa me je tam na vetru malo premetavalo levo, desno. Noge se niso več vrtele tako kot prvih deset kilometrov, ritem pa je začel upadati. Nisem več našel tistega ritma. Za nazaj sem poskusil čez tiste klance pritisniti, ampak se je videlo, da danes nimam tiste eksplozivnosti, da bi res dobro odvozil vse skupaj.

O tem, kako je bilo, ko ga je ujel Filippo Ganna: Takrat je že konec. Ko te nekdo ujame, pa čeprav starta dve mesti za tabo, ni to nič kaj dobrega. Poskusiš mu vsaj nekaj časa slediti in to izkoristiti. Ampak, že prej veš, da če nimaš pravega dneva, če noge niso prave in te še nekdo ujame, to ni najlepši občutek v kolesarstvu.

O izjemni sezoni: Mislim, da če lahko kar čez celo sezono potegnem neko črto, neko smernico sem lahko zelo zadovoljen. Z vsemi vzponi in padci sem dosegel svoj maksimum. Mislim, da je to celo ena najboljših sezon. Zagotovo najboljša sezona do zdaj in sem lahko zelo zadovoljen.

O uspešnem prvenstvu: Danes ni bil moj dan. Ampak mislim, da bom s tega svetovnega prvenstva potoval zelo zadovoljen. Tudi če ni bilo pravega dneva, pridejo tudi v kolesarstvu pač taki dnevi. Gremo dalje. Najprej se moram malo spočiti, potem pa bomo videli, kaj bo naprej.

Kolesarska zveza Slovenije
O naporni sezoni: Mogoče tega prvenstva nisem začel ravno z najboljšo psiho, ali kako bi temu rekel. Na koncu sem v nedeljo iztržil bronasto medaljo in danes sem še poskusil. Ampak, mislim da potrebujem malo odmora.

O izgubi časa na vmesnem delu: Na vmesnem delu mi je ritem res padel. Nisem se nikjer našel. Veter me je premetaval levo, desno. Res mi je padel ritem. Za nazaj sem še nekako lahko pritiskal. Danes pač ni bilo za nikamor.

O tem, da ga je Ganna ujel: Sem že navajen. Ganna me je prej v karieri že enkrat ujel, tako da sem tega že vajen. Sem že prej vedel, da ne bo danes nič, ko te pa še nekdo ujame, je game over.

O želji po nastopanju na svetovnih prvenstvih: Želim si čim večkrat iti na svetovna prvenstva v moji karieri. Vem, da vedno ne bo šlo, ampak takrat, ko mislim, da lahko, bom šel. In letos se je res dobro poklopilo. Bronasta medalja in v prihodnosti upam na mavrično.

Značke: Svetovno prvenstvo
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ