Tim Mikelj blesti na Slovaškem, v Franciji Boasson Hagen! (foto)

Tim Mikelj blesti na Slovaškem, v Franciji Boasson Hagen! (foto)
04.06.2013 AVTOR: D. Z.
Kolesarji Save so opravili s prvim dnem na dirki po Slovaški. V vodstvu je Tim Mikelj. Na dirki Criterium du Dauphine je tretjo etapo dobil Edvald Boasson Hagen.

Dirka po Slovaški: Mikelj v vodstvu
A najprej na Slovaško, kjer odlično pripravljenost pred dirko po Sloveniji kažejo kolesarji Save. Govorimo o etapni dirke druge kategorije, ki se je začela v Košicah. Prvi dan so morali kolesarji opraviti s kar dvema etapama. Dopoldne je bil najprej na sporedu samo 1,8 km dolg prolog.

Najhitreje je s progo opravil Mathias Moller. Danec je drvel s povprečno hitrostjo dobrih 56,35 km/h in je progo premagal v minuti in 55 sekundah. Drugi Nicola Dal Santo je dosegel isti čas, tretji pa je bil domačin Marcos Kovač. Najboljši Slovenec je bil Tim Mikelj, ki je s štirimi sekundami zaostanka zasedel 27. mesto. Sekundo počasnejši je bil Tadej Valjavec.

Popoldne pa so morali kolesarji prevoziti še 162,9 km dolgo etapo, ki se je začela v Košicah, končala pa v kraju Hummene. Premagati so morali dva vzpona in skozi celotno etapo so bili kolesarji Save zelo aktivni. V pobegu dneva sta bila tudi Tim Mikelj in Tadej Valjavec. V zaključku so ubežno skupino ujeli, v ospredju pa sta ostala samo Mikelj in Vakoč.

Oba sta se med sabo udarila tudi za zmago, ki je pripadla Miklju. Kolesarji v glavnini so se lahko pomerili v boju za tretje mesto. To je z zaostankom minute in 53 sekund pripadlo Italijanu Federicu Rocchettiju. Andea Fedi je bil četrti. Kolesar Save Mikelj je prevzel tudi vodstvo v skupnem seštevku. Kolesarje zdaj čaka najdaljša etapa na dirki. Ta bo dolga kar 212,5 km. Dirka se bo končala v soboto v Bratislavi.

Hagen najboljši v sprintu v Franciji
Na dirki Criterium du Dauphine so kolesarji opravili s tretjo, po vsej verjetnosti najlažjo etapo. Ta je bila dolga slabih 170 kilometrov, končala pa se je v Tarareu. V pobegu dneva so preživeli Rathe, Beppu, Flecha in Cordell. Vendar pa ubežniki niso imeli nikakršnih možnosti za uspeh, saj so se sprinterji zavedali, da imajo priložnost za zmago.

Tudi prednost šestih minut ni bila dovolj in ubežniki so bili še pred zaključnimi kilometri ujeti. Še najdlje je zdržal Cordell. Sicer je kasneje sledilo še nekaj napadov na zadnjega izmed vzponov, vendar so se v spustu vsi polovili in tako je bilo jasno, da bodo za zmago med sabo obračunali sprinterji. Ritem so narekovali predvsem kolesarju Skya, ki so naredili vse, da bi glavnina prišla v sprint.

In v tem je bil najmočnejši prav član Skya Edvald Boasson Hagen. Michael Matthews je bil drugi, tretji pa Gianni Meersman. Sledili so še Hushovd, Viviani, Rensburg, Bouhanni, Voss, Chavanel in Gavazzi. Kristjan Koren je etapo končal v glavnini. V skupnem seštevku ni prišlo do sprememb. Vodstvo je brez težav obdržal David Veilleux.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ