Tao Geoghegan Hart v Milanu potrdil zmago na Giru! (FOTO)

Tao Geoghegan Hart v Milanu potrdil zmago na Giru! (FOTO)
25.10.2020 AVTOR: Nejc Grilc, Foto: Sirotti

Britanski mladenič iz južnega Londona se veseli uspeha kariere - skupne zmage na dirki po Italiji. Jai Hindley je bil brez možnosti, zadnji kronometer pa je pričakovano dobil Filippo Ganna.

Zmagovalec dirke po Italiji - Tao Geoghegan Hart!

Po včerajšnji zadnji gorski etapi so Jaia Hindleyja v rožnati majici in Taa Geoghegan Harta na drugem mestu ločile le stotinke, pred zaključnim kronometrom v Milanu pa je bil Tao v položaju izrazitega favorita, saj se v boju s štoparico znajde precej bolje kot avstralski tekmec.

Tao si je progo ogledal s svetovnim prvakom Filippom Ganno, ki pa je po prihodu v cilj povedal, da Tao kaj dosti nasvetov niti ne potrebuje, saj mu je povsem jasno, kaj mora na cesti storiti. Ganna je svojo nalogo opravil perfektno in se veselil še četrte etapne zmage na tem Giru, nato pa je z mesta vodilnega spremljal, kaj bo opravil njegov mlajši kolega.

Geoghegan Hart je s 15,7 kilometra dolgo ravninsko progo opravil brez napake in od začetka proge pridobival čas proti Hindleyju. Ko je na polovici štoparica kazala 17 sekund naskoka za Angleža, je bilo jasno, da se bo pri 25 letih Tao Geoghegan Hart razveselil največje zmage svoje kariere, v taboru Ineosa pa bo vladalo veliko veselje v Milanu.

Do cilja je Tao nadaljeval v dobrem ritmu in čeprav se je Hindley boril na vso moč, južnemu Londončanu tokrat ni bil kos. Hindley se je boril do cilja in na koncu zaostal za 39 sekund, tretje mesto v skupnem seštevku pa je potrdil njegov ekipni kolega Wilco Kelderman.

»Niti v najbolj divjih sanjah si nisem predstavljal, da je kaj takšnega mogoče, ko smo bili na štartu na Siciliji. Sanjal sem, da bom enkrat mogoče v deseterici na takšni dirki, zato bo trajalo še nekaj časa, da bom dojel, kako velika stvar mi je uspela. Na progi sem imel nekaj informacij o tem, da sem hitrejši kot Jai, vedel sem, da sem blizu zmage, ko mi je športni direktor v zadnjih kilometrih vpil, da naj nič več ne tvegam, takrat sem počasi spoznal, da bom zmagal,« je v cilju povedal novopečeni zmagovale rožnate pentlje Tao Geoghegan Hart.



Zgodba Geoghegan Harta je tudi izjemna zgodba Ineosa na tem Giru, ki se je začela z velikim razočaranjem in odstopom Gerainta Thomasa, od tam pa se je krivulja obrnila le še navzgor. Do ciljne črte rožnate pentlje v Milanu so v žep pospravili kar šest etapnih zmag, prav na zadnji dan pa še rožnato majico in skupno zmago, drugo za britansko ekipo po uspehu Chrisa Frooma v sezoni 2018.

Zanimivo je tudi, da je Tao Geoghegan Hart postal zmagovalec dirke po Italiji, brez da bi eno samo minuto odpeljal v rožnati majici najboljšega. Trofeo Senza Fine je Londončan v zrak dvignil na šele svoji četrti tritedenski dirki v karieri.

V skupnem seštevku je prišlo do spremembe na četrtem mestu, Joao Almeida je z odličnim kronometrom prehitel Pella Bilbaa, v deseterici pa so končali še Jakob Fuglsang, Vincenzo Nibali, Patrick Konrad, Fausto Masnada in Hermann Pernsteiner.

Izjemen Giro zanj in za Slovenijo, ki ga je začinil z etapno zmago, je s še eno dobro predstavo končal Jan Tratnik, zadnji kronometer v Milanu je zaključil na 10. mestu in se tako z dobrim rezultatom poslovil od sezone 2020. Ciljno črto v Milanu je prečkal tudi Domen Novak, ki je z odliko opravljal svoje naloge pomočnika v gorskih etapah in je bil eno od odkritij letošnjega Gira.

Značke: Dirka po Italiji
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ