Tanja Žakelj in Rok Naglič ubranila naslova državnih prvakov v kratkem krosu

Tanja Žakelj in Rok Naglič ubranila naslova državnih prvakov v kratkem krosu
07.05.2024 AVTOR: KZS-OGK, Foto: SloXcup/Prijavim.se

Četrto državno prvenstvo v kratkem krosu se je v Bike parku Ljubljana končalo brez velikih presenečenj.

V članskih konkurencah sta četrta zaporedna naslova ubranila Tanja Žakelj in Rok Naglič. Državni prvaki so še Maruša Tereza Šerkezi, Filip Utranker, Meta Tancik, Lenart Dejak, Tajda Šoštarko, Kai Sirovina Dvornik, Sebastijan Deržič, Boštjan Hribovšek, Damjan Utranker in najizkušenejši Tine Zupan.

Sončna nedelja v Bike parku Ljubljana je bila kot naročena za državno prvenstvo v kratkem krosu v izvedbi Kolesarske zveze Slovenije. V Podutiku je bilo živahno že v soboto, ko so na neuradnem ogledu tekmovalci spoznavali pasti kroga, dolgega 930 metrov z dobrimi 40 metri višinske razlike. Po petkovem celodnevnem deževju se je podlaga v soboto še sušila, v nedeljo pa je bila že nared za dinamično in hitro dirko amaterjev in veteranov, ki so štartali prvi ob 11. uri.Najhitrejša Maruša Tereza Šerkezi

Skupaj so se pomerile kategorije od mlajših mladink do članic. Absolutno najhitrejša je bila starejša mladinka Maruša Tereza Šerkezi (Rajd Ljubljana), ki letos blesti na mednarodnih dirkah v tujini. Pred tednom dni je zmagala na dirki kategorije HC in UCI Junior Series v Heubachu v Nemčiji, s čimer se je povzpela na 5. mesto UCI lestvice.

Po dirki je povedala: »Glede na to, da gremo jutri v Romunijo, sem želela narediti dober trening, tako da sem šla na tekmo sproščeno.« Veliko si obeta tudi od prihajajočega evropskega prvenstva v Romuniji, kamor se v ponedeljek odpravlja slovenska reprezentanca.

Druga mladinka je bila Nika Mikuž (MBK Črni Vrh), tretja pa Zoja Bolčina Ravnikar (Calcit Bike Team).Tanja Žakelj z novo zlato medaljo v bogati zbirki

Tanja Žakelj se je letos vrnila v domači klub Rajd Ljubljana. Po počasnejšem startu je stopnjevala tempo in se v cilju veselila ubranitve naslova državne prvakinje, že četrtega po vrsti. Najbolje je sicer startala Vita Movrin (Trinx Factory Team), ki pa je po nekaj krogih popustila in se v cilj med članicami pripeljala na drugem mestu. Že od dirk svetovnega pokala v Braziliji jo pestijo zdravstvene težave, pred kratkim so ji diagnosticirali pljučno embolijo. Zato bo tudi izpustila evropsko prvenstvo, a upa, da se bo lahko udeležila dirke svetovnega pokala na Češkem konec meseca.

Bron je osvojila Maruša Naglič (Calcit Bike Team)

Tanja Žakelj je razkrila nekaj taktičnih podrobnosti: »Od začetka se mi je zdelo, da Vita malo taktizira in se drži nazaj, ker ve, da je pet, deset minut hitrejša od mene. Ampak napaka, dve drugih tekmovalk in se vse postavi na svoje mesto. Na koncu zmaga tista, ki je boljša dvajset minut, kolikor dirka traja.«Naglič do četrtega zaporednega naslova

Rok Naglič (Calcit Bike Team) je kljub slabšemu počutju upravičil vlogo favorita in ubranil naslov državnega prvaka. Najbolj se mu je približal klubski sotekmovalec Matic Kranjec Žagar, ki je za kratek čas tudi prevzel vodstvo. Dirko je končal na drugem mestu, 12 sekund za zmagovalcem. Nekaj časa je bil konkurenčen tudi Jakob Klemenčič (MBK Črni Vrh), ki treninge podreja predvsem eliminatorju, zato je bila dirka kratkega krosa zanj nekoliko predolga. V cilj je prišel na tretjem mestu, pred lanskim državnim prvakom med mladinci Blažem Kavčičem (KK Završnica).

Rok Naglič je po dirki povedal, da je namenoma naredil dirko zanimivejšo: »Že v drugem krogu sem videl, da grem lahko v tem ritmu do konca, ampak v tem primeru bi se vozil sam v ospredju in bi bila dirka skrajno dolgočasna. Zato sem si rekel, da ritem malo spustim, da Matic priključi in sem z njim odpeljal dva kroga, v zadnjih treh krogih pa sem šel v svojem ritmu do konca.«


Med mladinci suverena zmaga Utrankerja

Med starejšimi mladinci je Gašper Štajnar (Adria Mobil) zaradi nedavnih zdravstvenih težav dirko spremljal med gledalci, naslov državnega prvaka pa si je z odlično predstavo privozil Filip Utranker (KD Celje-2Simpl), ki ga prvič v reprezentančnem dresu čaka evropsko prvenstvo.

»Trasa ni bila taka, da bi lahko vnaprej predvideli zmagovalca. Na štart sem šel samozavestno, dobro sem štartal in potem držal tempo. K sreči je bilo dovolj za zmago,« je Filip Utranker na dirki, ki jo je dobil suvereno, nekaj pripisal tudi sreči. Tine Terpin (MBK Črni Vrh) na drugem krogu je zaostal več kot minuto, tretji Filip Boškin (MBK Črni Vrh) že za en krog.


Hitri tudi mlajši mladinki, zmagovalka tokrat Meta Tancik

Lanska državna prvakinja Eva Terpin (Rajd Ljubljana) je morala priznati premoč Mete Tancik (Misser Junior Team-Energija), ki ima za seboj pester in uspešen začetek sezone na močnih mednarodnih dirkah.

»Počutila sem se kar dobro. Začela sem mirno, da vidim, kako se počutim in kje so moje noge. Tako sem najprej ostala za Evo, ko sem ugotovila, da sem močnejša, pa sem šla v svojem tempu naprej in poskušala ujeti (starejše, op. a.) tekmovalke v ospredju.«Lenart Dejak padel, a ohranil dogajanje pod nadzorom

Pričakovano si je naslov državnega prvaka med mlajšimi mladinci kljub padcu privozil letos izredno močan Lenart Dejak (MTB trail center Kočevje). »V tretjem krogu sem se skušal oddaljiti, kar mi je uspelo, a me je v ovinku spodneslo in sem se znašel na tleh. Malo sem si poškodoval koleno, ampak nič hujšega,« je povedal Lenart Dejak.

Največjo konkurenco je imel Dejak v Jaki Utrankerju (KD Celje-2Simpl), ki je dirko končal 25 sekund za zmagovalcem. Tretji je bil z izjemnim napadom v zadnjem krogu Luka Maksimović (Energijateam) Lanski državni prvak Jaka Tominšek (Calcit Bike Team) ni imel dobrega dne, dirko je končal na 5. mestu.


Kategorije do 15 let

Med deklicami do 15 let je zmago pričakovano ubranila Tajda Šoštarko (Calcit Bike Team) pred Nežo Utranker (KD Celje-2Simpl) in Ulo Ravnikar Bolčina (Calcit Bike Team).

Med kar 24 dečki do 15 let pa si je zmago privozil osmi na prvi pokalni dirki v Vrtojbi, Kai Sirovina Dvornik (KK Ravne). Drugi je bil Miha Dakskobler (Meblojogi-Pro Concrete) in tretji Klemen Mlinar (KK Ravne)
Hribovšek prehiter za zasledovalce

Prvi so sicer progo preizkusili amaterji in veterani. Boštjan Hribovšek (Calcit Bike Team) ni dopuščal presenečenj in je šest krogov odpeljal najhitreje, celo pod predvidenimi 20 minutami, in se veselil zmage v kategoriji veterani 1.
Ob suvereni predstavi Boštjana Hribovška je bilo na mestu vprašanje, ali se ne bi poskusil vrniti v člansko kategorijo, a je pošteno priznal: »Člani so še vedno dosti hitrejši. Moral bi trenirati več, česar pa čas ne dopušča in se kar dobro počutim v veteranski kategoriji.«


Med amaterji je zmago odnesel njegov klubski kolega in novinec v letošnji sezoni Sebastijan Deržič. Med veterani 2 in 3 sta naslova državnih prvakov ubranila lanska zmagovalca Damjan Utranker (KD Celje-2Simpl) in Tine Zupan (MTB klub Kranj Scott Team).Nadaljevanje programa SloXcup

Sezona krosa se 19. maja nadaljuje z drugo dirko za točke pokala SloXcup v Kamniku, ki bo tudi letos prve kategorije UCI C1. Zaradi vetroloma imajo organizatorji veliko dela. Žal so prisiljeni tradicionalno progo nekoliko skrajšati. Več o tem sledi.
Sezona se nadaljuje na Štajerskem 2. junija, ko je na sporedu drugi XCO Ketncg Kotečnik, že naslednji teden pa sledi dvodnevni program XC Kočevje z dirkami za mlajše kategorije v soboto, 8. junija in z dirkami kategorije UCI C1 v nedeljo, 9. junija.

Značke: Gorsko
Ključne besede:
kratek kros
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ