Tanja Žakelj: Ne gre zgolj za olimpijske igre

Tanja Žakelj: Ne gre zgolj za olimpijske igre
04.12.2015 AVTOR: D. Z.
"Rezultati niso bili vrhunski. Tudi pripravljenost ne. Natančno poznam svoje meje, vem, do kje lahko posežem," je med drugim dejala Tanja Žakelj.

V ponedeljek je Kolesarska zveza Slovenije podelila priznanja najboljšim kolesarjem in kolesarkam v tej sezoni. Med glavnima nagrajencema sta bila Simon Špilak in Tanja Žakelj. O Špilaku smo že pisali, kaj pa Tanja Žakelj? V primerjavi s Špilakom gorska kolesarka s sezono ni zadovoljna. A motivacije pred olimpijsko sezono ji vsekakor ne manjka.

Nova sezona, novo priznanje. Zdaj pa jih imate že zares veliko, kajne?
Med sezono tega priznanja nisem pričakovala. Kljub slabi sezoni pa sem očitno le prepričali komisijo, ki podeljuje te nagrade. Prišla je v moje roke. Je pa res, da mi že zmanjkuje prostora. Že lanska ni na regalu, tako da si moram stvari kaj bolje organizirati.

Prepričali ste ostale, kaj pa sebe?
Niso nagrade tiste, zaradi katerih počnem vse to. Rezultati niso bili vrhunski. Tudi pripravljenost ne. Natančno poznam svoje meje, vem, do kje lahko posežem. Če do tja ne pridem takrat, ko bi morala, potem ne morem biti zadovoljna. In s preteklo sezono nisem zadovoljna. Tudi ta nagrada je ni ravno rešila.

Olimpijske igre se bližajo. Ste vi bili toliko slabši, ali pa so bile druge punce že v tisti »olimpijski formi «?
Osebno se na druge ne oziram toliko. Dejstvo je, da so ta dekleta iz mlajših generacij zelo močna, eksplozivna, hitra. Napredek je bil v zadnjih letih viden. Sama pa lahko rečem, da sem bila šibkejša, kot sem bila med tisto najboljšo sezono. Vem, da lahko posežem višje.

V vaši najboljši sezono. Kam bi lahko posegli, če bi v taki formi prišli na olimpijske igre?Olimpijske igre so pač določena loterija. Gre za enodnevno dirko. V tisti sezoni na primer na svetovnem prvenstvu nisem prišla do medalje, pa čeprav sem bila dobro pripravljena. To pomeni, da ni vedno vse odvisno od fizične pripravljenosti. Veliko vlogo odigra sama mentalna pripravljenost, taktika. Težko rečem, kam bi me tista forma popeljala na olimpijskih igrah. Smiselno je, da se začnem pripravljati na Igre, da se fizično pripravim. Potem pa tisti dan izkoristim, kar mi bo dano. Vnaprej ne moremo ničesar predvideti.

Pa bo celotna sezona podrejena nastopu na olimpijskih igrah?
Tega ne bi prav stoodstotno trdila. To je enodnevna dirka, sezona pa vsebuje še nekaj pomembnih tekmovanj, ki jih ne bom zanemarila. To so tekme za svetovni pokal, pa svetovno in evropsko prvenstvo. Vse te tekme mi bodo velik cilj.

Mediji najraje izpostavljamo olimpijske igre. Je to za vas dodaten pritisk? Kako vi občutite vse to?
Nekaj let sem pa že v tem športu. Tudi medijsko izpostavljena. Tako, da imam nekaj izkušenj in upam, da jih bom znala obrniti v svoj prid. Ta dodatni pritisk pa prinaša dodatno motivacijo, da na olimpijskih igrah iztržim čim več.

Ste že začeli s pripravami na novo sezono?
Sem že v trenažnem procesu. Gre za pripravljalno obdobje, tako da je vse na nižji intenzivnosti. Danes sem bila tri ure na enduro kolesu. Sem užila dan in ga tudi izkoristila.

Kako se boste nove sezone lotili?
Z mirno glavo in dobro strategijo. Predvsem želim izkoristiti vse izkušnje, ki smo jih z ekipo nabrali. Napak nočem ponavljati.

Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ