Tadej Pogačar: Za dodatno samozavest

Tadej Pogačar: Za dodatno samozavest
14.02.2023 AVTOR: DZ, foto: UAE Team Emirates

"Ob takem začetku sezone ne morem biti srečnejši," je po veličastni zmagi na dirki v Jaenu priznal Tadej Pogačar. Sezono 2023 je začel na najboljši možni način.

Več kot 42 kilometrov samostojnega pobega - vmes je ujel in se otresel do tedaj ubežnika Samitierja - in več kot ena ura in dve minuti vožnje v ospredju. Po skoraj 180 kilometrih je Tadej Pogačar prišel do zmage na krstni dirki v sezoni.

Čeprav Domen Novak na dirki ni nastopil - tu bi oba prvič nastopila skupaj - pa je imel Pogačar ob sebi zelo močno ekipo. Na makadamskih odsekih sta se izkazala predvsem Tim Wellens, ki je lani tu že bil drugi in Marc Hirschi. "Ne morem biti srečnejši ob takem začetku sezone. Poleg tega sem vesel, da je ekipa delovala tako dobro danes. Kot pravljica. Končati na prvem in tretjem mestu. To je neverjetno," je po dirki novinarjem razlagal Pogačar.

V sprintu za drugo mesto je namreč Turner premagal Wellensa, za izjemen uspeh moštva UAE pa je s četrtim mestom poskrbel Hirschi. "Ekipa nas je pripeljala v popolno pozicijo. Tim Wellens je opravil dobro delo na začetku makadama, potem pa je delo na vzponu dokončal Hirschi. Potem je bilo vse odvisno od nog v zadnjih dveh minutah vzpona. Kot smo načrtovali. Popolno," je še dodal Pogačar in potrdil, da so bili pred dirko dogovorjeni za podoben napad:

"To je bil naš načrt. Bilo je popolno delo ekipe. Dober načrt. Uspelo mi je priti sam vse do cilja, kar mi daje dodatno samozavest pred nadaljevanjem sezone." Še pred ciljem pa je dobil defekt, tako da je moral zamenjati kolo: "Vedno je nekoliko strašno, a na srečo sem imel dovolj prednosti pred zasledovalci, tako da na koncu ni bilo tako stresno." Na pobudo, da primerja špansko makadamsko dirko z dirko Strade Bianche, ki jo je na podoben način dobil lani pa:

"Gre za drugačno dirko. Ne želim ju primerjati, kot da gre za podobni dirki. Resda gre za makadamske odseke, a ti so povsem različni. Gre za drugačne vzpone, drugačne vstope v makadamske odseke. Gre za povsem drugačno izkušnjo." A obe je prepričljivo dobil. Zdaj ga čaka dirka po Andaluziji. Tam bo konkurenca nekoliko močnejša. Prihaja Egan Bernal, tam bodo tudi Damiano Caruso, Mikel Lansa, Jack Haig, Enric Mas, Michael Woods, Dylan Teuns ...

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ