Tanja Žakelj: Do iger imam zagotovo še dovolj časa

Tanja Žakelj: Do iger imam zagotovo še dovolj časa
27.06.2016 AVTOR: D. Z.
Bliža se svetovno prvenstvo v olimpijskem krosu. Tanja Žakelj se po slabši sezoni postopoma vrača med najboljše ...

"Naredila korak naprej "
Teden dni pred dirko za svetovno prvenstvo je Tanja Žakelj pripravljenost preizkusila na domačem terenu, na Rogli. Žakljeva je zasedla drugo mesto, zaostala pa je za Ukrajinko Jano Belomojno.

»Naredila sem korak naprej. Z dirko sem lahko zelo zadovoljna, čeprav nisem zmagala. Ampak, Jana Belomojna je res vrhunska tekmovalka, tretja z lanskega svetovnega prvenstva. Ker nas čez en teden čaka svetovno prvenstvo, sem lahko zadovoljna. Tudi z občutki, ki sem jih imela, "
»Dejstvo je, da ko si enkrat na vrhu, si z vsakim slabšim rezultatom nezadovojen. Stremim k temu, da bi spet prišla na vrh. Zelo težko pa se je sprijazniti s slabšimi rezultati. S tem se je težko soočiti. Ampak, realnost je taka. Vedno pa upam, da bo boljše, poskušam ostati optimist. Gledam naprej in upam, da bo šlo samo še navzgor. Kdaj si v šali rečem: Nimam več kaj, slabše ne more več biti, lahko je le še boljše. «

Zato se je v zadnjem času zatekla tudi na priprave. Skoraj dva tedna je, potem ko je slabo nastopila na dveh tekmah svetovnega pokala, preživela prav na Rogli: »Zelo lepi dnevi. Tudi počutila sem se dobro. Trening sem izpeljala po planu, vse je potekalo nemoteno. Zdaj se dobro počutim in mislim, da sem s tem prekinila tisto negativno razmišljanje in rutino slabih rezultatov. Prišla sem v naravo, mir. Tako fizično kot tehnično sem naredila veliko kvalitetnih treningov. Dodala sem še nekaj hitrih treningov, ki jih rabim. Na tem področju mi še nekaj manjka, ampak, za to je še čas. "
Do svetovnega prvenstva ga ima sicer malo, zato pa ga ima precej več do nastopa na olimpijskih igrah. Olimpijski kros bo na sporedu 20. avgusta. »Do tja je še kar nekaj tednov. Ne morem pa se na to zanašati. Tedni grejo hitro. V zadnjih dneh se ne more več kaj veliko narediti. Graditi je treba prej in pravilno tempirati formo na najpomembnejšo dirko. Do iger imam zagotovo še dovolj časa. Za svetovno prvenstvo pa bom poskusila narediti vse, da pridem tja čim bolj spočita in ravno dovolj aktivirana, da tisti dan pokažem, kar trenutno imam. Dejansko pa grem tja sproščeno, brez kakšnih obetov. "
Upala bo predvsem na dober dan. Podobno, kot tudi na olimpijskih igrah. Da bo lahko, kot pravi sama: »Pokazala vse, kar imam v nogah in v glavi. « Predvsem pa se je tudi v tej sezoni veliko naučila, saj ji še zdaleč ni bilo lahko. Bila je namreč daleč od dosežkov iz leta 2013, ko je bila tudi najboljša v svetovnem pokalu:

»Iz situacije poskušam iztržiti čim več in graditi naprej. Ne samo začetek sezone. Tudi lanska sezona je bila slabša. Po vrhunski sezoni 2013 mi je šlo vse postopoma navzdol. Takrat sem naredil velik korak naprej, saj sem iz nič prišla v samo svetovno špico. Potem pa je šlo vse postopoma navzdol, namesto da bi jaz lepo stopnico po stopnico gradila in šla na vrh. Ampak, iz tega se poskušam kaj naučiti in graditi naprej. Ostalo mi je še SP, olimpijske igre  in dve tekmi v svetovnem pokalu. «

Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ