Tlakovci, izjemen boj, najhitrejši do zdaj in Van der Poel

Tlakovci, izjemen boj, najhitrejši do zdaj in Van der Poel
10.04.2023 AVTOR: DZ; foto: Sirotti

Tudi na dirki Pariz-Roubaix je padel rekord. Zmagovalec Mathieu Van der Poel je 256,6 km premagal s povprečno hitrostjo 46,84 km/h. Izjemno dirkanje! In 29. mesto Mateja Mohoriča.

Za kolesarji je že tretja velika enodnevna klasika v tej sezoni. Tokrat so izpeljali že 120. Pariz-Roubaix. Kolesarji so morali prevoziti dobrih 256 kilometrov, to tega 54,5 km tlakovanih kilometrov. Predvsem Mathieu Van der Poel je veljal za velikega favorita, tik za njim pa precej vrhunskih kolesarjev in tako so mnogi želeli sodelovati v pobegu ter v ospredju priti do tlakovanih odsekov.

Zaradi številnih poskusov, ki pa niso bili uspešni so kolesarji v prvih dveh urah v povprečju drveli prek 50 km/h. Kasneje je prišlo do pobega manjše skupinice kolesarjev, ki pa si niso uspeli privoziti velike prednosti. Že na prvem od 29 odsekov pa je prišlo tudi do padcev in kaosa. Potem pa prihod na Haveluy, odsek označen s štirimi zvezdicami. Tam je dobrih sto kilometrov pred ciljem sledil napad Jumbo Visme.

Matej Mohorič je ostal ujet v ozadju in tako ni bil več v igri za visoka mesta. Glavnina je razpadla na več delov in takoj zatem je bil na sporedu znameniti Arenberg. To je prvi izmed treh odsekov s petimi zvezdicami. Tu se je vse že postavil ona svoje mesto. Nekateri so se znašli v padcu - tudi lanski zmagovalec Dylan Van Baarle je moral zaradi poškodbe odstopiti - v ospredju pa je bila skupina s praktično najmočnejšimi kolesarji.

Nesreča Jumbo Visme se je nadaljevala, saj je po Arenbergu zaradi prazne gume iz prve skupine izpadel Laporte. Prvo skupino so tako med drugimi sestavljali: Filippo Ganna, Stefan Kung, Mads Pedersen, John Degenkolb, ki je bil edini izmed vodilnih, ki je to dirko že dobil, pa trije kolesarji Alpecina Gianni Vermeersch, Jasper Philipsen in Mathieu Van der Poel ter osamljeni član Jumbo Visme Wout Van Aert.

V nadaljevanju je predvsem Van der Poel večkrat pospešil, tudi na odseku s petimi zvezdicami Mons en Pevele. V ospredju je zatem ostala sedmerica, ki je nestrpno pričakovala naslednji odsek s petimi zvedicami Carrefour de l’Arbre. Do tam se je zdelo, da ima Alpecin Deceuninck vse pod nadzorom, saj je Jasper Philipsen pokril marsikatero pospeševanje, Van der Poel pa je nadaljeval z aktivno vožnjo.

Philipsen je zapeljal prvi na odsek, ob prebijanju naprej pa se je Mathieu Van der Poel naslonil na Johna Degenkolba, ki je padel. Vse skupaj je izkoristil Wout Van Aert. Pospešil je na vso moč, a Van der Poel ga je uspel ujeti. Potem pa je Belgijec dobil defekt in ob koncu odseka je postalo jasno, da je upov na zmago konec. Van der Poel je nadaljeval v samostojnem pobegu,

Van Aert pa je po zamenjavi zadnjega obroča moral ujeti priključek z zasledovalci - Pedersen, Ganna, Kung, Philipsen. Razlika je hitro narasla na skoraj pol minute in postalo je bolj ali manj jasno, da bo Van der Poel v tretjem poskusu prišel do zmage na dirki Pariz-Roubaix. V boj uza drugo mesto je Van Aert v nadaljevanju poskrbel, da mu je lahko na velodrom sledil samo še Philipsen. Ta se je lahko že veselil zmage Van der Poela, ki je ciljno črto prečkal v trenutku, ko sta se Van Aert in Philipsen podala v zadnji krog.

V sprintu pa je Philipsen pričakovano ugnal Belgijca. Kolesarja Alpecin Deceunincka sta osvojla prvo in drugo mesto, tretje pa Van Aert. Za zmagovalcem sta zaostala za 46 sekund. Štiri dodatne sekunde so zaostali Mads Pedersen, Stefan Kung in Filippo Ganna. Nesrečni John Degenkolb pa je izgubil 2:35. Matej Mohorič je na cilj prišel v skupini, ki se je z zaostankom 5:36 borila za 15. mesto. Bil pa je 29.

Značke: Cestno
Komentarji
Revija
BREZPLAČEN IZVOD
KOMPLET REVIJ