Tadej Pogačar: Vse boljši

Tadej Pogačar: Vse boljši
03.06.2023 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

“Do zdaj sem kar dobro treniral. Trenažer, tek, ta teden pa sem šel na cesto. Forma ni tako slaba, kot sem menil, da bo. Tudi zapestje je vse boljše,” iz Sierre Nevade sporoča Tadej Pogačar.

"11. junija grem na ogled nekaterih etap Toura, potem pa grem na višinske priprave v Sestriere. Upam, da bom nastopil na državnem prvenstvu v vožnji na čas in na cestni dirki," je na novinarski konferenci dejal Tadej Pogačar. Seveda je novinarje zanimalo predvsem to, kakšno je trenutno zdravstveno stanje Tadeja Pogačarja, ki okreva po poškodbi zapestja:

"
Res se počutim zelo dobro. V prvem tednu po Liegu bi imel tako ali drugače prosto, tako da sem se poskušal sprostiti. Potem pa sem v drugem tednu že začel s treningi na trenažerju. Od začetka sem bil zelo motiviran. V zadnjih petih tednih sem opravil ogromno fizioterapije. Naslednji ponedeljek bomo videli, kaj bo pokazalo rentgensko slikanje zapestja, in če se kost dobro celi. Vsekakor pa se že veselim nadaljevanja priprav in odhoda na Tour."

Seveda želi v Baskijo - tam se bo letošnja dirka po Franciji začela - priti v vrhunski formi: "Če na Touru nisi stoprocentno pripravljen in greš tja s ciljem zmagati, tako kot grem jaz, potem ne moreš ravno uživati. Upam, da bom stoodstotno pripravljen. Morda zapestje ne bo, ampak noge bi lahko bile, saj zapestja ne potrebuješ, če želiš natrenirati noge." Očitno gleda na vse skupaj z optimizmom in tudi v poškodbi vidi nekaj dobrega:

"Včasih so take stvari tudi dobrodošle, še posebej zdaj, ko so sezone zares dolge. Si vsaj spočiješ. Včasih pride prav. Na srečo pa ne gre za večjo izgubo. Gre samo za roko, ne pa za glavo ali nogo na primer. Lahko se treniral. Ne po načrtu, a lahko sem opravil nekaj več ur treninga. Pač, nesrečna situacija, a menim, da lahko iz tega veliko potegnem." Je pa zdaj že jasno, da ga ne bo na dirki po Sloveniji. Namerava pa zato nastopiti na državnih prvenstvih.

Tako na cestni preizkušnji kot v vožnji na čas. "Ponavadi rad nastopim na eni dirki pred potem glavno. Ampak, Grand Tour ima 21 etap in včasih je lepo priti na dirko bolj svež. Nastopil bom na državnem prvenstvu, kar bosta dva dneva dirkanja. Vedno lahko za motorjem simuliraš dirko, tako da prilagodiš treninge. Ne skrbi me preveč. Resnično nisem veliko izgubil v teh tednih. Morda v drugem tednu ni bilo idealno, potem pa sem začel kar dobro trenirati. Kombiniral sem različne treninge. Zdaj bom dober mesec na višini. Če bo zdaj potekalo vse normalno naprej do Toura, potem bo v redu."

Predvsem pa mu je trasa Toura všeč, še posebej prvi del v Baskiji, ki ponuja različne scenarije, saj sta prvi dve etapi nadvse zahtveni: "Mislim, da je boljše to, kot pa da bi imeli v prvem tednu bolj ali manj ravninske etape. Tako lahko hitro vidiš, kdo je še zraven. Kdo je dobil etapo. Naslednji dnevi pa niso tako stresni. Težko bo priti tja svež, obenem pa vedeti, da bosta že prvi etapi zahtevni. Pred dvema letoma je bilo podobno. Takrat sem se dobro počutil in ta trasa mi je zelo všeč." A vseeno mora zdaj policiji priti na vrh vlaka, imamo malo močnejši, da pridejo:

"Na kolo ne bi smel šest tednov, ampak seveda sem pritiskal in poskušal sem iti na kolo. Vedel sem, da ne smem preveč pritiskati na zapestje. V prvih dneh sem bil zelo previden. Bil sem na trenažerju, potem pa na cesti od dve do tri ure. Kolesarim s plastično oporo, ki jo lahko po potrebi odstranim. Zdaj jih imam nekaj različnih. Eno za običajno življenje, eno za na kolo in potem še eno za precej večjo podporo zapestju. Vsak dan delam na tem. Močnejša postaja desna roka, ki prevzame veliko dela. Na srečo postajam vsak dan boljši. Tudi zapestje je. Naslednji teden bomo videli, če sem naredil kaj škode, a menim, da ne, saj ne čutim nobene bolečine. Videli pa bomo, ko bo zapestje bolj obremenjeno. Morda bom moral imeti na Touru za oporo še vedno kakšno prevezo okrog zapestja. Upam, da bo zapestje še bolj gibljivo, da bom lahko še več na pedalih."

Pogačar je govoril tudi o dirki po Italiji, ki jo je lahko spremljal od doma. Pohvalil je klubskega kolego Almeido, navdušen pa je bil nad vzdušjem na Svetih Višarjah: "Etapa je bila res nora. Vedel sem, da lahko Roglič zmaga. Mislim, da je vsak dan nekoliko igral. Bil je zelo močan na zadnjem kronometru. Ne vem, če je razmišljal o Touru 2020. A to je zanj vsekakor lepa zmaga in menim, da so mu slovenski navijači resnično pomagali na kronometru. Neverjetno je, koliko jih je prišlo samo zaradi njega. Bilo je epsko za Slovence. Mislim, da je to bila najbolj nora etapa na Giru. Tudi sam si želim kdaj voziti v taki etapi in to doživeti tako blizu Slovenije."

TADEJ POGAČAR O POTEKU PRIPRAV IN REHABILITACIJI
"
Prvi teden je bil namenjen počitku. POčival sem in bil miren. Naslednji teden sem že šel na trenažer in na srehode. Toliko, da sem nekaj migal. Tretji teden sem začel z malo bolj strukturiranimi treningi. V tistem času je prišel še naš fizioterapevt, s katerim sva trenirala skoraj od jutra do večera. Začel sem s fizioterapijami v Monaku. Delal sem vse. Hiperbarično komoro, magnetno terapijo, vaje za roko. Krioterapijo. Bilo je kar busy. Četrti teden je bilo podobno, vendar sem šel zelo pazljivo tudi ven na kolo. Vsak drugi dan po kakšno uro. Še vedno sem veliko hodil v hribe in tekel. Zdaj pa sem še na pripravah in v bistvu treniram že veliko na cesti. Še vedno pa tudi na trenažerju, tudi na kronometrci, saj je lažje zaradi zapestja, ker ne pride do direktnih udarcev na zapestje. Bom rekel, da se da trenirati. Naredil sem veliko volumna, kar mi manjka so intervali."

Značke: Dirka po Franciji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ