Tadej Pogačar: Živim svoje sanje. Počnem to kar imam najraje

Tadej Pogačar: Živim svoje sanje. Počnem to kar imam najraje
29.08.2021 AVTOR: DZ, foto: Sirotti

Tadej Pogačar se vrača na dirke. Zadnji del sezone bo začel na dirki v Plouayju, potem pa bo spet oblekel reprezentančni dres. Tu je obsežen intervju z zmagovalcem Toura dan pred začetkom dirke.

Kako stvari potekajo po olimpijskih igrah?
Imel sem en teden počitka. Potem sem začel streningi. Poleti sem se vozil s kolesom. Šel na plažo. Užival v majhnih stvareh. Zdaj pa se vračamo na dirke.

Je bilo drugače po drugi zmagi na Touru?
Ja, bilo je drugače. Ne znam sicer pojasniti, a letos sem dlje časa nosil rumeno majico in sem tudi ciljal na zmago. Res je lepo. Lani, letos. Vsaka zmaga je lepa.

Pravijo, da je drugi Tour težje dobiti, kot prvega. Zdi pa se, da ste vi lažje dobili drugega kot prvega. Kako bi primerjali oba Toura?
Težko primerjaš dve tako različni dirki. Vsaka dirka je zelo težka, še posebej, če jo želiš dobiti. Obakrat je bilo zelo težko. Ne vem, katera je bila težja. Morda se letos zaradi večje razlike do drugih vse skupaj ni zdelo tako težko, a vedno je.

Kako daleč gledate v prihodnost. Mnogi zdaj pravijo, da lahko dobite pet Tourov. Kako gledate na vse to?
Za prihodnost ne vem. Grem z dirke na dirko. Uživam v dirkanju. Še vedno imam še veliko dirk na voljo, na katerih še nisem tekmoval. Recimo že Plouay. Morda bom poskusil kaj drugega, da vidim, kaj lahko dosežem na različnih dirkah. V prihodnosti pa še vedno želim dobiti še nekaj tritedenskih dirk. Še posebej Giro in Vuelto, ki ju še nisem dobil.

Nastopili boste na evropskem in svetovnem prvenstvu. Osredotočili se boste tudi na kronometer. Glede na vaše vožnje, ste lahko zelo blizu Filippu Ganni. To ste pokazali na Tirreno-Adriatico. Kaj menite?
Gre za povsem drugačno vožnjo na čas, kot je bila na Tirrenu. Tam je bil kronometer zadnji dan, tu bo samo ena dirka. Ampak, v življenju se še nisem pripravljal na samo enodnevni kronometer. Rad bi se izboljšal tudi tam. Najprej grem na evropsko prvenstvo, kjer bo nastopil na cestni dirki in v vožnji na čas. Tam bom videl, kako mi bo to uspelo. Na svetovnem prvenstvu pa se bom tudi potrudil. Seveda z mislijo na cestno dirko in potem na italijanske klasike.

Kaj pričakujete od dirke v Plouayju?
Prvič bom nastopil na tej dirki. Danes smo preizkusili zaključni krog. Resnično mi je všeč trasa. Resda je vse drugače od dirk, ki sem jih vajen dirkati med profesionalci. Me pa spominja na dirke v mlajših kategorijah. Takrat smo imeli veliko takih dirk. Kratki klanci, ozke ceste. Veselim se. Ne vem, v kakšni formi sem, vendar pa upam na dober dan in na to, da se bom na kolesu zabaval.

Vam ta dirka predstavlja pripravo na naslednje v tej sezoni?
Zagotovo je lepo začeti s Plouayju. Potem pa grem na evropsko prvenstvo. Vedno potrebujem eno dirko pred tisto, na kateri želim biti dober. Da prebudim noge, da dobim tekmovalni ritem. Mislim, da je prav, da začnem tu v Plouayju in potem stopnjujem formo za zaključni del sezone.

O čem sploh še sanjate?
Sanje. Živim svoje sanje. Počnem to kar imam najraje. Kolesarim. Všeč mi je. To so moje sanje. Uživam podporo s strani družine, punce in prijateljev.

Spremljate Vuelto?
Seveda, če jo le lahko, saj si rad pogledam tudi druge dirke. Ampak, še posebej tritedenske. Zanimiva Vuelta je. Rad spremljal akcijo tudi prek televizije, ko ležim na kavču.

Uživate ob spremljanju ali med gledanjem razmišljate o taktiki, kako bi vi kaj izpeljali?
Uživam. Ne gledam na to, kako dirkajo, kaj počnejo. Rad gledam dirko in potem akcijo. Ko je konec, ugasnem televizor in počnem kaj drugega.

Kaj menite, bo Primož Roglič dobil dirko. Kdo jo bo, po vašem mnenju?
Najtežji teden šele prihaja. Že ta vikend imajo brutalne etape. Zadnji teden pa je najtežji. Seveda še ni konec. Kot vedno pravim, konec je, ko na koncu prečkaš ciljno črto. Videli bomo, kakšne taktike bodo ubrali pri Ineosu, Movistarju. Kako bodo poskušali spremeniti potek. Mislim, da je še vse mogoče.

Se počutite kot zvezdnik ali ne?
Ne. Nikoli se nisem imel za zvezdo.

V Sloveniji niste zvezdnik?
Ljudje me prepoznajo, ampak nisem, kot POP zvezde. Sem samo kolesar.

Evropsko prvenstvo. Vaš nastop na cestni dirki. Je potrjen ali pa je še vedno pod vprašajem?
Z moje strani je potrjen. Vedno je velika čast nastopati za reprezentanco, zastopati Slovenijo. Vedno sem imel rad prvenstva.

Pri ekipi so podpisali pogodbe s številnimi novimi kolesarji. Kakšen vpliv imate na to. Ali skupaj z Matxinom in ostalimi sodelujete pri izboru?
Ne. jaz sem tukaj kolesar. Moje delo je, da vozim kolo, ne pa da vodim ekipo. Na tem področju imamo druge profesionalce. Morda sem med prvimi, ki mu povejo, s kom se pogovarjajo in s kom bodo podpisali pogodbo. Lahko povem, kaj čutim, a ne morem vplivati na to. Kot sem rekel. Moja naloga je, da sem kolesar, da kolesarim.

Je po zmagi na Touru in odlični predstavi na olimpijskih igrah motivacija še vedno prisotna?
Glavni cilj sezone Tour je šel mimo. Olimpijska medalja je res tista pika na i. Nekaj neverjetnega. Jaz sem bolj kot ne užival in o naslednjih dirkah nisem toliko razmišljal. Užival sem na kolesu, užival na plaži, dobri hrani, družbi. Zdaj, ko so se začele dirke, imam nekako spet sproščeno glavo in sem kar namotivran za ta zadnji del sezone.

Glede na fotografije ste trenirali tudi z Žigo Jermanom?
Ja. Kakšen teden sva trenirala skupaj. Takrat, ko se je najbolj treniralo za ponovni start. Imel sem nekaj družbe tudi na tistih cestah. Res je imeti lepo ob sebi takega prijatelja, s katerim lahko skupaj treniraš.

Kakšni so glavni cilji do konca sezone?
Neke cilje si še postavljam. Niso ravno tako veliki, kot so bili na začetku. Uživam na kolesu. Grem z dirke na dirko. Še vedno sem namotiviran za dirkanje, ampak se ne ženem za nekimi rezultati. Bo, kar bo. Samo, da se dirka, da se imamo dobro na kolesu. Poskusim narediti, kar se da še do konca sezone.

Zakaj enodnevne dirke za drugi del? Je morda pomanjkanje etapnih dirk oziroma vam te niso pisane na kožo, ali pa bi želeli kariero dopolniti z uspehi na enodnevnih dirkah?
Te tedenske etapne dirke mi ne ustrezajo najbolj. Niso mi pisane na kožo. Vseeno bi rad kdaj tudi te dirke vozil. Ampak, letos je bila od starta pestra sezona. Morda je zato boljši nekoliko lažji program z enodnevnimi klasikami. Seveda so mi enodnevne dirke ene izmed najlepših. Nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. Imaš samo eno priložnost. Res me te enodnevne dirke privabijo.

Evropsko prvenstvo še pred nekaj leti ni imelo take veljave in prestiža. Vi tja najbrž odhajate z mislijo po medalji?
Nimam tako v mislih medalje, kot to, da dam vse od sebe, da uživam na kolesu. Da dirkam z reprezentanco, v kateri mi je vedno užitek biti. Vedno se imamo res dobro. Bo, kar bo. Pripravljamo se. Bomo videli, kako se bo odvilo. Se veselim.

Letos boste imeli veliko reprezentančnih nastopov. ne gre zgolj za dirkanje za svojega delodajalca. Očitno vas tudi to privlači?
Ja. Najbrž zato, ker je bila reprezentanca že v mlajših kategorijah nekaj posebnega. Neka nagrada, ker si bil izbran na podlagi rezultatov. V vseh teh letih, ki smo jih preživeli s fanti skupaj sem se imel vedno super. Bilo je, kot neka pustolovščina, dogodivščina. Mislim, da bo letos tudi tako. Zato se tako veselim.

Omenili ste, da bi radi tudi na Giru in Vuelti dirkali na zmago. Kako realen pa je recimo nastop na Giru, dokler tako blestite na Touru?
Giro me žene že od samega starta. Celo najbolj. Tour je največji prestiž. Sanje vsakega kolesarja. Ampak, Giro mi je bil vedno pri srcu. Upam, da se tudi te sanje čimprej uresničijo, da grem čimprej na start Gira. Upam, da že naslednje leto. Drugače bom pač vsako leto tako govoril.

Je ta želja priromala tudi do vodilnih v ekipi?
Velikokrat sem že omenil, ampak sta prioriteti UAE Tour in Tour de France. Vse ostalo manj vidno in naših jih toliko ne zanima. Ampak, vsako leto bolj razumejo vse skupaj in menim, da bomo počasi začeli resno razmišljati tudi o drugih podvigih. Mislim, da se bo to kmalu zgodilo.

Na Vuelti ste že nastopili. Lahko primerjate to dirko s Tourom?
Težko primerjam, saj sem Vuelto vozil samo enkrat, ko sem bil prvo leto v World Touru. Vuelte se spominjam, da je bilo vse bolj na izi, na relaks. Veliko manj stresa je. Krajše etape. Strmi klanci. Vuelta je zelo lepa dirka. Morda prav zato, ker ni toliko stresa. Tam morda niso ravno vsi našpičeni, niso v taki formi, da bi se klali med sabo. Na Touru se vse to obrne, saj se vsi borimo za vsako mesto in gre res vse na nož. Tudi izven samega dirkanja je Tour veliko bolj živčen. Čeprav je bilo lani zaradi koronavirusa kar v redu, saj ni bilo toliko novinarjev in ostalih stvari. Letos je bilo že bolj pestro. Navijači in novinarji te povsod čakajo. Malo se razlikuje, ampak vsaka dirka ima svoj čar.

Andrej Hauptman, s katerim ogromno sodelujeta tudi na klubski ravni ni več selektor. Verjetno vam je veliko lažje sodelovati z ljudmi, ki jih dobro poznate in ki vedo, na kakšen način razmišljate. Ste pričakovali, da se bo poslovil?
Z ljudmi, s katerimi si blizu je lažje delati. To je res. Ampak, mislim da ne bo takega problema. Slovenija je majhna. Vsi se med sabo poznamo. Z Andrejem sem skoraj vsak dan v stiku in zame se ne bo veliko spremenilo. Gremo naprej novim zmagam naproti.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ