Tadej Pogačar: Uživam v trenutku

Tadej Pogačar: Uživam v trenutku
10.10.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Samo Eddy Merckx, Fausto Coppi in zdaj Tadej Pogačar. 23-letni spada med velike. Po veliki zmagi na dirki po Lombardiji pa je priznal: "Sam rad samo kolesarim, dirkam in dam vse od sebe."

Tadej Pogačar je v tej sezoni dobil dve veliki klasiki in dirko po Franciji. To je do zdaj uspelo samo Eddyju Merckxu in predtem Faustu Coppiju. Coppi je poleg Tour in Lombardije dobil Milano-Sanremo, Merckx in Pogačar pa sta v isti sezoni dobila Liege-Bastogne-Liege, dirko po Franciji in dirko po Lombardiji.

"Sam rad samo kolesarim, dirkam in dam vse od sebe. Če pišem s tem zgodovino ali ne. Samo uživam. Ne razmišljam o tem, kaj se bo zgodilo. Uživam v trenutku," je po veliki zmagi priznal novinarjem v Bergamu. Tokrat je dirka po Lombardiji potekala od Coma do Bergama. V zaključku pa je Pogačar spet pripravil izjemno predstavo. Letos blesti na krajših etapnih dirkah, tritedenski dirki in enodnevnih preizkušnjah:

"Preprosto rad dirkam. Rad imam enotedenske dirke, tritedenske in tudi enodnevne, saj so drugačne. So bolj napete in zanimive. Resnično imam rad tak način dirkanja." Poleg že prej omenjenih zmag je na olimpijskih igrah osvojil bronasto medaljo, dobil je dirko UAE Tour, dirko Tirreno-Adriatico, dirko po Sloveniji … "Bila je res nora sezona. Od starta do cilja. Ne morem biti srečnejši. Z ekipo smo doživeli izjemne trenutke, pa tudi z reprezentanco. Neverjetno leto."

Po taki sezoni želi seveda še naprej uspešno nastopati v sezoni 2022, čeprav bo pritisk še večji: “Želim še naprej uživati v kolesarstvu, kolikor le lahko. Ko v tem ne bom več užival, bom poiskal nove cilje. Moji program za naslednje leto bo bolj ali manj podoben. Nastopiti želim na velikih dirkah in tam dati vse od sebe. Vsako leto.” Pogačar je eden izmed redkih kolesarjev, ki uspešno združuje dirkanje na različnih dirkah. Etapnih, enodnevnih …

In pravi, da mu prav izkušnje iz enodnevnih pridejo prav na tritedenskih: "Če želiš v zdajšnjih časih biti konkurenčen na tritedenskih dirkah, moraš biti dober na različnih dirkah. Obvladati moraš kolo, sprinte, kronometre in enodnevne dirke. Na tritedenskih dirkah se marsikaj zgodi in te izkušnje ti pridejo prav povsod. Takšno je postalo sodobno dirkanje. Veliko kolesarjev je zdaj dobrih na številnih različnih dirkah."

Pogačar je priznal, da napad več kot 35 kilometrov pred ciljem ni bil načrtovan: "Rafal Majka in Davide Formolo sta me kar naprej spraševala, kaj naj naredimo, vendar pa pred zadnjim vzponom nisem imel pojma. Rekel sem, da bomo naredili, kar le lahko in bomo videli, kako se bom počutil. Prišlo je do nekaterih napadov, vendar pa nihče ni želel prevzeti pobude, tako da sem se sam odločil za to. Mislim, da je to bila dobra poteza. Šlo je bolj za instinkt in ne za načrtovano potezo."

"Ko sem prišel na italijanske klasike sem imel dobre in slabe dneve, vendar sem vseskozi verjel, da bom na Lombardiji dober, če le dobim nekaj tekmovalnega ritma. Morda so mi slabi dnevi pomagali, saj nisem šel prek sebe. Potem sem na Tre Valli Varesine in Milano-Torino dobil prave noge. Na Gando sem šel na polno in potem naredil vse, da bi ostal s Faustom na zadnjem vzponu. Vedel sem, da sem lahko hiter v sprintu, tako da sem se dobro zavedal, kaj moram storiti." Pogačar je tako na najboljši možni način končal izjemno sezono in je tako tudi prvi kolesar na lestvici UCI.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ