Team SmartStop na čelu s Kocjanom blesti v "prvi ligi"

Team SmartStop na čelu s Kocjanom blesti v "prvi ligi"
11.08.2014 AVTOR: Matej Zalar
Ameriška kontinentalna ekipa Team SmartStop, v katero je pred letošnjo sezono prestopil Jure Kocjan, na papirju z majhnim proračunom velja za "palčka", vseeno pa v letošnji sezoni naravnost blestijo.

Lestvica America Tour

Rnk Prev. Diff. Rider Team Points
1. KOCJAN Jure Team SmartStop 173
2. SALINAS Yonathan Jesus   118.67
3. GáLVIZ Carlos Start - Trigon Cycling ... 116
4. REIJNEN Kiel UnitedHealthcare 115
5. ROJAS VILLEGAS Juan Carlos   114
6. SKUJIņš Toms Hincapie Sportswear Dev... 92
7. BRITTON Rob Team SmartStop 88
8. VILLEGAS Juan 4-72 - Colombia 75
9. PRADO Magno Funvic - Pindamonhangaba 74
10. MARCOTTE Eric Team SmartStop 72

 

Ko je Jure Kocjan pozimi najavil, da se seli v dokaj nepoznano ameriško ekipo s kontinetalno licenco SmartStop, je poskrbel za val začudenja med slovenskimi kolesarskimi navdušenci.

Severnoameriška ekipa je bila v preteklih letih zasnovana kot ekipa, v kateri bi se kolesarji razvijali, nastopali pa so večinoma na kriterijih v Združenih državah Amerike. Pred letošnjo sezono so pozornost usmerili na večje etapne dirke, za katere so si želeli zagotoviti povabilo organizatorja, zato so povsem prevetrili ekipo. Najbolj zveneče okrepitve so bili Kocjan, Travis McCabe in Eric Marcotte.

Sezona se je za njih začela izvrstno, na osemdnevni etapni dirki v Dominikanski republiki so zabeležili tri etapne zmage, eno Eric Marcotte in dve Jure Kocjan. Širšo kolesarsko javnost pa so navdušili z zmago na prestižni enodnevni dirki Winston-Salem Classic, kjer je konkurenco v zaključku ugnal McCabe.

Uspehi so se nadaljevali s presenetljivim naslovom ameriškega državnega prvaka na cestni dirki Erica Marcotteja, ki je v šprintu ugnal ekipnega kolega McCabea, Julian Kyer pa je dirko končal na petem mestu.

V Kanadi, na Grand Prix-u v Saguenayu, kjer so bile na sporedu štiri etape, je spet zablestel Kocjan. Dosegel je etapno zmago v zadnji, četrti etapi, in si z njo privozil tudi zmago v skupnem seštevku in naziv najboljšega po točkah v Saguenayu.

Odlične vožnje so prepričale tudi organizatorje Dirke po Utahu, da SmartStopu namenijo posebno povabilo organizatorja. Povabilo so zgrabili z obema rokama, Kocjan je bil že v prvi etapi zelo blizu zmagi, le za las ga je ugnal Moreno Hofland.

V drugi etapi je glavnino presenetil Michael Schar, šprint za drugo mesto pa je pripadel Kocjanu. Nekdanji kolesar Euskaltela si je s tem privozil tudi rumeno majico vodilnega v skupnem seštevku. V tretji etapi je bil Kocjan v šprintu zaprt, zato je končal na šestem mestu, vseeno pa si je zagotovil še en dan v majici vodilnega. Kocjan je postal prvi nosilec rumene majice v zgodovini Dirke po Utahu, ki ne prihaja iz World Tour ekipe. 

Naslednji dan na gorski etapi jo je sicer izgubil, s še enim drugim mestom pa je zablestel v peti etapi, ko je zaostal samo za Ericom Youngom. Kocjan je na koncu zmagal v seštevku točk na Dirki po Utahu.

Dobre predstave so kolesarjem SmartStopa na široko odprla vrata v “prvo ligo ”, saj bodo v prihajajočih dneh nastopili na zelo močnem USA Pro Challengeu, v začetku septembra pa še na Dirki po Alberti. Del ekipe za Pro Challenge bo tudi Kocjan.

Naštevanja uspeh v letošnjem letu pa s tem še ni konec, saj so izvrstni rezultati botrovali vodstvu Kocjana v skupnem seštevku America Toura. Po podatkih spletne strani ProCyclingStats ima Kocjan zajetno prednost pred konkurenco, skupna zmaga v tem točkovanju pa bi bila pika na i izjemni sezoni slovenskega kolesarja.

Team SmartStop je najboljši dokaz za to, da finančni vložki v športu niso pogoj za vrhunske rezultate. Severnoameriški palček si je v profesionalni karavani z zmagami priboril spoštovanje, kakršnega zaslužijo.
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ