Tim Johnson: z bajsijem na Mt. Washington v -28 stopinjah Celzija! (VIDEO)

Tim Johnson: z bajsijem na Mt. Washington v -28 stopinjah Celzija! (VIDEO)
25.02.2016 AVTOR: Matej Zalar
Nekdanji ameriški profesionalni kolesar Tim Johnson se je z bajsijem lotil ekstremnega podviga: zimskega vzpona na Mt. Washington v ZDA.
Najprej je potrebno predstaviti goro, da vsa obsežnost podviga sploh pride do izraza. Gre za najvišji vrh severovzhodne Amerike, ki leži v zvezni državi New Hampshire. Vrh leži 1917 metrov nad morsko gladino, tako da vzpon sam po sebi ni nič posebnega, je pa naravnost peklenski pozimi. 

Kolesarji so Mt. Washington večkrat označili za kraj z najslabšim vremenom na svetu, zato se pozimi nanj ni povzpel še nihče. Zloglasni Auto Road, ki so ga v namene kolesarske dirke uporabili prvič leta 1973, je dolg 12.2 kilometra in vsebuje skoraj 1500 višinskih metrov. Povprečni naklon je več kot 12-odstoten, na najstrmejšem delu pa za malenkost preseže 22 odstotkov!

Poletni rekord z 49 minutami in 24 sekundami drži Tom Danielson, pozimi pa je vzpon zgodba zase. Lotil se ga je Tim Johnson, nekdanji ameriški profesionalni kolesar v ciklokrosu, ki je dirkal tudi na cesti za ekipo United HealthCare. Johnson je eden od le treh Američanov, ki so na svetovnem prvenstvu v ciklokrosu stali na odru za zmagovalce (osvojil je bron).

uploaded


Po koncu tekmovalne kariere je postal sponzorirani kolesar Red Bulla, zato se po svetu loteva ekstremnih dogodkov. Ker je doma iz New Hampshirea, vzpon na Mt. Washington zelo dobro pozna in zato ve, kakšen izziv ga je čakal.

Lotil se ga je 2. februarja letos, ko so se temperature spustile do minus 28 stopinj Celzija! In kot da to še ni bilo zadosti, so ga na nekaterih odsekih spremljali sunki vetra, ki so pihali s hitrostjo 100 kilometrov na uro. Mt. Washington je nekaj časa držal rekord o največjem izmerjenem sunku vetra na kopnem na svetu, saj je pihalo s kar 370 kilometri na uro.

V posnetku se vidi, da je imel Johnson na zmrznjeni cesti ogromno težav z oprijemom, na koncu pa je vzpon premagal v eni uri, 45 minutah in 48 sekundah. Vsekakor izjemno in vredno ogleda.

 
Značke: Cestno, Gorsko
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ