Tadej Pogačar: To so lepi časi za kolesarstvo

Tadej Pogačar: To so lepi časi za kolesarstvo
18.11.2022 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

"Še vedno sem ista oseba, kot sem bil vedno." Je za cyclingnews.com dejal Tadej Pogačar: "Moje življenje se je po eni strani zelo spremenilo, po drugi pa niti ne toliko. Še vedno rad vozim kolo."

"Mislim, da sem na realnih tleh. Ni mi treba govoriti s športnimi psihologi ali kaj podobnega. Poskušam uživati v majhnih stvareh, v trenutkih v življenju. Ne razmišljam o tem, da sem zvezda tega športa ali kaj podobnega. Počnem to, kar sem počel vse svoje življenje. Nočem se spremeniti."

To so besede Tadeja Pogačarja v intervjuju, ki so ga objavili na spletni strani cyclingnews.com. Pogačar je tudi govoril o pretekli sezoni, ki je bila nadvse uspešna. Ponovil je zmage na UAE Tour, Tirreno-Adriatico in na dirki po Sloveniji. Na izjemen način je dobil Strade Bianche, pa bil v igri za zmago na dirki po Flandriji. V drugi polovici sezone je dobil dirko v Montrealu in ubranil zmago na dirki po Lombardiji.

Vmes je dobil še Tre Valli Varesine. Potem je tu dirka po Franciji. Tokrat jo je končal na drugem mestu, a je dobil kar tri etape. Letos je dirkal 54 dni. Dobil je prvo in zadnjo dirko v sezoni, na katerih je nastopil. Dosegel je 14 zmag, od tega kar 75-odstotkov na dirkah svetovne serije. Skupno je to 36-odstotkov vseh zmag ekipe UAE Team Emirates. Do zdaj je dobil kar tri velike enodnevne klasike v osmih nastopih.

"Neverjetna sezona in dogodkov polna sezona. Ne sprejmem tega, da je drugo mesto na Touru poraz. Še vedno sem dobil tri etape in osvojil belo majico. Če je to poraz, potem je to najboljši način, kako izgubiti dirko. Tour lahko izgubiš tako, da sploh ne končaš prve etape. Če pa si v vsaki etapi ob najboljših, potem tudi nisi daleč od zmage." Pri cyclingnews.com so še zapisali, da se Pogačar zaveda, kaj vse je šlo narobe na dirki po Franciji.

Zaradi Covid-19 je iz dneva v dan ostajal brez pomočnikov, potem se je poškodoval še Rafal Majka. Marc Hirschi je bil daleč od prave forme: "Prav veliko ni treba spreminjati. Imel sem en slab dan. To izkušnjo bomo v prihodnosti uporabili v naš prid. Naslednje letos bomo šli na Tour s psihološkega vidika še močnejši, bolj lačni in videli bomo, kaj se bo zgodilo. Vsi bomo dali vse, da bi spet zmagali. Upamo samo, da ne bomo spet imeli toliko nesreče in toliko težav."

Pogačar se je v intervjuju spomnil tudi etape, v kateri je izgubil rumeno majico. Etape čez Galbier in na Granon. Dobil jo je Jonas Vingegaard, Pogačar pa je na zadnjem vzponu popustil. "Morda sem naredil napako, ampak, dirkal sem po občutku. Naredil sem vse, kar sem lahko proti dvema velikima tekmecema iz iste ekipe. Poskušal sem obdržati manjšo skupino skupaj, a tisti dan je bila Jumbo Visma zares močna in z mislijo, da me zlomijo. Takrat jim je to uspelo. Seveda v tem nisem užival. Še vedno boli, a spremljati dirko po televiziji je bilo najbrž odlično."

Mnogi so ugotavljali, da je v tisti etapi plačal davek agresivnega dirkanja, ki ga tako rad prikazuje: “Tak način dirkanja je pač zame značilen. Pogosto gre za dirkanje po občutku. Včasih mi uspe, drugič ne. Ampak, tega ne bom spreminjal. Vedno dirkam na polno.” Naslednje leto bo ekipa UAE še močnejša. Pripeljali so Domna Novaka, Adama Yatesa, Tima Wellensa, Jayja Vina. Ostajajo Joao Almeida, Juan Ayuso, Marc Soler, George Bennett, Marc Hirschi, Davide Formolo, Brandon McNulty, Mikkel Bjerg, Matteo Trentin …

"Imamo nekaj odličnih novih kolegov. UAE postaja iz leta v leto močnejši. Veselim se časa s temi fanti. Na treningih, na dirkah. Najprej v začetku sezone, potem pa na glavnih ciljih v sezoni. Veselim se naslednje sezone." Pogačar je še pohvalil mladega Ayuso. Dejal je, da je že pripravljen na velike zmage: "V naslednjih letih lahko zmaguje na tritedenskih dirkah, tako da imamo več možnosti. To je dobra stvar. Ni moj tekmec, ampak klubski kolega."

Obenem je pozdravil vse večjo konkurenco med mladimi kolesarji. Tu ni samo Aysuo, ampak tudi Evenepoel, Rodriguez … "To so lepi časi za kolesarstvo. Želim si, da bi lahko sedel na kavču in gledal te boje na televiziji. A moram biti vpleten in se boriti za zmago." Seveda je moral govoriti tudi o Remcu Evenepoelu. Belgijec je letos pri 22 letih stopil korak naprej. Dobil je klasiko Liege-Bastogne-Liege, pa San Sebastian. Potem je dobil dirko po Španiji in za konec osvojil še naslov svetovnega prvaka. Vse zmage osvaja z neverjetnimi napadi daleč pred ciljem.

"Je preprosto zelo dober kolesar. Očitno ima tudi dobre gene. Na kolesu je zelo aerodinamičen in ima dobro razmerje med vati na kilogram teže. Fizično in psihično je zelo močan. Težko ga je premagati. Ko sva se pomerila, je bil na enodnevnih dirkah veliko boljši, medtem ko sem jaz dobil Tirreno-Adriatico. Sam sem vse stavil na Tour, on na Vuelto. Ne vem, če se bova v 2023 pomerila med sabo, a najbrž bomo morali še nekaj let počakati, da bomo lahko videli, kje so njegove meje. Že zdaj je zelo močna, morda celo močnejši kot jaz."

Pogačar je še dejal, da se stvari v kolesarstvu hitro vrtijo, saj mora zdaj že razmišljati o sezoni 2023, predvsem pa je izpostavil, da ga bo drugo mesto na Touru še dodatno motiviralo. Programa dirk za sezono 2023 še ni razkril, ekipa UAE Team Emirates se bo na skupnih pripravah zbrala decembra. Vsekakor pa postaja slovenski pridih tam vse večji. Poleg Pogačarja, Novaka in Polanca bosta tam ostala še mehanik Boštjan Kavčnik in športni direktor Andrej Hauptman.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ