Tirreno-Adriatico: Klasični dan in spet izjemni Roglič!

Tirreno-Adriatico: Klasični dan in spet izjemni Roglič!
16.03.2019 AVTOR: DZ, foto: LaPresse - D'Alberto Ferrari

Primož Roglič po napadalni vožnji do drugega mesta in drugega mesta v skupnem seštevku! Zmagal je po napetem zaključku Aleksej Lucenko. Vodstvo je ohranil Adam Yates.

Na dirki Tirreno-Adriatico je za kolesarji četrta etapa. Ni bila ekstremo zahtevna, tista gorska, ki smo jih sicer morda vajeni, je pa zato bila izjemno razgibana. Številni krajši, a strmi vzponi, pisani na kožo mojstrom za enodnevne klasike. Etapa je bila dolga 220 kilometrov. Foligno je gostil start, cilj pa Fossombrone. Vodstvo v skupnem seštevku je branil Adam Yates. In v zadnjih 60 kilometrih se je začelo izjemno dirkanje. Prvi so lov za ubežniki začeli kolesarji Lotto Soudala. Sledilo je pospeševanje Jumba Visme in predvsem izjemne Astane.

Kolesarji Jumbo Visme, za katero vozi tudi Primož Roglič so imeli obilo težav. Roglič sam se je na enem izmed spustov komajda izognil padcu. Kmalu zatem je v levem ovinku zdrsnil Tony Martin, ki je zletel v obcestno ograjo. Padel je tudi De Plus, tako da se je Roglič kmalu znašel brez pomočnikov. Astana je skrbela za selekcijo, ubežniki pa so bili ujeti. Na vzponu dobrih 40 kilometrov pred ciljem je prišlo do hude selekcije in spredaj so ostali zares samo najboljši, med njimi pa tudi Primož Roglič. Ko so se pričeli spogledovati, je napadel Aleksej Lucenko.

37 kilometrov pred ciljem je ostal sam v ospredju in je nadaljeval s samostojnim pobegom. Po spustu je sledil deset kilometrov dolg ravninski odsek, potem pa so se kolesarji še dvakrat povzpeli na 1,9 km dolg vzpon s povprečnim naklonom 10,7 %. Krajši odsek je celo 19-odstoten. Govorimo o klancu I Capuccini. V lovu za Lucenkom se je izoblikovala skupina, ki so jo sestavljali Roglič, Yates, Alaphilippe, Dumoulin, Pinot, Poels, Clarke, Wellens, Fuglsang, Formolo. Zaostajali so za pol minute, pol minute za njimi pa je bila večja skupina.

Gledali smo izjemen boj. Lucenko je vozil na polno, skupina z Rogličem in ostalimi favoriti je tudi sodelovala, a v glavnini so tudi vztrajali, saj se je v igro za zmago želel vrniti Greg Van Avermaet. Lucenku pa je uspevalo neverjetno. 18 km pred ciljem si je privozil 45 sekund prednosti. Prvi zasledovalci so taktizirali pred sprintom za bonifikacijske sekunde in tako jih je skupina z Van Avermaetom ujela. Lucenko je imel ob začetku prej omenjenega vzpona 50 sekund prednosti. V glavnini je Zdenek Štybar narekoval ritem za Alaphilippa, tako da do napadov dolgo ni prišlo.

Potem je pospešil Formolo, a je Fuglsang pokazal, da ima dovolj moči in je tako odlično pokrival poskuse napadov, posledično pa branil kolega iz Astane v ospredju. Lucenko pa je bil še vedno zelo hiter, saj je ohranjal okrog 50 sekund prednosti. Na spustu je Kazahstanec celo padel, pa vendar je ohranil dobrih 50 sekund prednosti. Ob vstopu v zadnji krog je v glavnini ritem narekoval Robert Gesink, ki je pomagal Rogliču, a Lucenko je imel že skoraj minuto prednosti, tako da se mu je nasmihala celo modra majica najboljšega v skupnem seštevku.

Na zadnjem vzponu je napadel Primož Roglič, sledila pa sta mu lahko samo še Yates in Fuglsang. Hitro so razliko do Lucenka zmanjšali na manj kot pol minute. Roglič pa je nadaljeval z narekovanjem izjemnega ritma. Ne Fuglsang in Yates nista imela večjega interesa pri sodelovanju. Rgolič pa ni več čakal. Dobrih šest kilometrov pred ciljem je znova napadel in na vrh vzpona je trojica zaostajala za vsega 11 sekund. Sledilo je zadnjih pet kilometrov. Večji del tega je potekal na spustu. V zadnjih dveh kilometrih je Rogliču na pomoč priskočil še Yates.

V levem ovinku 1,4 km pred ciljem pa je Lucenko spet padel in večji del lova je spet opravil Roglič, ki je Lucenka ujela petsto metrov pred ciljem. Porabil je ogromno moči, tako da so bili ostali dovolj sveži za sprint. A vendarle. Lucenko je spet pokazal veliko in celo dobil sprint. Roglič pa je bil celo drugi! Adam Yates je bil tretji. Odlična sta bila tudi Jan Polanc, ki je z zaostankom 44 sekund zasedel 20. mesto in 23. Matej Mohorič. Zaostal je za 55 sekund.


Yates je ohranil vodstvo v skupnem seštevku. Roglič je zdaj drugi in zaostaja za sedem sekund. Tom Dumoulin je zdaj tretji, a zaostaja že za 50 sekund. Četrti je Julian Alaphilippe, peti pa Sam Oomen.Jan Polanc je 21. Zaostaja za 2:09. Takoj za njim je Matej Mohorič z dvema sekundama večjim zaostankom. Do cilja so še tri etape. Dirka se bo končala s posamičnim kronometrom.

Skupni seštevek:
1. Adam Yates (VB) Mitchelton Scott 15:53:42
2. Primož Roglič (Slo) Jumbo Visma + 0:07
3. Tom Dumoulin (Niz) Sunweb 0:50
4. Julian Alaphilippe (Fra) Deceuninck QuickStep 0:56
5. Sam Oomen (Niz) Sunweb isti čas
6. Aleksej Lucenko (Kaz) Astana 1:06
7. Wout Poels (Niz) Sky 1:16
8. Jakob Fuglsang (Dan) Astana 1:19
9. Alberto Bettiol (Ita) EF Education First 1:21
10. Simon Clarke (Avs) EF Education First 1:25

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ