Tanja Žakelj: Nov trener, nova ekipa, trening z enduro kolesom in prestižna majica!

Tanja Žakelj: Nov trener, nova ekipa, trening z enduro kolesom in prestižna majica!
29.05.2013 AVTOR: D. Z.
Tanja Žakelj je po zmagi na drugi tekmi svetovnega pokala v češkem Novem Mestu prevzela vodstvo v točkovanju dirk za svetovni pokal. Polna elana in optimizma že gleda proti prihajajočim dirkam.

Izjemno uigrana ekipa
Tanja Žakelj je v sezoni 2013 članica ekipe Unior Tools Team in očitno ji je tudi menjava ekipe prinesla pozitivne spremembe. Na prvi dirki svetovnega pokala je zasedla četrto mesto, na nedeljski drugi preizkušnji najprestižnejšega tekmovanja v olimpijskem krosu pa je zmagala. To je bila njena prva zmaga na tako veliki dirki med članicami in prva za slovenijo v olimpijskem krosu. 

"Prestop v novo ekipo je bila najboljša odločitev, ki sem jo lahko naredila. Rezultati kažejo, kako dobro smo v tej ekipi uigrani. Moji klubski kolegi so strokovno dobro podkovani, tako da lahko potem tudi sama napredujem. Zares odlično poskrbijo zame," je dejala Žakljeva in priznala: "V ekipi mi veliko pomagajo tudi s tehničnega vidika. Skupaj si ogledamo progo, jo posnamemo in 'naštudiramo' linije. Poskrbijo, da se počutim dobro. Dober ekipni duh je zelo pomemben. Sama vidim, da so ostala dekleta dobro pripravljena, zato želim biti še boljša."

Trener Samo Rauter in uvedba endura
Tanja Žakelj je povedala, da sta za napredek poleg že omenjene odlične ekipe zaslužna še dva dejavnika. Zamenjala je trenerja: "Forma je bila dobro načrtovana. Naredila sem veliko sprememb. Ena stvar je tudi sistem treninga. S Samom Rauterjem se odlično ujameva. Posvetila sva se tistim elementom, ki so bili moja šibka točka."

V pripravljalnem obdobju se je pogosto trenirala tehniko na enduro kolesu: "Enduro je nova disciplina v gorskem kolesarstvu, ki je vse bolj popularna. V času premora po sezoni oziroma pred začetkom sezone se kar veliko vozim  v enduraškem stilu. Na klance grem bolj počasi, v spustih pa 'na čas'. Ta disciplina mi je predvsem na spustih dala veliko samozavesti."

Unovčila tehnično znanje
Ekipa, trener in tehnika in ob dejstvu, da gre pri Tanji Žakelj za izjemen talent, je dvakratna svetovna prvakinja (pri mladinkah in mlajših članicah) povsem zasenčila svetovno konkurenco: "Že na prvi dirki sem bila presenečena, kako dobro sem vse skupaj odpeljala. To je bilo dobro za motivacijo. V nedeljo sem, čeprav sem za prvimi tremi že nekoliko zaostala, vedela, da je moj skrit adut tehnično znanje. Na zahtevnejšem odseku sem jih tudi ujela in to trojico potem razbila."

A brez neprijetnosti vseeno ni šlo. V zaključku je, čeprav je že imela varno prednost, padla. Zdaj je v smehu najprej dejala: "To je bilo za publiko." Potem pa je vseeno razkrila pravi vzrok za padec: "Na vzponu sem dala zares vse od sebe in potem sem že sama pri sebi čutila, da delam napake. Svežine ni bilo več, tudi v rokah ne. V tistem odseku sem imel premalo hitrosti."

Izziv, kako obdržati najprestižnejšo majico
Ta zmaga ji je prinesla prestižno majico vodilne v svetovnem pokalu. "Vesela sem, da sem majicama svetovne prvakinje v mlajših kategorijah dodala še majico vodilne v svetovnem članskem pokalu. To me je zelo presenetilo," je še dodala Žakljeva in obljublja, da majice tekmicam tako zlahka ne namerava predati:  "Izziv, da bi to majico obdržala, je velik. Zmago sem zdaj dosegla. Naslednji cilj je, da nadaljujem izjemne rezultate v svetovnem pokalu. Če ponovim vožnjo zadnje dirke, potem sem lahko zelo visoko."

Naslednja postaja: Val di Sole. Njen srečni kraj!
Naslednja tekma je v italijanskem Val di Solu, ki ni preveč oddaljen od Slovenije. Prav tam je Tanja Žakelj že zablestela leta 2008 in osvojila enega izmed dveh naslovov svetovne prvakinje. "Zdaj sledi nekaj dni regeneracije, potem pa že moja priljubljena tekma - Val di Sole. Tam sem že pokazala, da sem sposobna dosegati vrhunske uvrstitve. Pričakujem tudi ogromno slovenskih navijačev." Poleg tekem za svetovni pokal Tanja Žakelj  ne namerava pozabiti niti na evropsko in svetovno prvenstvo.

Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ