Tiago Machado: Glavnina se je zbudila jezna

Tiago Machado: Glavnina se je zbudila jezna
23.06.2014 AVTOR: D. Z.
Tiago Machado je veliki zmagovalec dirke po Sloveniji. Že 11. tujec, ki je dobil slovensko preizkušnjo. Slovenci ostajajo pri desetih zmagah.

Že zjutraj je medijem priznal, da je slabo spal, saj gre vendarle za enega izmed njegovih največjih uspehov: »Imel sem težave s spanjem, saj sem bil preveč vznemirjen. Kaj mi ta majica pomeni? Vesel sem. A tega, kako se počutim, ne morem opisati z besedami. « A po prihodu na cilj v Novem mestu si je lahko oddahnil.

Z velikimi požirki pil penino, ki jo je dobil kot zmagovalec. Obenem pa je priznal, da mu tudi zadnji dan ni bilo lahko. »Etape ni bilo lahko nadzirati. Kolegi so opravili ogromno dela in zato se jim moram zahvaliti. Glavnina se je zjutraj očitno zbudila jezna. Ne vem, kaj se je zgodilo, vendar že po startu je prišlo do številnih etapah. Na koncu pa smo uspeli ubraniti rumeno majico. Prekinil sem štiriletni niz brez zmag. «

Bil je eden izmed tistih kolesarjev, ki se je redno uvrščal med najboljših pet, tudi druga mesta mu niso tuja. Le zmage so se mu vedno izmuznile. »Tako pač je. Sekunde odločajo. Včasih tebi v korist, drugič ne. Zdaj sem zmago končno lahko dosegel in sem vesel, da sem svojo nadarjenost lahko pokazal tu v Sloveniji. Vesel sem in čas je, da uživam, « je še dejal 28-letni član moštva NetApp Endura. Do zmage mu je pomagal tudi Blaž Jarc.

»Med etapo sem morda naredil nekaj napak, a pomembno je, da smo uspeli obdržati majico, pa čeprav sem bil zjutraj zelo vznemirjen. Zdaj je cilj dosežen. « Machado se je očitno v ekipi odlično znašel. Vanjo je prestopil potem, ko je tri sezone dirkal za RadioShack. Nič čudnega, da mu je na twitterju čestital Johan Bruyneel, ki je zapisal, da je vedel, da je pred petimi leti v svoje vrste vzel nadarjenega kolesarja.

»Takrat je bilo neverjetno. Uresničil sem sanje, saj sem vozil ob mojih vzorniki. Ponosen sem, da sem bil del vsega. Seveda so bili tudi slabi trenutki, a tisti najlepši bodo ostali v mojem srcu. O slabih raje ne razmišljam, saj jim ima vsak človek in tudi sam nisem nobena izjema. Vendar sem vesel, da sem lahko prišel sem in da sem lahko pokazal nadarjenost, « je priznal Machado.

Zdaj ga čaka nastop na državnem prvenstvu, kjer si zares želi zmagati, potem pa odhaja na dirko po Franciji, kjer bo desna roka Leopolda Koniga. Machado je obenem tudi velik navijač nogometnega kluba Benfica. V to ga je pritegnil oče, obenem pa seveda pozna tudi slovenskega vratarja Oblaka: »Vratarja v Benfici. Seveda ga poznam. Brez dvoma je najboljši vratar v portugalski ligi. Mislim, da je izgubil le eno tekmo. «

A ob vprašanju medijev, če bo spremljal tekmo med Portugalsko in ZDA na svetovnem prvenstvu, je bil jasen: »Bolj me zanima, kako se bo Rui Costa odrezal na dirki po Švici. Zame je Costa bolj pomemben, kot nogometna tekma portugalske reprezentance. « In to je bila očitno prava portugalska nedelja. Rui Costa je namreč po izjemnem podvigu v zadnji etapi dobil prestižno dirko po Švici. Že tretjič zapored.

Z njim se bo Machado po vsej verjetnosti soočil najprej na državnem prvenstvu, vsekakor pa kasneje na dirki po Franciji. Costa bo namreč napadal najvišja mesta v skupnem seštevku. »Če bom na Touru, potem upam, da bom v najboljši formi. V preteklosti sem odpeljal že štiri tritedenske dirke, a na nobeni nisem bil dober. Ali sem bil preveč utrujen ali pa sem zbolel. Če se ne bo zgodilo nič nepričakovanega, potem bom letos na Tour odšel odlično pripravljen. «

Značke: Dirka po Sloveniji, Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ