Tilen Finkšt in "njegov" teden

Tilen Finkšt in "njegov" teden
10.10.2020 AVTOR: DZ, foto: Ljubljana Gusto Santic

Tilen Finkšt je ob koncu sezone vsekakor zelo dobro pripravljen. Drugo mesto torek in četrto v drugo etapi dirke po Furlaniji. Jutri kraljevska etapa.

Tilen Finkšt je v tem tednu pokazal, da se je kljub pomanjkanju dirk odlično pripravil na sam zaključek sezone. Kolesar moštva Ljubljana Gusto Santic je v torek zasedel drugo mesto na enodnevni dirki v italijanskem mestu San Daniele. V zaključku je bil med najmočnejšimi kolesarji, potem pa je izgubil sprint za zmago.

Da ta uspeh ni bil naključje je pokazal v drugi etapi dirke po Furlaniji. Ta dirka je za mnoge kontinentalne ekipe tudi zadnja etapna preizkušnja v že tako zelo kratki sezoni. Gre za štiridnevno dirko, ki jo je pred prestopom v UAE dobil tudi Tadej Pogačar. Pred njim pa tudi Jan Polanc in Matej Mugerli.

Po uvodni ekipni vožnji na čas je bila na sporedu sicer ravninska etapa, ki pa se je izkazala za nadvse zahtevno, saj je med kolesarji že pred kraljevsko sobotno preizkušnjo prišlo do nekaterih razlik. Start je gostil Variano, cilj pa San Marco di Mereto di Tomba.

Na zadnjem krajšem vzponu pred ciljem je bil tempo zelo hiter in v ospredju je ostala skupina 19 kolesarjev, ki do cilja ni več popuščala. Po dobrih treh urah in pol dirkanja in ob povprečni hitrosti 45,34 km/h so se ti kolesarji udarili za zmago.

"Od starta do cilja je bila etapa nervozna. Veliko ovinkov, krožišč, borbe za pozicije. S fanti smo večino časa držali dobro pozicijo."
Tilen Finkšt



Najboljši je bil Poljak Szymon Krawczyk iz moštva CCC. Niklas Larsen je bil drugi, tretji pa Lars Kulbe. Edini slovenski predstavnik v tej skupini je bil Tilen Finkšt, sicer član moštva Ljubljana Gusto Santic, ki je zasedel četrto mesto. Po etapi pa je povedal:




"Od starta do cilja je bila etapa nervozna. Veliko ovinkov, krožišč, borbe za pozicije. S fanti smo večino časa držali dobro pozicijo. Na zadnjem klancu je skupina razpadla na 25 kolesarjev. Na koncu sem zasedel četrto mesto."




Naslednja skupina je zaostala za 25 sekund. V njej pa so bili tudi Rok Korošec, Žiga Horvat, Jaka Primožič, Matej Drinovec, Nik Čemažar, Uroš Repše, Matic Grošelj, Martin Lavrič, Aljaž Prah, David Per, Kristjan Hočevar in Jani Brajkovič.




San Vito al Tagliamento bo gostil start tretje in po vsej verjetnosti odločilne etape, ki se bo po 148 kilometrih končala v Buji. Kolesarji bodo morali premagati tri kategorizirane vzpone. Prvi bo tretje kategorije, potem pa dva prve kategorije. Vrh zadnjega bo na 121 kilometru. Sledil bo še spust in razgiban teren do cilja.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ