Tilen Finkšt na Gorenjskem prekinil “slovensko” sušo

Tilen Finkšt na Gorenjskem prekinil “slovensko” sušo
23.05.2022 AVTOR: DZ

VN Gorenjske. Druga izvedba dirke, ki se je lani sicer imenovala VN Slovenije. Tilen Finkšt je bil drugi, zmagal je Poljak Patryk Stosz.

V Sloveniji smo bili priča še četrti dirki druge kategorije v tej sezoni. Po primorskem uvodu in dolenjskem nadaljevanju, je zdaj na vrsto prišla Gorenjska. Lani se je ta dirka imenovala VN Slovenije, dobil pa jo je Mirco Maestri, ki v teh dneh nastopa na dirki po Italiji.

Najboljši Slovenec pa je bil David Per na četrtem mestu. Dirka letošnja, 171,8 km dolge trase je bila podobna. Najpprej so se kolesarji iz Term Snovik v zaprti vožnji podali na pot proti dobrih devet kilometrov oddaljenemu uradnemu startu v Kamniku. Tam so morali prevoziti tri “kamniške” kroge, potem je sledil “transfer” v Cerklje na Gorenjskem z okolico. Tam je bil tudi cilj dirke, potem ko so kolesarji odpeljali še pet krogov.

Trasa po preseku sodeč ni bila zahtevna, a ozke ceste in način dirkanja sta poskrbela za zanimivo dogajanje. Na startu je bilo 113 kolesarjev. Tokrat ni bilo razvojnih ali prkontinentalnih ekip. Zato pa so bile močne avstrijske in vse slovenske. Večji del dirke sta bežala dva kolesarja. Matic Žumer (MebloJogi pro concrete) in Timon Loderer. Njun poskus se je končal, ko so v glavnini pospešili kolesarji Elkova.

Slabih 70 kilometrov do cilja so krepko pospešili in šesterica kolesarjev te ekipe je ostala v ospredju sama. Potem so se jim nekateri še pridružili, tako da se je zdelo, da bomo med njimi gledali boj za zmago. A tudi glavnina v ozadju ni popuščala in je to skupino ujela. Dirka se je začela znova, a kolesarji Elkova niso popuščali. Vseskozi so narekovali ritem in posledično grozili z napadom, ki so ga izpeljali slabih 30 kilometrov pred ciljem.

Ta je bil odločilen. Spet se je izobikovala skupina okrog 25 kolesarjev, ki se je kasneje pomerila tudi za zmago. V tej skupini so bili tudi Tilen Finkšt, David Per, Kristijan Koren, Aljaž Jarc in Jaka Primožič. Elkov z narekovanjem ritma ni dovolj, da bi prišlo do kakrnegakoli presenečenja in tako smo videli sprint te skupine. Prav v zadnjih metrih je prišlo do prerivanja.

Patryk Stosz se je nekoliko naslonil na Daniela Baborja, Tilen Finkšt je bil za njima in je spremenil smer. Na koncu se je zmage veselil Stosz, do drugega mesta pa je prišel Finkšt. "Izredno težka dirka, sploh zadnji trije krogi. Precej vroče je bilo, srčni utrip je bil visok pa tudi sam zaključek je bil skoraj malo kaotičen. Fantje iz naše ekipe so danes naredili res vse, odlično pripravili teren za ciljni sprint, na koncu je malo zmanjkalo.

Še kakšno malenkost bomo popravili, da bo še boljše," je dejal Finkšt. 
Letos Slovenci na domačih dirkah druge kategorije še niso bili na stopničkah. Kolesar Adrie Mobila je ugnal tudi tretjega Daniela Baborja, glavnega aduta tokrat najmočnejše ekipe na dirki Elkov. Jaka Primožič (Hrinkow) je bil sedmi, David Per 13., Aljaž Jarc 19., Kristijan Koren 22.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ