Tanja Žakelj: Mavrične majice med članicami še nimam!

Tanja Žakelj: Mavrične majice med članicami še nimam!
24.06.2013 AVTOR: D. Z.
Tanja Žakelj je v nedeljo spet pisala zgodovino slovenskega olimpijskega krosa. Postala je evropska prvakinja v elitni konkurenci in tako samo še potrdila premoč na letošnjih dirkah.

V vseh kategorijah pridno zbira majice
Dve mavrični majici svetovne prvakinje v mlajših kategorijah, modra majica evropske prvakinje med mladinkami in zdaj še modra majica evropske prvakinje med članicami. Pa če sem dodamo še majico vodilne v svetovnem pokalu. Tanja Žakelj je zares neverjetna. »Majice z veseljem dodajam v svojo zbirko, « je po prihod iz švicarskega Berna priznala Tanja Žakelj. Tam je spet ugnala močno evropsko konkurenco.

To ji je uspelo kljub temu, da so praktično vse nasprotnice vedele, da je v izjemni formi in je bil zato pritisk še večji. »Vsekakor sem po dveh zmagah v svetovnem pokalu veljala za eno izmed favoritinj. Sama pa si ne ustvarjam kakšnih posebnih pritiskov, saj se osredotočam na vsako tekmo posebej. Vsaka je zgodba zase, nikoli pa ni dobro posploševati ali se že prej videti v vlogi vodilnega, saj je v gorskem kolesarstvu veliko pasti in moraš ostati miren, « je priznala Žakljeva.

Strah na najzahtevnejšem skoku
In vse ovire jih je spet uspelo premagati. »Najtežje je bilo takrat, ko nisem bila prepričana, ali je pobeg dovolj močan ali pa bo katera izmed tekmic lahko priključila. Spraševala sem se, če sem mogoče prehitro napadla in mi bo zmanjkalo moči. A bolj kot je šlo proti koncu, bolj sem bila prepričana, da mi bo spet uspelo. Prav v delu, kjer sem v prejšnjih krogih delala napake, sem tri kroge pred ciljem izkoristila napake tekmovalk. Tisti del mi je uspelo z lahkoto odpeljati. Za mano so imele težave. To sem slišala, pa tudi predvidela. Nadaljevala sem v svojem ritmu. «

Žakljeva pa je ne sprejemu na kolesarski zvezi priznala, da jo je bilo v določenih trenutkih vseeno strah. Predvsem na najzahtevnejšem skoku, ki ga v prvem poskusu celo ni premagala. »Seveda me je bilo strah. Tudi po prvem skoku sem se kar konkretno tresla, vendar je šlo, čeprav sem imela prav v prvem krogu težave, saj je bila proga mokra, na treningu predtem pa ni bila. «

Na vrhu je vedno najlepše
Zato je v prvem krogu izbrala »obvoz « in vse zasledovalke so ji kar sledile: »Določeno razdaljo je bilo treba preleteti po zraku. Za to moraš imeti določeno hitrost. V zadnjem krogu sem pa kar letela, čeprav so me opozorili, da je tam, ko si utrujen, težko ohraniti koncentracijo. Vendar mi je uspelo. « In tako je spet lahko poslušala slovensko himno. Tokrat v modri opremi in v majici, ki jo bo lahko nosila na naslednjih dirkah.

»To je pa vedno poseben občutek. Na vrhu je vedno najlepše. Prej tega sploh nisem pričakovala, pa tudi visokih ciljev si nisem postavljala. Tekmovalke so res močne, prav vsako izmed nas bi lahko videli v tej majici evropske prvakinje. Ampak, očitno še vedno držim zelo visoko stopnjo pripravljenosti, « je še pojasnila Tanja. In še kako si želi, da bi to pripravljenost zadržala tudi na naslednjih treh tekmah svetovnega pokala, kjer brani skupno vodstvo.

Tudi po mavrično majico med članicami?
Kljub neverjetnim rezultatom ji ciljev očitno ne zmanjka: »Mavrične majice v članski kategoriji še nimam, želim obdržati tudi belo majico vodilne v svetovnem pokalu. Dejansko je sezona letos še dolga. « A očitno je našla pravi recept, kako dolgo časa ostati vrhunsko pripravljena. Sama se nikoli ne pozabi zahvaliti novemu trenerju Samu Rauterju, pa tudi ekipi Unior Tools Team.

»Se res dobro počutim. V ekipi odlično poskrbijo zame. Veliko treniram s klubskimi tekmovalci, ki prihajajo iz spusta in so zato tehnično zelo dobro podkovani. Od njih se lahko ogromno naučim. Čutim ta ekipni duh in čutim, da delamo eden za drugega, tako da je vzdušje prijetno in sproščeno. « In obenem je Tanja priznala, da je bilo podobno tudi z reprezentanco. Z vsemi se je dobro ujela.

Na prvi tekmi spoznala, da lahko premaga najboljše
»Še Tanja sama je rekla, da je, kot bi bili na dopustu, « je dodal Mohor Vrhovnik, ki je poskrbel za številne logistične težave. Samo zato, da so tekmovalci lahko razmišljali samo o dirki. Tudi Žakljeva, ki je zdaj prepričana: »Tekmice se me zdaj vsekakor bojijo. Jemljejo me kot zelo resno tekmico, kandidatko za zmago. « In, da je zdaj tam kjer je – torej na samem vrhu med elito – je, tako pravi, zaslužno že četrto mesto na prvi tekmi svetovnega pokala:

»Tam sem dobila občutek in videla sem, da imam pravo energijo in tudi noge za sam vrh. To sem kasneje znala unovčiti. Seveda pa je prva zmaga potem vedno nekaj posebnega. Zdaj sem na startu bolj sproščena, nisem obremenjena s tem kam sodim, saj vem , da sem sposobna priti na vrh. Mogoče jr bolj vprašanje, koliko časa bo ta vrhunski nivo zdržal. «

Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ