Tadej Pogačar: Veliko pozornosti smo posvečali Giru in Touru

Tadej Pogačar: Veliko pozornosti smo posvečali Giru in Touru
19.04.2024 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

“Mislim, da bo v nedeljo zelo odprta dirka. Videli bomo številne napade daleč pred ciljem. Zgodi se lahko karkoli,” je med drugim dva dni pred Liege-Bastogne-Liege dejal Tadej Pogačar.

“Dirka je zelo dolga. Ena izmed najdaljših v letu. Veliko je višinskih metrov, zato bi rekel, da bolj ustreza lahkim kolesarjem,” je še nadaljeval Tadej Pogačar. Pri moštvu UAE Team Emirates so v petek popoldne organizirali novinarsko konferenco, na kateri je bil v glavni vlogi prav Pogačar, ki se je vrnil z višinskih priprav.

V petek je opravil tudi ogled trase, pa čeprav je deževalo. A to ga ni oviralo. Prevsem pa je zatril, da je s priprav prišel dobro pripravljen: “Rečem lahko, da sem v zelo dobri formi. Prihajam z višinskih priprav. Veliko pozornosti smo posvečali Giru in Touru, vseeno pa sem se pripravljal tudi na nedeljsko dirko. Pravzaprav imam rad tak program, ki ni tako nabit z dirkami. S tem imam kar precej časa za trening in počitek. Zaupam v ta program.”

Pogačar je letošnjo sezono začel na dirki Strade Bianche, kjer je uprizoril epskih 81 kilometrov dolg samostojni napad. Po tej zmagi je prišel do tretjega mesta na klasiki Milano-Sanremo. Sledil je izjemen nastop na dirki po Kataloniji, kjer je dobil kar štiri etape, veselil pa se je tudi končne zmage. Še isti dan je odpotoval na višinske priprave, zdaj pa se pripravlja na Liege-Bastogne-Liege. Sledil bo nastop na dirki po Italiji in potem na dirki po Franciji.

Povsem drugačen program, kot pa lani, ko je aprila nastopal na enodnevnih klasikah. Seveda mnogi napovedujejo, da bi Pogačar v nedeljo prav lahko spet napadel daleč pred ciljem. Pa bo res? “Ne. To ni izvedvljivo. Liege-Bastogne-Liege ni taka dirka, kot sta Strade Bianche ali Pariz-Roubaix. Tu so najtežji vzpon v zaključku. Če napadeš prej, potem postane dirke zelo težka.”

Prav zahtevno jo z ekipo želijo narediti, saj bi se tako znebili enega izmed močnejših tekmecev. Govorimo o svetovnem prvaku Mathieuju Van der Poelu. Mnogi pravijo, da bi lahko mešal štrene v boju za zmago, čeprav ni specialist za take vzpone. “Veselim se že ponovnega dirkanja proti Mathieuju. Vendar pa menim, da tu ni samo on, na katerega moramo paziti. Ta dirka bolj ustreza lahkim kolesarjem, ne pa težjim, med katere spada Mathieu. Je pa res, da vsi vedo, da lahko naredi karkoli.”

Pogačar je dirko, ki ji pravijo tudi La Doyenne oziroma Stara gospa dobil enkrat. Enkrat je bil tretji. Lani je grdo padel in se poškodoval. Zadnji dve izvedbi je dobil Remco Evenepoel. Belgijca letos ne bo na startu, saj se je poškodoval na dirki po Baskiji. “Zmagal je na prejšnjih dveh izvedbah, ko me v zaključku ni bilo zraven. Veselil sem se dirkanja proti njemu. Oba imava rada to dirko in bilo bi zanimivo dirkati eden proti drugemu. Ampak, podobno kot lani, ko sem sam padel, tega zdaj ne bomo dobili,” je priznal Pogačar.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ