Tek je zabava - Revija TEKAC (08-09)

Tek je zabava - Revija TEKAC (08-09)
30.07.2012 AVTOR: Matej Zalar
Pred časom sem v sestrski reviji Bicikel pisal o številčnem razmerju med rekreativnimi športnicami in športniki, ki jih srečujem na terenu.
Predvsem pri teku se številke močno nagibajo v korist žensk, za katere imam občutek, da tečejo s pristnim veseljem do gibanja, brez pretiravanja in brez želja po rekordnih dosežkih. Verjetno ni nenavadno, da je med moškimi bistveno več športnih poškodb kot med ženskami, ki morda bolje poslušajo telo, medtem ko smo moški bolečino vajeni zanikati in se gnati do svojih meja in še čez.

Na uredništvu nam je bilo jasno, da v reviji primanjkuje predvsem ženskam namenjenih vsebin, zato to popravljamo že s tokratno številko. Tako je ženski del ekipe poskrbel za obširen pregled in preizkus športnih nedrčkov. Odslej se bomo za vsako številko pogovarjali z znano uspešno žensko, ki v prostem času teče in lahko razdre marsikatero pametno o tem športu. Ne samo tokrat, ampak tudi v prihodnjih številkah bodo določene teme namenjene nasvetom za tekačice. Ker v uredništvu sedimo moški (članke pa seveda pišejo ženske), ki ne moremo vedeti, kaj vse dame zanima, bralke vabim, da nam svoja vprašanja in dileme zaupate na elektronski naslov [email protected]. Mimogrede: na ta naslov lahko pošljete tudi druga vprašanja, ki jih bomo posredovali našim strokovnjakom in na najbolj zanimiva ponudili odgovor v naslednji številki.

Tek je tehnično razmeroma nezahtevna vadba, ki ne zahteva ogromno opreme, pa tudi logistično ni tako zapletena kot na primer kolesarjenje ali celo smučanje in jadralno deskanje. Preprosto obujemo tekaške copate, in ko stopimo skozi vrata, smo že na terenu. Odveč je komplicirati in prepričan sem, da želi večina tekačev samo preprosto … teči. Rekreativni šport je vendar zabava, seveda nujno povezana z določeno stopnjo odrekanja in trpljenja. Ampak kot je zapisal naš kolumnist Igor E. Bergant: »Tek ne sme postati religija (ali še huje – obsedenost). «

Seveda se v reviji ne bomo odrekli resnejšim temam in praktičnim nasvetom glede zdrave prehrane, poškodb, pravilnega načina treninga in konec koncev opreme. Nikakor ne! Toda v svojem bistvu si želi biti Tekac.si sproščena revija, ki bralce nagovarja k sproščenemu teku, ki je zabava in ne besen lov za osebnimi rekordi. Saj veste, tudi vrhunski športniki pravijo, da so najboljši takrat, ko so sproščeni. To še bolj velja za rekreativce, ki jim tek pomeni pobeg v svet brez težav. Če se vadbe lotimo sproščeno in po občutku, v sozvočju s telesnim počutjem, pridejo tudi rezultati

Brez vztrajnosti pa vendarle ne gre, zato vam želim predvsem prijetno branje in dober tek!
Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ