Tadej Valjavec: "Kolesarstvo imam preveč rad, da bi ga zapustil na tak način!"

Tadej Valjavec: "Kolesarstvo imam preveč rad, da bi ga zapustil na tak način!"
05.03.2013 AVTOR: D. Z.
"Kolesarstvo imam preveč rad, da bi ga zapustil na tak način, kot je kazalo," je med drugim na novinarski konferenci še povedal povratnik Tadej Valjavec. Zdaj (spet) član kranjske Save.

Preberite si lahko tudi prvi del poročila z novinarske konference: Tadej Valjavec želi poravnati račune na dirki po Sloveniji!

Zaključil bi rad takrat, ko bom sam pripravljen na to!
»Upam, da bom zaupanje poplačal z rezultati in da bo Sava, kjer so mi odprli vrata, prišla na raven, kot je že bila, mogoče celo višje, « je povedal Tadej Valjavec. Mi pa nadaljujemo že včeraj začeto zgodbo o tem, kaj vse je 35-letni Tadej Valjavec povedal na novinarski konferenci ob začetku zanj nove sezone, ki jo bo oddelal v dresu Save iz Kranja, torej v moštvu, kjer je začel kariero.

»Smo zelo mlada ekipa. Zdaj se družim z mladimi fanti, tako da se tudi sam sploh ne počutim tako starega. To me vodi naprej. Govorim lahko o mojem drugem začetku. Kot bi znova začel kariero. Koliko časa bo to trajalo, pa se pustimo presenetiti. Zgodi se lahko marsikaj. V bistvu pa bi kariero rad zaključil takrat, ko bom sam pripravljen pripravljen na to. Sam bi rad ocenil, kdaj bo najprimernejši trenutek za to in upam, da ga ne bom zamudil. Kolesarstvo imam preveč rad, da bi ga zapustil na tak način, kot je kazalo, « je priznal Valjavec.

Črno obdobje je za njim
Vsi najbrž poznate njegovo zgodbo zadnjih let, ko so ga zaradi nepravilnosti v Biološkem potnem listu kaznovali. Zdaj mu o vsem tem ni težko govoriti, a poudarja, da je obrnil nov list. »To črno obdobje je za mano. Bili so res težki trenutki, vendar sem se nekako sestavil skupaj, tako da se vračam. Z ekipo Ag2r nimam več stikov, čeprav jim njihovega odnosa ne zamerim. Mogoče se slišim s posameznimi kolesarji, vendar bi te lahko preštel na prste ene roke. S temi stvarmi sem se sprijaznil, tako da se trenutno tukaj odlično počutim. Začenjam iz 'nule'. Sploh na dirki po Sloveniji, kjer sem bil leta 1999 že drugi imam še neporavnane račune. Najprej je treba račune poravnati tukaj, potem pa mogoče stopiti korak dlje. «

Prek Slovenije v tujino?

»Tudi o tujini vseskozi razmišljam. Vendar pa je moj položaj zapleten. Moja prva misel je vedno bila, da bi se vrnil na najvišji nivo, vendar sem moral hitro stopiti na realna tla, saj sem kmalu ugotovil, da bo to nemogoče. Potem sem si želel najti ekipo, s katero bi lahko nastopil vsaj na Giru. A ni šlo. Vprašal sem se, zakaj? Saj med deseterico sem že bil, boljši pa bi težko bil. Zmagati pa je vedno lepo, « je dejal Valjavec.

A Besničan se zaveda, da je tudi na dirki po Sloveniji konkurenca iz leta v leto močnejša: »Mogoče se mi tudi zato še lahko odprejo vrata za naprej, za povratek v Pro Tour ali v Prokontinentalno ekipo. Čeprav vem, da se bo težko vrniti, saj je način kaznovanja kolesarjev zelo različen. Kazni se zelo razlikujejo, kar smo v zadnjih letih vsi videli. «

Tako želenih točk mu ne štejejo!
Največja ovira je dejstvo, da se ga nekatera moštva dobesedno izogibajo, saj bi se po vsej verjetnosti, če bi z Valjavcem podpisala pogodbo, krepko zamerila krovni orgnaizaciji. Poleg tega pa so tudi pravila taka, da kolesar, ki je bil kaznovan z več ko polletno prepovedjo nastopanja, še dve leti po povratku ekipi ne prinaša trdo prigaranih točk, ki jih osvoji z dobrimi rezultati. To je velik minus v lovu na boljše ekipe. Zaradi podobne težave se je pred letošnjo sezono v podobnih težavah znašel Saxo Tinkoff Bank, saj Alberto Contador ekipi ravno tako ne prinaša točk, pa čeprav je dobil dirko po Španiji.

Bjarne Riis je moral zato v ekipo pripeljati številne kolesarje, ki so mu prinesli dovolj točk, da je lahko dobil najprestižnejšo licenco. »Z dovolj osvojenimi točkami bi takoj postal zanimiv za Pro Tour svet. To je zelo nelogična stvar. Kot je Riis nekoč rekel. To je, kot če bi pri nogometu kaznovali Lionela Messija. Po povratku pa bi za Barcelono še naprej lahko igral in zabijal gole, le da se ti ekipi ne bi šteli, « je pojasnil Valjavec.

Sledi nadaljevanje Valjavčeve zgodbe z novinarske konference
V četrtek si boste lahko več prebrali tudi o tem, kako se Valjavec počuti na treningih pred vrnitvijo, pa tudi o tem, da si s slovensko reprezentanco želi nastopiti na svetovnem prvenstvu. Izvedeli boste tudi več o tem, kako zdaj trenira in kako lahko pomaga Savi iz Kranja. Že zdaj vabljeni k branju.
Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ